Monday, December 22, 2008

CERITA DATO RAZALI…

Tadi aku berkesempatan berjumpa dengan Dato Razali.. client aku.. lama gak aku borak ngan dia. Biasalah mula-mula bincang pasal ukur.. aku bagi consult.. tapi pastu bincang pasal teknik nak kaya lak.. dato lak bagi tuition kat aku.. heh hehe.. best lah borak ngan mereka yang dah berjaya nii.. nampak mudah jee teknik mereka

Bagi kes Dato Razali nii.. aku boleh kelas kan kejayaan dia lebih kepada luck.. atau tuah.. yelah dulu, 20 tahun lepas.. kebetulan dia invest kat area Sepang, Dengkil. Bangi.. Tiba-tiba masa zaman Dr Mahathir area tuu membangun.. ada Putrajaya, Cyberjaya.. jadi tanah dia terlibat dengan pengambilan oleh kerajaan.. jadi dia dapatlah pampasan juta-juta. Bila dah ada modal banyak.. baru lah dia invest buat lot-lot bungalow.. pastu jual

Apa pun tahniah lah dato.. sebab kalau dato tak invest dulu.. sekadar tengok jee.. jadi pemerhati jee.. dah tentu dato tak dapat rasa nikmat kejayaan tuu sekarang nii.

Nasihat dato kat aku

1. Semua orang yang lahir kat dunia nii kaya. Sebab ada tangan, kaki, mulut, telinga, kalau tak cacat tu kira kayalah. Cuma samada kita datang dari keluarga mewah, sederhana atau miskin
2. Saya selesa sebab saya invest dalam hartanah.. dan bukan sebab bisnes elektrik yang saya buat
3. Saya buat bisnes sebab senang nak buat loan kat bank. Dapat je loan saya akan beli tanah atau hartanah lain
4. Sabar untuk mewah. Saya jamin kalau kita invest dalam hartanah.. pasti kita akan berjaya
5. Gunakan seoptimum mungkin kemudahan bank untuk bantu kita jadi mewah
6. Saya jugak pakai cara yang sama, labur duit dalam ASB, pastu tukar dalam bentuk sijil, buat OD, baru invest dalam hartanah

24 comments:

Abbas said...

hurm... bez ble dengar citer org berjay nih... aku dah rasa cam x bez lak keje gomen nih... 8 jam keje sehari... tapi pulangan, x setimpal.. kala pangkat besar, ok gak... hurm... bro, aku nk mintak pendapat ko nih, ko rasa, wajar tak aku quit keje skang, n cari keje lain... aku minat gler pasal hartanah nih.... ko ada peluang x untuk aku menapak dlm bidang nih..

juruukur said...

heh hehe.. relax gang.. kerja lah dulu.. jangan terburu-buru.. nanti bila dah stabelll baru lak quit..

Abbas said...

hurm, tu r... aku klau berenti, nanti lagi susah... nak makan pe... aku nak cari kejer yg waktu nye flexible... sbb tuh aku minat dlm hartanah nih... aku mmg betul2 nak tau pasal sumer beda dalam hartanah... hurm... kejer skang pun rasa cam hambar...

KEOWN said...

abbas , saya cadangkan buat kerja dalam bidang hartanah nie secara part time... kalau dah stabil dan bebas dari segala hutang baru keluar kerja Gomen....

nanti 15 tahun lagie keluar pulak Dato' Hafizal... jutawan hartanah abad ke 21. hehehhe

Anonymous said...

Saya buat bisnes sebab senang nak buat loan kat bank.

Point yg terpenting sekali untuk motivate aku.

juruukur said...

keown.. nak dapat dato bukan senang sekarang nii.. nak dapat status tuan haji boleh laa.. heeh heh

Abbas said...

hehehe, pergh... cam sedap plak kalau dgr Dato' Haji Hafizal... hehehe

juruukur said...

heh hehe..

Abbas said...

klau reramai kengkawan doa, makbul nih... hehehe

KEOWN said...

senang bun.. just beli dato' mindanau... sure boleh pakai punya...

Abbas said...

klau nak datuk free pun lei gak... tapi lama skit la.. ble anak2 dah kawen, then anak2 dpt lak anak.. anak2 kepada anak2 kita sure secara otomatik akan panggil kita datuk...hehe

peruzz said...

abbas.. tak besh ke kene gomen.. keje gomen kan besh.. taim keje leh kluo gi bid.. hehehe..
keje gomen.. senang loan.. rate murah.. kene ambek kire seme tuh.. setiap keje ade pro n cont... kite kene pandai ambek advantage atas keje kite ni..aku kalo buuleh mau keje gomen jgk.. hehe

juruukur said...

yes.. aku setuju tuu peruzz.. kena ambik peluang.. tak kisah lah kita kerja swasta atau gomen.. yang penting tuu bijak rebut peluang.. kan kan kannnn.. he heh hehe

Abbas said...

keje gomen mmg r bez... ngular pun lei dpt gaji...tp yg x bez ne, satu, keje aku mcm posmen.. pos geran, hantar surat lawyer, hantar borang permohonan reject, hantar borang gadaian... kerani kewangan nye keje ke tuh.. aku ingat yg melibatkan akaun ke... or paling tidak, hal yg berkaitan ngan kewangan... lei gak aku belajar sumthing... ini idak, ape nak belajar klau pos surat jek....

al_husni said...

abbas, nk berjaya kena ringankan mulut bertanya, kena amik tau walaupun bukan bhg ko, berani berbual dgn bosses.. contohnya ni surat apa, apa masalah org ni, cmne prepare borang gadaian ni..
cth tmpt aku bosses suka sembang psl bola, aku amik tau supaya aku leh start the conversation, pastu sembang psl keje n tunjuk yg kita tau.. pd aku nk berjaya kena ada inisiatif..

juruukur said...

al husni.. ko nya permohonan dalam tindakan pejabat tanah.. esok aku ada gi sana.. aku kasi follow up.. aku mau kasi cepat sikit

pie2020 said...

memmulaa aku baca camm ceritaa DATO HAFIZAL ... wowow .. fizall dah dpt datoo lahh ... hehehe ...
bestt jee dgr cite org orgg kaya niee .... rezeki masing masingg ... usaha tangga kejayaan ...
marii marii kitaaa tingkatt kann usahaa ...

Abbas said...

al_husni... aku mmg ringan mulut pun, siap melepak ngan bos, tp yg x bez tuh... diorang layan aku cam, x bez la plk.. mcm bila khidmat aku diperlukan... diorang layan... tp bile x... langsung buat cam x kenal... lg pun, bos aku tuh pun... x baper tahu sangat pasalkeje... coz baru lg... keje aku pun dia tak tahu pe...

Abbas said...

bro pie... klau fizal dpt datuk... blei mintak tlg dia bg tanah free... hehehe

juruukur said...

Pie.. heh hehe..

Abbas.. banyak benda sebenarnya ko belajar kat gomen tuu. ko jee yang tak perasan kot.. heh hehe

Abbas said...

mayb kut...
hehehe...

al_husni said...

dato hafizal, tq atas pertolongan dato ttg urusan tukar nama tu, nnt dato nk bertanding bgtau la ye, saya jd pengundi hantu undi tuk dato.. hehe..
sabar ye abbas, ko buat menyibuk je amik tau psl department ko tu, ko rapat ngan staf yg byk pengalaman, belajar dr diorg..

Abbas said...

hurm.... ntah r... department aku x bez sbb departmen yg paling hampeh.... sumer benda yang klau aku nak belajar ttg department aku... sumer ttg pengeposan....

Anonymous said...

abbas.ko bersyukur le apa yg ada tuh.. pada masa yg sama usahakan kearah apa yg ko minat nak buat.. mmg la best tgk kejayaan org lain.. tp, ko kena igt.. b4 depa ni sukses... pahitnye ada gak.. apa bidang pun ada pro n kons..sabor ye..aku pun mcm ko gak

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP