Tuesday, July 14, 2009

BUKAK BOOTH KAT WISMA TANI PUTRAJAYA







Semalam kami bukak booth kat Wisma Tani.. kat Putrajaya.. Antara gang-gang kita yang datang.. Pie, Bling2, El, Nogix, Faris, Muazam dan aku sendiri..

Kita orang telah dijemput oleh pihak Kementerian Pertanian (En Daud) untuk bukak booth nii.. Bersempena majlis “ Seminar Pelaburan Pertanian Untuk Usahawan Dan Syarikat Swasta Tahun 2009 ” yang diresmikan oleh Dato Noh Omar

Ni kira pengalaman pertama aku bukak booth nii.. sebelum nii tak pernah aku buat benda cam nii.. ayooo malunya nak cakap ngan orang ramai..

Cam mana pun.. secara keseluruhan program nii.. memang best.. banyak benda baru aku belajar

Hasil dari seminar nii.. baru aku tahu.. sebenarnya kalo kita serius invest dalam sektor pertanian.. banyak subsidi dari kerajaan.. yang boleh kita dapat beb..

Selain tuu.. aku belajar macam mana nak urus booth.. bukan senang beb.. cabaran paling besar.. adalah perasaan malu

Untuk atasi cabaran malu nii.. aku pun cuba laa beranikan diri.. bagi brochure kat tetamu yang datang.. aku try explain laa aktiviti kita.. ada yang dengar.. dan ramai gak yang lari.. ha ha ha.. syok syok..

Tapi bila dah 3-4 kali berjaya explain kat tetamu.. baru laa.. confident sikit.. baru laa tak malu lagi.. ha ha ha

Baru aku tahu.. macam mana perasaan budak-budak kerja sale.. yang bukak booth kat pasaraya tuu.. kadang-kadang mereka promote kredit kad la.. jual hartanah laa.. nampak jee senang kan.. tapi bukan sesenang yang disangka

Oklaa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

28 comments:

bling2 said...

best.. hehe
bile nk bukak booth lg ni?
yg kat serdang tu.. ala..pameran apa tu.. psl pertanian gak..

klo dpt ikut g jelajah 1 m'sia besh gak ni.. haha

lepas ni ramai la petani duk dlm blog bro ni. haha

p/s: aida, klo u baca komen ni sori lah psl u ajk kami (aku dgn el eja) join lunch dgn u aritu.. kami malu la.. hehe

juruukur said...

bling2.. ha ha ha.. "aida ko nak tahu.. bling2 tuu.. nampak jee muda.. tapi dah kawin.. anak dah ada 7 orang".. malu2 konon.. ha ha ha

muazammustaffa said...

juruukur hafizal...
padangan aku usaha kau org bagus....
sama dgn nama kopeni kau juruukur usaha...hehehe
dgn booth letakan buku-buku pasal kewangan, imej yg dpt menarik org....
kalo boleh jemput dia org main games cash flow sekali....
bagi maklumat tentang kebaikan asb, dll utk org buta maklumat mcm aku...
sperti aku katakan dgn kau jgn lupa buka kelas cash flow dan hubungkan dgn hartanah.

juruukur said...

muazam.. baik boss.. ha ha ha

MattDemon said...

so, camner sambutannya Zal...ader yg larik gak bila cerita pasal investment..adus..lari dari duit...haha..:)

osman kering said...

wooooooo
smartnye...

bunting pon lawa

ringkas dan padat.

juruukur said...

matt.. sambutan agak sederhana.. biasalah.. mereka yang datang.. fokus mereka kepada pertanian.. bela ikan.. bela kambing.. bela lembu

kita lak.. nak cerita ngan mereka pasal OD ASB.. pasal pelaburan hartanah.. pasal refinance.. tuu yang mereka lari tuu..

biasalah tuu.. mereka tak nampak lagi.. apa yang kita cuba sampaikan..

aku percaya.. kalo kita berjaya.. perkenalkan konsep laverage.. dalam pertanian.. aku pasti.. mereka akan datang kat kita

juruukur said...

osman k... tuu usaha sifu bling2 tuu.. tolong kita buatkan banting.. lawa tak? lawakan lawakan.. ha ha ha

syada said...

wow..bukak booth..wa penah menyibuk2 kat booth masa prog kat U dlu.kejap je..x smpai bape jam..bkn AJK pun.tup2 dpt gak sijil penyertaan..ahah..main kabel dlm mmg lah blh dpt..:P.

ape2 pun tahniah2..wa pun malu kalo nk suh wat keje promote2 ni..huhu..tp bgus la tingkatkan level of confidence..best tu..

p/s: erkk..bling kena ngorat ke tu?ahah..poyo! :p

ojah said...

hehe.. lawa bunting.. rasa kalu nak jelajah ade FAMA nak buat kat Kuantan awal aug nanti hehehe...

teringat zaman mula2 keja jaga booth 5-6 years ago.. sampai skrg kalu terpaksa.. p je la jugakkkk..

nanti lama2 biasak la u jaga booth.. buat muka bodo je, nanti otomatik senyum nampak org.. soh datang booth.. bukan ape nak abiskan flyer.. buku... folder.. senang skit bawat kotak kosong balik hahaha...

bling2 said...

syada jeles.. haha

siut je korang puji bunting tu..
tu design x sampai setengah jam pon psl xde idea plus urgent. haha

patutnya yg background kaler biru tu font dia kaler putih... baru la nmpk dari jauh. haha

lg satu bunting tu utk indoor psl kaki dia ringan.. skali angin kuat daaa...
brape kali tumbang.. haha

alamak.. no tipon aida lupe nk save... siut betulll. haha

PoKLi said...

aku dulu masa kat UTM mmg selalu bukak booth....jual komputer....jual nasi lemak..jual basikal....jual burger....tapi korang lagi advance....promote jutawan hartanah..:P

merdekahutang said...

nanti berkembang pesat lagi ni..anyway tahniah juruukur.

juruukur said...

syada.. bling2 tu pemalu orangnya.. ha ha ha..

ojah.. lawa kan.. ingat bunting.. ingat bling2.. hu hu hu

bling2.. aku rasa.. aku ada simpan no aida bling.. ko nak kee? ha ha ha..

pokli.. best bukak booth nii.. kalo la ko ada hari tuu.. mau berkilo-kilo emas.. boleh jual ooo..

merdeka hutang.. kami main hamtam jee.. hu hu hu

osman kering said...

huhuhuhuhuhuhuhu

ingat bunting ingat bling bling.....


cayalah

juruukur said...

osman k.. hu hu hu..

walan said...

tahniah semua, bkn sng nak hadapi cabaran buka booth nie.. :)
mmg lawa gak bunting tu bling2, terus je sampai mesejnya.. btw yg ko ckp kek serdang tu MAHA agaknya, tul x?

wakata said...

haha..ingat banting ingat bling2? eh ke bunting? hehe

-mey- said...

tagline menarik tuh.....PokLi nya minda mmg dah businessman dari student lagi tuh, patutlaa laju jek naik...

bling2 said...

wakata,
awk mmg suke gelakkan saye erk..
bunting = mengandung aka kene buatan org. haha
banting = kat morib sane tuh

2 2 tu xde kene mengena dgn aku. haha

bling2 said...

walan
ye ekspo MAHA.

lupa nk ucap terima kasih kat en daud n crew..

terima kasih daun keladi
klo ade lg jgn lupa ajk kami
haha

bling2 said...

ojah,
MATRADE dah amik alih FAMA ker? hehe

bro fizal, saya dh save no aida tp nama lelaki.. patut lah x jumpe.. hehe (gurau jerk)

ni kan no dia 017-6700***
dia pernah main CF 101 tu pastu dia cari board games tu kat MPH. xjumpe. haha

awk try la mesej dia bro fizal. tanye dia nk beli x? haha

ojah said...

dipanggil buat klinik la.. silap2 kena bukak booth skali huhu..

ade can jumpa PMC booth kat sana ke? eheks :P

PoKLi said...

mey


pokli mmg minda business man mmg dari UTM dulu lagi
antara bisnes yg pokli ceburi masa kat UTM skudai

1) Jual PC - sebulan 5 bijik (untung 1 bijik RM400)

2) Jual Toner/Ink Dakwat- sbb budak2 UTM nak print assigment..cari pokli refill dakwat...pasif income tuh

3) jual nasi lemak/burger (makan free mlm2..sbb tu badan naik...hehehe)

4) Jual Basikal (pokli & geng tubuhkan kelab remaja berbasikal) trip pergi kayuh dari UTM skudai ke Desaru..300km pergi balik...susahnya nak berjaya kan??

5) Jual macam2 la.......hehehhehe nak tahu kita TT....ahaks

an said...

pokli nie dulu KRP ker??

KRB nie ni dulu aku join gak...tapi kenapa ek x perasan ko....

ylukeman said...

Waaa...baguslaa pokli, dah terdedah kpd business sejak bangku UTM? Nak kena TT ni...

-mey-

mailmat said...

wow dah mula buka booth, lepas ni kena buat road show pulak nih...Tahniah!

Anonymous said...

He is traumatised by it. He's spending time as a security guard in the parking lot at the huntington beach international surfing museum. Most people consider the obvious when viewing an apartment - like the cost of rent, the inclusion of utilities, whether there's laundry downstairs,
and how maintenance is handled. Payday Loans

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP