Wednesday, July 8, 2009

TUKAR HOBI JADI DUIT


Untuk hari nii.. aku nak syer ngan korang.. hasil perbincangan aku ngan Muazam (penghulu juruukur) dan En Amir (sifu ikan hiasan) ha ha ha

Sebenarnya ada banyak benda baru.. aku belajar hari nii.. terutama macam mana nak tukar hobi jadi duit.. memang hebatlah idea korang.. superb.. tima kasih Muazam, tima kasih En Amir.. sanggup syer idea ngan aku

Ok laa.. Aku percaya.. setiap kita nii.. mesti ada hobi.. tak kisah hobi apa pun.. macam Pie & Tuah.. mereka suka rider.. bawak motor besar.. UncleDodi suka fotografi.. sifu gambar..

Keown lak.. suka kereta control.. macam-macam koleksi dia ada.. Tokeh Azman.. suka muzik.. pandai main band.. En Amir pulak.. suka ikan hiasan.. kalo cerita bab ikan jee.. dia laa hero.. ha ha ha

Hobi aku?.. ha ha ha.. malu la nak bagi tau.. ha ha ha.. tapi wife aku bagi tau.. dia nampak sangat.. aku nii suka sangat menulis.. betul kee? Sedangkan aku main belasah jee.. he he he

Korang perasan tak.. hobi nii.. benda yang pelik.. benda yang ajaib.. selalunya kita tak perasan pun.. tapi orang lain yang nampak..

Mana tak nye.. kalo sapa yang minat mancing tuu.. segala mak bapak ikan, segala jenis tali.. batu pancing, mata kail, lubuk, semua benda dia tahu.. Sedangkan masa kat U dulu.. tak pernah pun dia belajar bab ikan, tul tak?

Kata En Amir.. nak tukar hobi jadi bentuk duit.. tak susah pun.. Cuma kena upgrade sikit jee.. kalo dulu kita borak hobi kita.. ngan kekawan jee.. tapi sekarang nii.. luahkan dalam bentuk blog.. ceritakan hobi kita.. dalam blog.. supaya bole syer ngan ramai kekawan

Pastu ajar kekawan.. kasi free consultation.. dan ajak kekawan lain joint kita.. katakan kalo laa ada kekawan yang minat.. jeng jeng jeng,, itu sudah masyukkkk..

Duit yang kita dapat tadi.. kita kasi kumpul-kumpul.. pastu invest dalam property.. jadi dari duit hobi, pusing beli hartanah.. hebat kan

Kalo laa orang lain, boleh turn hobi mereka jadi duit.. rasa-rasa kita boleh buat tak?

Ok.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

14 comments:

muazammustaffa said...

aku org biasa yg nak ubah nasib, haizal kawan aku yg byk muka minda aku. aku tabik sping kedua-dua tangan n kaki aku. smln aku tak blh tido sbb baca n memikirkan apa yg hafizal kata kan. oklah aku sebenarnya bukan pandai menulis sgt...terima kasih hafizal n en amir. en amir adalah sifu aku dlm bidang perniagaan n hidup.

ctfarazila said...

Kalau suka menulis, bolehla buat e-book... cari publisher... boleh buat buku betul2... :)

dodi said...

Zal, hobi aku takleh jadi duit lagi. tapi satu hari akan di"duit"kan jugak hehehe..

Zal, tulis cerpen pasal "Cinta Hartanah" Zal.. sure meletop!

juruukur said...

muazam.. bila nak lepak lagi nii? ha ha ha.. byk benda bole borak

farah.. ha ha ha.. nak buat buku? ha ha ha.. akan aku pikirkan

juruukur said...

dodi.. best gak tuu.. ha ha ha.. menarik tajuk tuu uncle.. cinta hartanah ekk

Tuah said...

tajuk ebook..

dari tanah kita datang..
dengan tanah kita buat wang...
kepada tanah kita pulanggg....

juruukur said...

tuah.. best tajuk2 tuu.. meh aku senaraikan

1. cinta hartanah
2. dari tanah kita datang
3. dengan tanah kita buat wang
4. kepada tanah kita pulang..

wawawa..

mailmat said...

betul tu! saya tegok jiran saya yang suka/jaga kucing.. masih pelajar, sekarang ini terima perkhidmatan menjaga kucing macam nursery lah... dia kenakan bayaran.. ramai pulak yang menghantar kucing ke situ semasa dia orang nak bercuti atau balik kampung.. ha bayangkan kalau balik kampung 1 minggu ada 2 ekor kucing berapa kena bayar?? netul kawan jurukur tu!.

juruukur said...

bang mailmat.. aikk.. bela kucing pun bole buat duit ekkk..

setuju setuju.. mula-mula.. jaga kucing.. pastu rawat kucing.. pastu jual anak kucing.. duit semua tuu..

Daytona P11 said...

Salam bro , wah wah dah masuk bab hobi plak ....teruskan dgn hobi penulisan tuh tapi kalu nak buat buku selain dr bakat kurniaan tuhan kita perlu ada skill penulisan .(kena belajo gak tuh dgn otai2 ha ha ha ).
Mcm Uncle Dodi bgitau aritu ...ambik gambar pun kena ada skill n angle yg betul baru gambar nampak cantik ...
- So , hobi aku plak suka menceriakan majlis orang Sebab tu aku tubuhkan : My FREN ENTERTAINMENT - DeeJay ,Karaoke& sewa peralatan Sound System utk Sebarang Majlis .Terutama Majlis PERKAHWINAN la ...So sesapa yang nak kahwin biarlah HOBBY aku yg ceriakan Majlis Korang ....ha ha ha

juruukur said...

daytona p11.. apa blog ko? aku nak kasi promot nii

kasi ceria lagi group kita..

KEOWN said...

best gak tue.. tapi kekadang kita tak tahu pun hobbi kita leh jadik duit...

kereta kontrol aku dah ada dalam kotak... simpan... takut jahanam oleh anak2.. hehehe

juruukur said...

kasi bukak balik keown.. kasi main balik.. best tuu

osman kering said...

bertuah anak anak keown...
kecik kecik dah dapat pendedahan toy car..... kikikikikkiki

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP