Friday, June 26, 2009

KONGSI BELI RUMAH, KONGSI UNTUNG

Hari nii aku ada meeting kat Sepang, kat Bangi dan sebelah petang kat KL.. ayoo… ini hari round the world laa..

Apa pun.. ada banyak benda baru.. yang aku belajar hari nii.. terutama yang melibatkan rakan kongsi.

Klien aku Si I bagi tau.. dia tak nak niaga kongsi-kongsi lagi.. biar dia niaga sorang-sorang jee.. susah sorang, senang pun sorang.. sebab sebelum nii, dia pernah kena tipu ngan partner.. katanya rugi banyak

Bagi kes Hj H dan Mr Y lak, tadi mereka bagi tau.. dia dah kongsi niaga lebih 25 tahun.. dulu mereka mula ngan bisnes supply barang.. sekarang nii mereka dah buat development.. kononnya ngan berpartner.. baru laa bisnes boleh kembang

Sama gak ngan kes kita.. walaupun kita kenal melalui blog.. pastu kenal masa TT.. tapi dah ramai kekawan kita.. beli rumah kongsi-kongsi.. macam Pie ngan Hanan, Faris ngan Farah, Juruukur ngan Keown.. dan ramai lagi laa..

Untuk makluman korang.. kita orang nii berkongsi sebab tak cukup modal, pastu tak dee masa nak uruskan rumah, pastu nak kurangkan risiko.. dan macam-macam lagi laa sebab musabab.. Jadi ngan cara berkongsi nii.. akan selesaikan semua masalah kita orang tuu

Bagi akuu.. kalo kita nak kongsi-kongsi nii.. kita mesti kenal betul-betul partner kita tuu.. jangan pulak main rembat jee.. bahaya ooo..

Pastu kalo kita dah ada partner.. bagus kita kekal ngan partner tuu. Kalo boleh semua hartanah yang kita nak beli.. kita kongsi ngan dia.. kita jemput partner kita tuu untuk invest sama-sama.. susah sesama.. senang pun sesama .. tul tak?

Lain laa.. kalo partner kita tuu tolak.. baru laa kita carik kawan lain

Aku kurang setuju laa.. tukar-tukar partner nii.. beli rumah tuu ngan kawan nii.. beli rumah nii ngan kawan tuu.. kalo buat cam nii.. nanti mesti ada pihak yang kecik hati ooo. Mesti ada rasa, diri mereka tak dihargai oleh partner. Bila dah ada perasaan cam nii.. nanti masing-masing akan bersaing antara satu sama lain… jatuh menjatuh.. dengki-dengki.. tul tak?

Selain tuu.. tukar-tukar pasangan nii gak.. boleh kena HIV oo.. ha ha ha.. hati-hati ekk

Aku syorkan laa.. nak tukar-tukar partner nii tak salah.. tapi mesti dapat kebenaran dari partner.. sama macam kes nak kawin 2 gak laa.. nak kawin lain tak salah.. tapi mesti dapat izin isteri pertama.. kalo isteri pertama bagi.. baru kawin.. kalo tak.. jangan bebuat.. mau melayang pinggan mangkuk.. ha ha ha

Tapi ada gak yang main solo-solo.. tak kisah laa.. nak berpartner kee.. nak solo kee.. asalkan matlamat kita sama.. nak kuasai hartanah Malaysia.. nak angkat martabat bangsa.. uyooo..bole kee? Ha ha ha.. lu orang pikir la sendiri

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

12 comments:

kanoha_village said...

Salam

Berpartner dalam biz sebenarnya takder masalah, tp bergantung pd jenis biz tersebut

Cth biz yg daily profit..yg perlu tenaga keluar hari2...ini memang susah nak partner. Boleh gaduh ooo ngan partner duit tak cukuplaa..apala..nak kira account pun manyak susah

Cth biz yg monthly profit. Ini boleh partner. Mmg dah tahu untungnya berapa kaut tiap2 bulan. Tenaga manusia pun guna kurang. Takdak bising..kawan ni keja lebih..kawan ni keja kurang

Tukar2 partner takder masalah. Yg penting kita kasi tau laa sama itu partner..nak join atau tak...takmo join takper. Kalu new bidang...takyah tanya partner pun takper

PoKLi said...

ok.tq juru ukur sbb kongsi ilmu.pokli pun ada update baru.kongsi untung dgn beli emas.wowowo.mcm kongsi utung beli rumah lelong oleh faridz dan pie jgk.moga kita sama2 berjaya..tqvm ingat emas ingat pokli .0193516478

juruukur said...

kanoha.. tima kasih.. sebab syer info.. apa pun kena inform partner gak ekk...

pokli.. hidup pokli.. taukeh emas seMalaya.. ha ha ha

zerocredit said...

aku sejak kena tipu ngan partner lama....memang dah malas nak berpartner2 dalam business..

biar aku ambil pekerja n bayar gaji..lagi senang.

juruukur said...

zerocredit.. kalo melayu melayu partner.. selalu mesti gaduh

kalo cina cina partner mesti tipu..

pengalaman aku.. melayu cina JV.. baru ok.. bole tahan lama..

faiz said...

Elok juga partner ni. Saya plan partner dengan wife untuk JV sektor hartanah ni.

KEOWN said...

setialah dengan pasangan anda.. hahahhahahhahah
nanti ada penyakit kelamin susah woooo.. hehhehehehhe

wakata said...

wow..tukar partner? wallah!

juruukur said...

faiz.. partner ngan orang umah.. partner yang terbaik

keown.. bole kena aids ooo..

wakata.. ye la wakata.. kejap ngan pasangan nii.. pastu tukar2.. bahaya ooo..

sourplum said...

sy partner jual bju je

juruukur said...

souplum... carik partner sejati ekk

cenetos said...

untunglaa ade partnet setia..boleh share mcm mane encik2 dan puan2 share x?

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP