Tuesday, December 23, 2008

NASIHAT ABANG HAMID..

Pagi ni aku ada meeting dengan abang Hamid. Aku janji nak jumpa dia pukul 10am pagi kat Klang. Tapi apa kan daya.. aku kena jem punya lah teruk.. Jadi untuk tak menghampakan klien, aku pun call abang Hamid. Masa tu pukul 9.20am.. aku pun mohon meeting ditunda pukul 1030 pagi. Nasib baik lah abang Hamid setuju..

Sampai jee kat sana pukul 1020 pagi.. aku pun dah get ready.. sebab aku tahu.. mesti aku kena tembak punya, aku datang lewat . he heh.. Punya lah aku takut.. kecut gila babas beb.. berpeluh-peluh.. macam-macam aku ingat masa tuu.. yang paling aku takut.. abang Hamid ubah fikiran je, dia cancel job yang aku tengah buat nii. Rugi gila aku

Dengan tangan ketar-ketar, aku pun salam abang Hamid and partner dia. Siap tanya lagi kat aku.. “kenapa tangan ko sejuk sangat Zal”.. Hampeh betul.. lagi mau tanya kee.. he heh he

Selalunya aku bagi consult dulu kat klien pastu borak-borak.. tapi hari nii terbalik pulak.. aku kena consult oleh klien dulu. Ayooo.. Bukan apa.. abang Hamid nak explain kat aku pasal intergrity dan displin..

Kata-kata hikmah dari abang Hamid..

1. Intergriti nii.. apa yang kita cakap, yang kita janji.. mesti selari dengan tindakan.. misalnya kita janji jumpa klien pukul 10am, tapi kita sampai 9.55am atau 10.00am.. orang tuu betul-betul berintergriti.. tapi kalau sampai pukul lewat 10.20am.. orang tuu langsung tak dee intergriti
2. Displin pulak .. kita patuh, kita taat dengan janji yang keluar dari mulut kita sendiri

Sekarang nii baru lah aku paham maksud intergriti dan displin.. heh hehe. Apa pun aku syukur sangat.. selain aku dapat payment. Aku dapat projek baru dari Abang Hamid.. Alhamdulilah

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

12 comments:

KEOWN said...

hehehhehe sambil menyelam minum air......

KEOWN said...

So kita punya tenant tak ada intergriti lah bun.. janji kul 12.. kul 10 aku dah sampai pasang tombol pintu.... dan jadik plumber yang berjaya dengan memakai kemeja dan seluar slack....

tup2.. tenant sampai kul 1.20...... katanya sebab medical checkup anaknya tak siap lagie.

hahhahahhaha dugaan hari ini..

Abbas said...

integriti??? hurm...

juruukur said...

keown.. betul-betul tak de intergriti tu.. ehh heh ehe

KEOWN said...

ada alasan tue... maybe hospital yang dia buat medical checkup tue yang tak ada intergriti....

aku siap round kat area rumah pie (lavender), seksyen 9 dan seksyen 7...

juruukur said...

keown.. kita beli lagi kat sana.. best best. menarik tempat tuu.. senang sewa, penyewa educated, iklan kat internet jee, majoriti orang melayu..

Abbas said...

jap, aku ada soklan... tp agak menyimpang dari topik... hurm... klau la aku jadi negotiater tanah,perlu amik surat wakil menjual sebelum cari buyer or selepas cari buyer ek??

juruukur said...

sebelum jual.. tak pee.. nanti ko jumpa ayie.. dia ajor ko..

KEOWN said...

boleh.. tapi carik tempat umah yang lagie baik.... dan terendah.....

iklan satu tempat aje.. tapi respon tak sampai sejam.. dan berpuluh2 org call.. termasuklah semalam sehingga aku delete iklan tue.. hehheheh

Abbas said...

ooo gitu... hurm.. nanti aku nak jumpa ayie tu la.... x sabar aku...

juruukur said...

Keown.. kita mesti beli lagi nii.. best tempat tuu.. syyyyooookk..

Nanti aku confirm ngan Lokman.. Kasi buat grill rumah tuu

KEOWN said...

ok bos.... kasi deal yang terbaik....

tenant ok... rumah pun ok....

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP