Wednesday, June 3, 2009

UNTUNG KEE BUAT PROJEK LOT BUNGALOW?

Bila sebut jee lot bungalow.. apa yang korang bayangkan? Ermmm mungkin korang dapat bayangkan.. rumah sebijik-sebijik, yang tersergam indah, ada pool, dikelilingi oleh jiran-jiran yang kaya, mereka memandu kereta-kereta yang mewah, halaman rumah mereka dihiasi lanskap yang menarik

Pendek kata, suasana tinggal kat bungalow nii memang superb lah.. syok gila.. hanya mereka yang terpilih jee, yang kaya.. yang layak dok kat bungalow.. betul kee?

Tak dee lah sebenarnya.. sapa-sapa boleh beli lot bungalow.. tak mahal pun kalo kita buat projek nii sendiri.. tapi developer jee yang jual mahal gila.. ada yang jual RM80/kp, ada pulak RM150/kp.. mahal tuu. Kat area Bangi pun sekarang nii. Kat kawasan kampung-kampung, harga dah naik dah.. boleh cecah RM30/kp

Selalunya luas minima developer jual 4000kp, bukak 50 kaki dan panjang 80 kaki. Ni kira lot paling kecik lah nii.. Tapi selalunya mereka jual antara 4000kp - 15,000kp laa

Tak susah pun kalo kita nak beli lot bungalow, sebab pihak bank boleh bagi loan, cam CIMB Bank boleh bagi sampai 90% dari market value.. ada pulak yang bagi 70% jee.. bab loan nii korang boleh check ngan bank. Cuma kalo beli rumah tuu.. interest rate dia BLR-2.0, tapi beli lot bungalow nii.. rate dia lain sikit.. mahal sikit

Cam kes klien aku nii.. aku panggil dia Cikgu M. Setahun yang lepas, start buat projek lot bungalow.. kat area Jenderam Bangi. Projek nii dia partner ngan 3 orang kawan.

Team aku yang terdiri dari juruukur, jururancang bandar, jurutera dan kontraktor. Yang banyak bantu cikgu M.. Hasil dia.. cikgu M untung besar beb.. sekarang nii projek tuu kami tengah uruskan.. tapi semua lot bungalow dia dah sold out. Hebatkan cikgu M

Mereka tak yah ada pekerja, tak yah ada opis, tak yah berhenti kerja. Tapi boleh untung tahap gaban

Jom kita kira berapa untung cikgu M

KOS
Beli tanah 4 ekar : RM1.0 juta
Upah ukur : RM3K
Upah jururancang : RM15K
Bayar premium tambahan, cukai parit, cukai baru : RM50K
Bayaran kepada jurutera : RM30K
Bayaran ukur kepada LJT : RM30K
Kos rata tanah : RM200K
Kos buat infra : RM300K
JUMLAH : RM1,628,000juta

JUAL
4 ekar boleh pecah kepada : 28 plot
Luas purata setiap plot : 5200kp
Jual ngan harga RM20.00/kp (minimum)
Harga untuk 1 plot : 5200kp x RM20 : RM104,000
Kalo 28 plot : 28 plot x RM104,000 : RM2,912,000

UNTUNG
Jual 28 plot – jumlah kos : Untung cikgu M
RM2,912,000 – RM1,628,000 : RM1,284,000

Yoyoyoyo.. dalam tempoh 2 tahun.. cikgu M untung RM1,284,000.. banyak tuuu

Korang rasa kita boleh buat tak? Boleh untung macam Cikgu M tak?
Boleh.. kita jugak boleh buat.. boleh untung cam cikgu M… malah lebih dari tuu

1Malaysia, 1Matlamat

Ok.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

81 comments:

MattDemon said...

wadus..juta-juta a'ah figure dia...insya-Allah boleh..yakin boleh...wow.! Thanks Zal!

bling2 said...

pengalaman yg menarek...

sbg pelabur kita xleh tunggu org suapkan.. sepatutnya kita sama berusaha bg info

camne nk dpt info?
sambil2 lepak kedai kopi or lunch hour tu sembang2 la ngan mmbr or pakcik2 tu... mane tau depa ni ade tanah nk jual.. tu la info.. hehe
pastu bg kat juruukur suh dia semak tnh tu menepati kriteria ke x utk buat lot banglo...

mcm aku de bg info haritu tnh kat rancangan revolusi hijau ade nk jual 300k 2.2 ekar tp keown kate area tu mmg utk pertanian zoning dia.. so, mmg xleh nk convert ke kediaman...
so, rejek...

pastu baru ni aku lepak dgn sorg pakcik ni.. umur dia 82 tahun.. ade byk tnh...
satu hari tu dia sakit.kene operate. dia x nk g spital kerajaan psl dia tahu layanan dia mcm mn. hehe
dia kate nk masuk medical centre.. standy 10k.. dia kate apa susah.. klo xde ank2 nk tlg bayar aku jual je la tnh aku tu murah2.. bkn xde org nk beli.. haha

org mcm ni kt kn bg no fon.. pesan kat dia klo nk jual tnh bgtau saya dulu.. hehe
mmg la kt xde duit tp kawan2 kt ramaikan.. so, pakat2 la..
daripada dia jual tnh tu kat kaum cha.. huhu...
klo dah sampai kat kaum cha... paham2 je la...
dibuat nye ternah ba alif ba ya...
hampas... ggrrrrrr

ojah said...

perghh... lagi menarik & teruja ni.. rasa bolehla esp kalu kengkawan pun dah ramai yg stabil ni.. modal nak banyak, group kena besar la or else memasing kena invest by skit.. takkan kaum tu je terrer pusing duit.. yeah PMC boleh..

bagus la perkembangan minda.. dulu main ribu riba.. skrg juta2 plak... BEST! :)

sourplum said...

RM80/kp tu dorg jual siap bungalow ke ape?
mhl nye..

kayzen said...

selalunyer itu harga tanah sahaja

faiz said...

salam,

nak bertanya masalah tanah sikit pada juruukur.

kes saya macam ni. lepas arwah ayah meninggal jadi kami sekeluarga start buat urusan pindah milik nama di pejabat tanah.

dah selesai dengan pejabat tanah tapi belum letak nama dalam geran sebab geran bapa saudara yang pegang.

jadi saya nak tanya sekiranya nama kita belum ada dalam geran boleh berlaku tak penyelewengan macam semua tanah dia letak nama dia je ke?

berapa ribu kos buat geran individu?

terima kasih ya.

wakata said...

wowo..

projek juta2. susah nak jumpa opportunity mcm ni. tp kalau jumpa maklumat kena tepat and tindakan mustilah pantas...

so sediakan diri sendiri dulu
1/ pandai cari or kenalpasti maklumat yg tepat
2/ pre-plan tindakan anda
(nasihat untuk diri sendiri ni..hehe).

Saya mau jadi Cikgu W lepas ni.hehe

sourplum said...

waa hrga tanah jeke
mhl nye..

najib @ nogix said...

Beli tanah...berbaloi-baloi

juruukur said...

yoyo.. kayo kayo kayo.. pasni kita semua carik peluang ekk.. kita syer-syer

faiz.. bagi kes tanah ko tuu.. apa yang aku paham.. ko dah pun selesaikan urusan pusaka kat pejabat tanah. cuma nama korang jee.. yang belum daftar dalam geran.. tul kee?.. sebab geran original.. pakcik ko yang pegang

kalo betul cam tuu.. apa yang boleh ko buat.. ko bole mintak pejabat tanah tulis surat kpd pakcik tuu.. mintak dia serahkan geran kat pejabat tanah. Geran tuu hakmilik bersama.. korang pun ada hak jugak.. Pastu nanti.. pejabat tanah akan daftarkan nama korang dalam geran tuu

pengalaman aku.. susah nak tipu pejabat tanah. kalo ada pun tak sampai 1% pun.. tu pun mungkin orang pejabat tanah over look.. dia orang pun takut gak.. kalo kena tangkap.. boleh kena penjara beb

untuk kos pecah lot tuu.. aku tak leh nak kira.. kalo tak dee salinan geran. apa kata ko fax/email kee salinan geran kat aku.. nanti aku sediakan quotation.. bila ko ada sebutharga tuu.. baru boleh berbincang ngan family.. aku senang nak buat kata putus

oklah.. apa apa hal.. ko eloo jee aku ekk.. nanti kita bincang

peruzz said...

wah menariknye idea ni..
kalo sama2 sepakat.. mesti buleh buat punyer..
sepakat membawa berkat..
ingat untung..ingat kongsi.. aci ke camni... hehehe

shaiful said...

Jurukur,sekali tengok angka2 tu mmg esok gak rasanya nak beli tanah & terus develop. tp bila tgk balik org2 yg dah berjaya mereka ni agak 'cerewet' masa buat projek.
aku bg contoh En. K la kat sg. ramal pasal 2 lot yg dia buat aku plannernya. point2 yg dia cerewet :
1) Tanah - kalau boleh tanah x yah beli, pasal bila beli tanah kos awal dah keluar. En. K punya style dia JV ngan tuan tanah, so apa2 tuntutan tuan tanah dia akan guna duit org yg beli projek dia.
2) Bentuk Muka Bumi - sebolehnya tanah paling rata, xde paya, sungai etc yg mengurangkan usable area. paling penting minimum cut & fill dan xde import/eksport tanah.
3) Saiz & Bentuk Tanah - saiz tanah jgn besar/kecik sgt, dlm 2-4 ekar kira cun la. pasal kecik sgt x untung, besar sgt pulak karang mcm2 requirement drpd authority.
4) Manage construction - part ni paling mencabar pasal kena deal dgn batu bata, simen, pasir & mesin2 construction. pasal bila brg x control mmg x akan cukup. mesin pulak biasanya sewa daily so kalau 1 hari boleh siap 1 rumah or 3 rumah sewanya tetap sama.
Itulah serba sedikit ilmu En. K yg dpt aku kongsikan. Projek dia pun x sempat advertise dah sold out. Skrg ni dia tgh menikmati angka2 spt yg jurukur tunjukkan.

juruukur said...

hebat hebat.. kayo kan En K tu.. ha ha ha

Jangan macam En I tuu.. konon nak jadi developer, tapi payment planner liat nak bayar.. ha ha ha

KEOWN said...

tapi takpa.. En I tue dah pakai Merc baru dan X5... hahhahahhaha

faiz said...

Juruukur,

Terima kasih atas nasihat dan pandangan. Langkah pertama kena minta geran dululah ye.

Ok saya cuba dan kalau ada perkembangan positif saya contact.

Terima kasih bebanyak!

shaiful said...

Jurukur, En. I mmg camtu. Yg cepat2 nak approve tu pasal dia bleh claim bridging. Pastu payment consultant liat pasal dah wat d/payment keta baru.

juruukur said...

shaiful, sabar sabar.. bawak bertenang.. ha ha ha

faiz said...

Salam Juruukur,

Tumpang tanya lagi.

Jika seorang isteri ada tanah tapi tak ada anak, tanah tu dapat kepada suami ke?

Lepas suami mati boleh tak diwasiatkan kepada sesiapa?

Atau tanah tersebut akan ke Baitul Mal?

juruukur said...

faiz.. sorry, bab pusaka nii, aku kureeng sikit,

apa kata ko rujuk ngan amanah raya, atau wasiah shoppe atau jabatan agama atau pejabat tanah (bahagian pusaka)

mereka nii bole bagi consult lebih detail lagi

Anonymous said...

xanax online xanax bars 2mg - xanax 0.5 withdrawal

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage women - what does tramadol withdrawal feel like

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol euphoria - tramadol 50 mg is used for what

Anonymous said...

tramadol 50mg side effects for tramadol for dogs - buy tramadol 100mg

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose with alcohol - side effects for tramadol 50mg

Anonymous said...

cheapest xanax xanax side effects suicidal thoughts - xanax dosage for flight anxiety

Anonymous said...

buy carisoprodol kind drug carisoprodol - can you buy carisoprodol online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs and humans the same - buy cheap tramadol online no prescription

Anonymous said...

buy tramadol online buy-cheap-tramadol.org - tramadol addiction dosage

Anonymous said...

generic xanax long xanax urine drug test - xanax high like

Anonymous said...

carisoprodol buy carisoprodol soma watson 350 mg - carisoprodol soma 350 mg

Anonymous said...

order tramadol online cod tramadol 50mg dosage dogs - cheap-tramadols

Anonymous said...

xanax online xanax bars pill identifier - generic for xanax

Anonymous said...

buy carisoprodol what does carisoprodol 350 mg do - carisoprodol vicodin

Anonymous said...

xanax online usual prescribed dosage xanax - buy alprazolam fedex

Anonymous said...

buy xanax online no prescription xanax quit smoking - 1mg lorazepam compared xanax

Anonymous said...

buy carisoprodol soma carisoprodol interactions - carisoprodol 350 mg strength

Anonymous said...

xanax online xanax side effects long term abuse - can really buy xanax online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs different than for humans - but tramadol online usa

Anonymous said...

xanax online xanax 10 mg generic - do all xanax pills look like

Anonymous said...

buy tramadol online where can i buy tramadol for my dog - tramadol withdrawal vs. suboxone withdrawal

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 mg tab qualitest - what is soma carisoprodol used for

Anonymous said...

buy carisoprodol buy carisoprodol online no prescription - normal dosage carisoprodol

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage canine - tramadol hcl recreational dose

Anonymous said...

xanax online xanax (generic) 2 mg pills - buy xanax online from canada

Anonymous said...

cialis online buy cialis online in u.k - cialis online madrid

Anonymous said...

buy tramadol online but tramadol online usa - co jest tramadol 50mg

Anonymous said...

buy cialis online buy cialis at boots - can you buy cialis online

Anonymous said...

xanax online prescription buy 1 mg xanax online - buy non generic xanax online

Anonymous said...

cialis online cheap cialis one a day - cheap cialis viagra levitra

Anonymous said...

buy xanax online no prescription xanax identifier - xanax withdrawal pain

Anonymous said...

buy xanax xanax withdrawal time - xanax for anxiety and sleep

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#91646 tramadol 50 mg contraindications - tramadol withdrawal many days

Anonymous said...

buy tramadol online reviews tramadol 50mg - tramadol addiction in dogs

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#63987 normal dosage tramadol humans - tramadol headache

Anonymous said...

tramadol online can tramadol hcl 50 mg get you high - tramadol 100

Anonymous said...

buy tramadol can you buy tramadol otc - buy tramadol direct

Anonymous said...

buy tramadol 100mg order tramadol online to florida - tramadol 700 mg

Anonymous said...

buy tramadol tramadol withdrawal itching - buy tramadol online from usa

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol hcl 50 mg street price - tramadol online pharmacy usa

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 buy tramadol online usa - buy tramadol online prescription

Anonymous said...

buy tramadol tramadol high duration - tramadol hcl 200

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol make you high - tramadol in dogs

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50mg tablets ingredients - buy tramadol hydrochloride online usa

Anonymous said...

buy tramadol tramadol high blood pressure medication - buy tramadol free shipping

Anonymous said...

buy tramadol cheap online tramadol addiction detox - buy tramadol online forum

Anonymous said...

tramadol overnight shipping buy tramadol online overnight usa - buy tramadol usa online

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#59473 tramadol constipation - cheap tramadol overnight shipping

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 what are tramadol 50mg tablets - buy tramadol hydrochloride

Anonymous said...

buy tramadol online using tramadol withdrawal opiates - tramadol 50 mg while pregnant

Anonymous said...

buy tramadol without prescriptions tramadol dosage dosage per day - what does tramadol high feel like

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol no prescription cod - tramadol overdose yahoo answers

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol hcl 325 mg - tramadol 50 mg and alcohol

Anonymous said...

http://staam.org/#41652 tramadol 50mg buy online - tramadol 50 mg pills

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#72895 xanax buy online mastercard - long term effects xanax use

Anonymous said...

http://staam.org/#90873 tramadol online pharmacy no prescription - tramadol 100mg caps

Anonymous said...

buy xanax online buy alprazolam no prescription needed - xanax bars no prescription online

Anonymous said...

buy xanax online xanax 87 - do u buy xanax online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol webmd - buy tramadol online usa

Anonymous said...

http://staam.org/#56821 tramadol for dogs best price - buy tramadol online 100mg

Anonymous said...

xanax for anxiety xanax bars 555 tv 1003 - xanax dosage airplane anxiety

Anonymous said...

alprazolam price buy xanax pills - buy xanax online from india

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP