Tuesday, December 30, 2008

MACAM MANA NAK KEMBANGKAN POTENSI DIRI KITA?

Lama betul aku tak bukak blog nii.. Blog aku dah bertukar wajah.. Hurayyyy hurayyy.. Tima kasih banyak-banyak Faris. Jasa mu tetap ku kenang

Hari ni apa kata kalau kita bincang-bincang pasal potensi diri. Aku percaya kita semua tengah tercarik-carik apa potensi diri kita yang sebenar? Yang boleh kita polish supaya bersinar dan bercahaya. Sebab tu kita explore internet.. harap-harap kita boleh jumpa mentor yang sesuai, yang sedia berkongsi teknik dan kaedah untuk berjaya. Boleh gak kita duplicate teknik tadi untuk majukan diri kita pulak.. betulkan ?

Percayalah, setiap kita yang dijadikan Allah mempunyai potensi yang besar. Potensi tu cuma ada dalam diri kita, tak de pada orang lain dan macam tuu lah sebaliknya. Persoalannya macam mana nak tahu potensi diri kita nii?

Dengan cara berbincang dengan teman rapat atau dengan mentor, kita bercerita pasal hobi, minat atau apa saja yang kita rasa sesuai untuk kita kongsikan ngan mereka nii. Insyalah dari teknik bercerita nii.. kita akan nampak potensi diri kita yang sebenar.. kalau korang tak percaya.. korang boleh cuba..

So jangan malu, jangan segan.. jom ceritakan minat korang kat sini. Kita sama-sama bincang..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

7 comments:

Abbas said...

aku dulu waktu kecik.. minat dalam benda2 cam mekanikal... ske inovasi aku nye cam loceng.. tukar bunyi dia.. gabungkan ngan kalkulator... so ingatkan.. ble skolah.. aku lei gi teknik... tp, ble dah lama.. aku makin besar... minat tuh dah ilang... kebetulan waktu aku tuh, dasar 60-40.. sains 60% sastera 40%... so aku masuk kelas sains... gi kat maktab kat balik pulau... aku belajar kat sana sampai abeh spm... tgk2 result aku sederhana jek dlm sains... so... maksudnya aku bkn cenderung kepada sains... tp, aku gamble... masuk la plak matrix... amik gak sains... mula aku amik fizikal.. pas 2 x lei blah, aku amik la hayat, belajar biologi... tgk2.. tuh pun x lei blah... so, dgn harapan utk ubah diri.. aku mengeluarkan diri aku dari matrix tuh...ingat nak wat law, sebab result sejarah ngan english aku ok waktu spm.. hari aku nak daftar kat uitm, banjir lak... so, aku malas nak gi... pas 2 tahun aku menanam anggur kat umah, aku dapat keje gomen... jadi kerani... langsung x der kena mengena ngan apa yang aku minat ngan belajar... baru2 bi, org sembang pasal hartanah, then tetiba lak.. aku rasa cam berminat...pastu eager nak belajar... so, aku rasa, aku nye potensi dalam real estate kut.. sebab sebelum nih, aku ada tlg2 kawan cari rumah untuk disewa.. hehehe... korang nye potensi lak??

juruukur said...

abbas.. bagus-bagus.. jom lah kita jumpa.. borak panjang sikit.. mana lah tau aku boleh tolong...

Abbas said...

aku no prob... cuma jgn waktu ari kerja r... susah r ble terikat ngan kejer nih.... dah r x best... gaji ciput...

Mai-Mie said...

Salam bro,
lps yg jumpa mlm tuh... hati x senang duduk carik jalan utk wat modal. La ni tgh perah idea utk wat blog(ikut jejak langkah org2 yg dah berjaya) then smalam ada diskas ngan Bro in Low. so far dia pun dah paham niat aku... insyaallah ujung thn nih jadik konvet..aminn..trima kasih diatas ide n jln yg ko bg mlm tuh..:D, kalu x ckp korum nak main CF tuh panggil le aku

juruukur said...

Mai-Mie.. alhamdulilah.. senang-senang call lah.. kita lepak minum-minum.. heh ehhe

Mai-Mie said...

insyaallah bro....nak kacau slalu segan lak..bg aku wat apa yg patut dulu...

Anonymous said...

Asκіng questiоns аre truly nice thіng if you
are not underѕtanding ѕomething cοmpletely, however this ρaгаgraph pгovides nіce unԁerstаndіng уet.



Ηere іs my web sіte - payday online loans
my site: Pay Day Loans

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP