Monday, June 1, 2009

DAPAT TANAH FREE

Hari nii aku nak syer, macam mana cara klien aku.. Encik H, buat cara mudah cam nii.. akhirnya tak sampai 2 tahun.. dia berjaya dapat tanah free

Al kisah ceritanya.. 2 tahun lepas, Encik H ada beli tanah 1.4 ekar kat Hulu Langat. Dia beli ngan orang kampung la. Tapi masa dia beli tuu.. keadaan tanah agak teruk.. tak dee jalan tar, tak dee bekalan air, elektrik & tipon, cuma tanah semata-mata. Bukan tuu jee.. geran pulak.. geran kongsi.. maksud aku.. satu geran ada 2 pemilik. Tuan tanah A ada ½ bahagian, dan tuan tanah B pulak ada ½ bahagian.. Encik H cuma nak beli bahagian tuan tanah B jee

Untuk beli tanah geran kongsi cam nii.. Encik H tak boleh buat loan bank.. dia kena beli cash atau buat personal loan.. agak leceh laa sikit sebenarnya kan..

Tapi untuk atasi cabaran nii.. apa yang Encik H buat, Encik H pergi berunding ngan tuan tanah B. Sebagai tanda jadi.. Encik H sedia untuk bayar 10K sebagai deposit, dan yang baki bayaran 130K lagi tuu.. Encik H akan bayar, 3 bulan selepas tuan tanah B berjaya dapatkan geran individu..

Jadi masa berbincang ngan tuan tanah tuu.. aku pun ada sekali la.. kononnya sebagai consultant laa.. he he he.. bukan apa.. Encik H mintak aku bantu tuan tanah B.. untuk mohon pecah geran tanah mereka.. supaya masing-masing boleh dapat geran individu.. semua kos pecah geran tuu ditanggung oleh Encik H.. dan kos ukur tersebut jugak termasuk dalam harga RM140K tuu..

Aku pun uruskan lah tanah mereka tuu.. mohon pecah bahagian tanah.. dan pada waktu yang sama.. Encik H sibuk lah mohon ngan TNB, untuk masukkan letrik.. dan ngan Pembangunan Luar Bandar.. untuk buat jalan tar.. supaya masuk ke tanah mereka..

Tak sampai 6 bulan pun.. geran individu pun siap.. pemilik A dan B masing-masing dah dapat geran. Bukan tuu jee.. tanah tuu pun dah berubah wajah. Dah ada jalan tar, dan dah ada talian letrik

Bila dah dapat geran jee.. Encik H cepat-cepat bayar baki bayaran RM130K yang tertunggak.. bab urusan bayaran dan pindah milik tanah tuu.. lawyer Encik H yang uruskan

Bila siap jee urusan pindah milik.. dan nama Encik H dah tertera dalam geran.. dia pun mintak aku uruskan pulak.. proses untuk tukar syarat tanah tuu.. dari pertanian kepada bangunan kediaman (lot bungalow). Tak lama pun urusan nii.. 3 bulan dah pun selesai..

Siap jee urusan tukar syarat tanah.. Encik H buat pulak.. pindah milik tanah dari nama dia, kepada nama isteri dan anak-anak.. sebab Encik H cadang nak pecahkan tanah tuu kepada 7 plot.. dan setiap satu plot tuu.. luas dia lebih kurang 6000kp. Luas lot bungalow lah tuu.. Sekarang nii.. geran individu untuk 7 plot tuu pun dah siap

Baru-baru nii.. Encik H bagi tau aku.. dia dah pun jual 2 lot tanah dia.. dengan harga 1 lot RM100K. dan baki 5 lot lagi tuu.. dia cadang nak simpan jee dulu

Jom kita kira.. berapa Encik H untung :

KOS
Beli tanah 1.4 ekar : RM140K
Bayaran kepada lawyer : RM2K
Bayaran kepada LHDN : RM1.4K
Bayaran (consultant) tukar syarat : RM5K
Bayaran premium dan lain-lain : RM10K
Bayaran kepada LHDN : RM8K
Bayaran pecah geran : 9K
JUMLAH : 175.4K

JUAL
Harga 1 lot : RM100K, kalo x 7 lot
JUMLAH : RM700K

UNTUNG
RM700K - 175.4K : RM524.6K dalam masa 2 tahun.. Huyoo.. kayo kayo Encik H nii

Kalo korang nak tanah free.. korang boleh lah ikut teknik Encik H nii.. Encik H tak yah ada pekerja, tak yah ada office, tak pening-pening.. semua aku yang uruskan.. dalam tempoh 2 tahun.. untung lebih 500K.. Banyak tuu

Malaysia Boleh..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

15 comments:

Anonymous said...

Tuan Jurukur boleh explain sikit tak bab bayaran kepada lhdn tu.

bling2 said...

6000sqf beso gak tu..

klo 50 x 80 baru 4000sqf

saya mau buat yg ni...
mane tanah ni.. adoi... hehe

KEOWN said...

menarik lagie tertarik... wow.... bagus ini kaedah..

juruukur said...

bayar kat lhdn tuu.. bayar duti setem.. pindah milik tanah

bling2.. hehe.. tanah kat dengkil tuu ada.. hehe

bling2.. En Osman ada call aku.. bincang pasal ukur tanah.. tu sedara ko ke?

juruukur said...

keown.. senang jee kan.. semua benda, aku yang uruskan.. Encik H lepak jee

Tapi dalam tempoh 2 tahun.. dia boleh dapat untung lebih 500K.. banyak tuu..

ojah said...

best.. best.. good tip.. boleh diapplikasi nih :)

sourplum said...

mak ayah sy menyewa di dengkil lah.
depan masjid
ade yg bukit cket tuh

ayah sy ckp. die pnh offer nk beli tanah kt org2 tempatan
mslh nye cmni la
geran kongsi

ade tu nk jual 250k je utk 1 ekar setengah
tp bile ayah sy mnx die bg kuasa menjual kt ayah sy, diorg xnk.

diorg nk jual tanah tu. tp xnk bg kuasa menjual..
ayah sy ckp. klu die tlg org tu tuka kepada geran individu dan buat nye org tu lari. abes la die..
tu die nk kn kuasa menjual tu di pndah kn ke dia

lebih kurang cmtu la ayah sy citer

MattDemon said...

wow..teruja dengan cerita nie..thanks Zal kongsi tips berjaya..

Ojah pun excited tue..tanah kat kelate tu bakal dijadikan lot banglo gak..wow..masyukk

KEOWN said...

bun... ko dah buat kan ke pada tanah ko kat baranag tue.. aku rasa boleh buat gak... tanah nak kubur tue.... 2 tahun lagie.. ko postlah plak tentang tanah ko plak hehheheh

KEOWN said...

bun.... en H nie En. Hamzah ke? hehhehehhe

juruukur said...

ojah.. best kan.. hehe

sourplum.. selalunya bagi kes cam nii.. bagus lantik lawyer.. pandailah lawyer buat agreement.. yang penting.. hak untuk dua-dua pihak..selamat

Matt.. kalo mereka tuu boleh buat.. rasa-rasa kita cam ner? Malaysia Boleh.. kita pun boleh
gak kan.. hehehe

Keown.. En H bukan En Hamzah.. tapi orang besar kat Kementerian Kewangan, Putrajaya..

Tanah aku kat Bangi tuu.. biarlah dia jadi hutan rimba.. hehehe

PoKLi said...

En H....adalah En Hafizal sendiri....hahahaha...ingat tanah ingat juru ukur

Osman Kering said...

hahahaha
rupanya rupanya En Hafizal la yang untung RM 500K huhuhuhu
dashat dashat...

juruukur said...

bukan Hafizal.. orang lain.. he he he

sharin said...

Salam en.hafizal, ingin tanya,tanah yg d maksudkan tu 7lot tu 42,000 kps kena ada rizabkan, camne nk dapt 6000kps tu, minta pencerahan..

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP