Saturday, July 11, 2009

AKU BUKAN MALAS.. TAPI AKU TAK TAHU

Hari nii.. aku nak syer ngan korang.. pengalaman aku dihina.. benda nii masih teringat-ingat lagi laa.. sampai hari nii.. hampeh tul laa..

Al kisah ceritanya.. Rabu lepas.. aku ada discussion ngan klien.. discuss kerja ukur laa.. biasanya bincang ukur nii 5 minit jee. Pastu kita orang merapu benda lain.. bincang pasal bisnes laa.. pasal ekonomi laa

Bila sentuh pasal bisnes jee.. hampeh tul.. aku kena kutuk kow-kow laa.. dragon ball tul la puak nii

Keciknya hati aku.. bila orang lain kata.. aku nii orang yang malas.. tak suka ambik risiko,.. tak berani.. tak pandai meniaga.. tak boleh bersatu.. tak pandai belaja.. tak kenal pesaing.. terlalu dimanja oleh kerajaan dan macam-macam lagi laa

Hampeh tul lah.. rasa tercabar gak.. bila mereka kata cam tuu.. tapi aku tak cepat merajuk.. semua tuu cabaran untuk aku. Biarlah mereka kata aku nii bodoh.. aku nii malas.. tapi sesekali.. aku tak mengaku.. aku nii bodoh @ malas

Aku tahu.. mereka ejek aku.. sebab mereka nampak terlalu banyak peluang.. kerajaan bagi kat aku.. tapi kenapa aku tak pandai nak rebut.. kenapa aku dok diam cam tuu jee.. kenapa aku tak pergi usaha

Gang.. aku bukan malas.. tapi maklumat tuu tak sampai.. aku tak tahu.. peluang-peluang yang aku boleh ambik.. khasnya untuk bumiputra.. yang aku tahu cuma ASB jee..

Ooooo.. korang ketawakan aku yeeee.. ketawa yeee.. (entah-entah korang pun sama cam aku gak tak?) ha ha ha

Aku ambik contoh laa.. cuba korang tengok sekarang nii.. bila kita syer info pasal OD ASB.. pasal pelaburan hartanah lelong.. financial IQ.. apa dah berlaku.. TERBUKTI kita jugak bole bersaing ngan puak mereka. TERBUKTI bukan la puak mereka tuu hebat sangat

Kalo tak caya.. cuba tanya sifu Faris.. dah berapa banyak rumah.. dia bidkan untuk kekawan kita.. banyak tuu broo.. asal ada tempat menarik jee, group kita sapu bersih

Jadi aku cadangkan laa.. apa kata kita upgrade sikit.. tak susah pun.. sapa2 ada maklumat pasal peluang pelaburan.. terutama dari kerajaan.. geran kee.. peruntukan kee.. francais kee.. AP kee.. tender kee.. apa jee laa.. benda-benda yang kita sama-sama boleh buat duit.. apa kata kita syer maklumat tuu.. kita war-warkan dalam blog

Percaya lah.. tak rugi kita syer-syer .. kongsi-kongsi nii.. semua tuu untuk kebaikan kita bersama.. percayalah.. kita bukan orang malas.. kita bukan bangsa yang bodoh.. tapi maklumat pelaburan tuu tak sampai kat kita..

Korang rasa kita boleh upgrade tak?

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012 3193576

33 comments:

ylukeman said...

Yaa, aku setuju...kita bukan malas, cuma kadang2 kita x tahu apa nak buat, m/mana nak bertindak sbb kita rasa selesa dgn apa yg kita ada & kita rasa secure berada di tanah air kita sendiri..Cuba kalau kita merantau di negeri org, mmg persatuan2 mcm ni yg akan merapatkan kita, menyebabkan kita bergerak lebih pantas....Jadi untuk menggerakkan kita agar bergerak lebih pantas di tanah air sendiri utk menjadi lebih maju & disegani, selain diri kita sendiri adalah networking, persatuan, maklumat etc...

askrool said...

salam
aku setuju kita bukan malas cuma yg aku nampak kalo ade peluang terutama dgn kerajaan biasanya kroni2 yg dapat....masuk tender org biasa masuk jugak tapi yg dapat kaum kerabat .....

Anonymous said...

Aku penah gak buat statement macam ko ni JU. "AKU BUKAN MALAS.. TAPI AKU TAK TAHU". Ko tau apa jawapan yang aku dapat? Lebih kurang gini " KALAU DAH TAKTAU TANYA!!!" Hampeh je dengar.

actrometst said...

..fizal,tiada kejayaan tanpa cabaran..anggaplah ape yg dia orang kata tu sebagai cabaran..belum tentu tuduhan mereka tu benar...cuma mungkin ko tak ikut cara dia orang saje ..membujur lalu melintang patah. Kita ada etika dalam mengejar kekayaan. Pokoknya kekayaan kita itu mesti memberi manfaat untuk dunia & akhirat. Aku tidak mis baca celoteh ko. jujur...caring...sharing.., teruskan &istiqamah.. insyaAllah kita akan mencapai kejayaan ikut cara kite..

actrometst said...

..fizal,tiada kejayaan tanpa cabaran..anggaplah ape yg dia orang kata tu sebagai cabaran..belum tentu tuduhan mereka tu benar...cuma mungkin ko tak ikut cara dia orang saje ..membujur lalu melintang patah. Kita ada etika dalam mengejar kekayaan. Pokoknya kekayaan kita itu mesti memberi manfaat untuk dunia & akhirat. Aku tidak mis baca celoteh ko. jujur...caring...sharing.., teruskan &istiqamah.. insyaAllah kita akan mencapai kejayaan ikut cara kite..

actrometst said...

...eeekk..camne bleh keluar 2x, fizal tlng dlete satu..

Mr. HolidaY said...

ye btol..aku pun penah kena mcm tu gak aku sokong jurukur..prob nye bukan semua info kita tahu..Klu kita tau xkan kita xnak beb..duit tuh..kita kne amik +ve.. bila kita dicabar kita akan rasa sedikit tekanan,bila tekanan dah wujud kita akan bertambah semangat utk buat dengan lebih sungguh2..Takbir!!

kawan2 TT stand for ape? hehehe sorry xphm lah...

osman kering said...

huhuhu TT for Teh Tarik session mr holiday...

butul tu.. lagipon lagi satu
pada pengalaman saya lah..

cuba kita tengok kenapa maklumat tu tak sampai.. apa punca kita tak dapat maklumat tu..

salah satunya kerana org yang tauhu tanak berkongsi.


nak dijadikan cerita..dulu time saya belajar ada satu kompeni ni offer bantun pelajaran.. dan ada satu kawan saya sudahh apply la. dan dia dapat la bantuan tu.. cuma bayar 25% je drp total loan. dengan syarat pointer tak kurang 3.0... ok sangat lah kan

yang tak syioknya.. lepas abis belajar baru dia bagitau....

bila saya tanya dia apsal tak bagitau aku masa kat kolej dulu...?
dia jawab

"dahhhh korang tak tanya....

lagipon kalau ramai sangat mintak bukan semua dapat pon..."


hahahahahahaaaaaaaa.hampehhh punya statement

tapi alhamdulillah sekarang ni dah ada insan insan yang sedia berkongsi pengalaman dan teknik macam bang fizal... pie ... geng BJ...pokli emas
terusskan usaha murni korang..
semoga 'orang kita' bukak mata dengan peluang yang ada.

may the force be with you

ayip said...

sabar bro...sabar bro...

menda cam nie lar wat kita bersemangat..ingat tak lagik...someone penah citerkan...nk ajar pasai OD...tau jawapannya...OD tu MLM ke???teruih tak jadik ajar...hehehehe...

p.s : apa yg aku borak nie...lari tajuk lar...:D

peace..

muazammustaffa said...

kadang-kadang kita tak tahu bagai mn peluang itu ada depan kita....
kadang-kadang kita tak tahu depan kita itu peluang.
selalunya bangsa lain yg pandai ambil peluang atu menggunakan peluang.

Mr. HolidaY said...

yer btol!! muazammus...mulai skrang kt kena pandai amik dan cari peluang..

always remember :
rich people focus on opportunities.
Poor people focus on obstacles.

thinking big!!

WACAHHH :)

kayzen said...

ni contoh ader org cerita yg dia dpt geran dari gomen..

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=88333

-tuanbri- said...

wow...bestnyer dapat geran...

aku pulak skrg ni tgh cari geran utk sykt yg baru ditubuhkan.

ada sesiapa yg tau x pasal tu?


http://satusolution.com/blog/
http://tuanbri.blogspot.com/

kayzen said...

bri, try tanya smidec.. tapi kalau nak senang, kenal org dalam.. heheheh

Anonymous said...

Boleh berjaya kalau ada BERKAT.

Macam mana nak berkat?
1- dari mana duit kita datang
2- ke mana duit kita pergi

ASB tu haram, sekurang2 kalau tak nak terima haram, ia tetap syubhah. dah banyak kali orang cakap, dah ramai ulama' keluarkan fatwa. org yg belajar agama sendiri tak ambil kisah dengan teguran ulama'.

nampaknya kian hari kita kian BANGGA dengan hasil dari benda yang haram.

jadi, di mana berkat?

usaha hanya sebahagian .. bukan usaha sahaja yang tentukan kejayaan. usahalah sekeras mana pun, tanpa izin Allah Yang Maha Pemberi Rezeki, siapa pun takkan berjaya.

Kenapa kita hari ini meletakkan "usaha" melebihi tawakkal & doa? Di mana keyakinan kita terhadap KUASA Allah SWT?

Saya tak suruh doa saja tanpa usaha. usaha & doa kena seiring. Tidak malukah kita kepada Allah, jika kita berdoa dengan menadah tangan yang berlumuran dosa..?

ojah said...

rasa paling senang dapat geran smidec yg kalu bukak perniagaan ade peruntukan untuk half sewa bangunan tu.. geran permulaan perniagaan ke nama dia.. tujuan geran untuk EKS ngan enterprise beroperasi kurang 12 bulan.. termasukla sewa perniagaan sehingga 24 bulan... try la tanya2

tapi takut blah2 KL pegawai smidec terswamp la dengan application hehehe

PoKLi said...

wowowowoowow....best topikk nih

kawan pokli baru dapat Geran utk Pertanian....dia dapat Rm100juta....insya allah lepas ni pokli akan bukak perniagaan pertanian ni guna duit geran Kem pertanian,kawan pokli ni dah bukak kolam ikan di Tasik Kenyir...so duit geran dah dapat...tak pandai2 ke nak INVEST...hehehhehe...sambil2 tu pokli dok tgk jer apa lubang2 perniagaan pertanian yg CANTEKKKK

kalau korang nak tahu....ada dua bisness yang dari dulu lagi telah menjadi business yang kekal abadi....sejak zaman nabi...zaman batu......semuanya bermula dengan hurup "P"......dan bussiness ni sampai skrg pon org duduk buat....

1. Pertanian
2. Pelacuran


so pilih la bisness apa yg korang nak.....hehhehehehe


ni pokli yang share cerita...bukan rekaan......betul tak?

kalau korang ada idea2 yg bagus pasal pertanian boleh kontek pokli
ada geran RM100K nak share...kertas kerja pon pokli ada!

sharing is caring

PoKLi said...
This comment has been removed by the author.
ojah said...

wah.. 100 juta pokli.. wowowwoo... invest dulu best ni.. pastu buat camni camgitu... guna duit interest je bayar balik pinjaman.. wuyooo...

... my dad pencen buat ternak kambing gak ni, dia soh gak cari2 info nak kembangkan perniagaan.. alahai... kena surf2 web geran2 pertanian la lepas ni kut.. try buat blog kat dia tapi tak sempat den nak update hehe.. http://kertehkaprima.blogspot.com/

KEOWN said...

pegh.. 100 juta pokli... jaga betul2 amanah tue... insyallah akan berjaya..

bun... ko ambik benda tue as a positif thinking.... sepaya boleh terus maju lagie..

bling2 said...

masa seminar aritu aku curik2 dengar ade mamat ni sembang ngan kawan dia..

ade sorang mamat ni diberi kepercayaan oleh MARDI utk blajar n explore teknologi baru... dibiayai sepenuhnya

so, bile dah advance blh la nnt turun ilmu kat petani yg lain..
so, dia akan jd mentor la kan

tp apa jd lepas tu...
dia perap je info yg dia dpt tu...
org lain melopong la..haha

so, yg ni salah sape?
salah MARDI or c mamat yg kudukut ilmu?

wakata said...

aku mmg malas..dan aku mmg byk mende tak tahu..
tapi aku nak kaya? haha..

syada said...

salah siapa sering di tanya...salah mereka atau kau saja..uwoo..woo... cube teka lagu sapa ni? ahah

isk..dorg ni..cite je lah..share2 ilmu mcm juruukur neh..eheh

nak tau ilmu psl AP.heheh

Daytona P11 said...

Salam ,

Syada ....nak tau ilmu psl AP tu ayat SOALAN ke PERTANYAAN .Sapa yg terer pasal AP nih share2 la kat sini .Mcm Jurukur yg tak lokek ilmu anugerah tuhan .

syada said...

salam kembali..
daytona..ahah..tu adalah ayat REQUEST. eheh..

haa..sape2? share2 lah..xpun xpe..nt kalo saya tau..sy buat blog psl AP plak..buleh ka? mau kena tgkap nt.ahah..

juruukur said...

syada.. syer2 laa info pasal AP.. kami pun nak tau jugak.. hu hu hu

sourplum said...

aku baru dgr taklimat psl PNS
die pelawa utk org2 yg minat nk buka francais

http://www.jejakusahawan.com/pns-peruntuk-rm300j-lahir-1000-francaisi

wakata said...

aku tak rasa org melayu malas. tak semua mcm tu..cth mcm hafizal,pie, faris semua tu keje rajin..dan semua byk ilmu di dada..

cuma aku sedih tgk mostly rumah yg kena lelong owner dia melayu, kadang2 india, jarang2 cina.

jgn plak lepas ni kita beli rumah lelong, pastu rumah tu kena lelong pulak..hehe, peringatan utk diri sendiri..

wakata said...
This comment has been removed by the author.
Hungry & Foolish said...

Hi...
Just nak share citer pasal dihina. Dulu aku pernah join kerja amal (motivation anak2 org kg) di T'ganu (sponsored by JPN). Dlm ramai2, akulah yg paling cabuk (budak kg, local grad, english terabur, keja comp. kecik), orang lain semua grad. Cambridge, 1 org anak Dato'.
Masa hari last, adalah sket jamuan antara kitorang dgn geng JPN T'ganu (termasuk KP yg adalah ayah kepada salah seorang perserta). Menjadi tabiat aku, tak suka bazir... mana2 yg agak2 aku boleh makan tu aku habiskan ajer. Nak dijadikan cerita, sambil makan & sembang2... aku adalah buka mulut to join the crowd...
Dan tiba2 ada officer ni (aku rasa dia somebody kat JPN sbb dia pakai kot & tie and close dgn KP) ni jerkah aku... "KAU APA TAHU? KAU RETI MAKAN JER. KAU TENGOK ORANG LAIN TAK MCM KAU!!".
Apa perasan korang kalau kau dok tempat aku? Menyirap darah aku beb! Tak pernah aku rasa terhina cam tu. Masa tu, aku tgk dia nampak "kecik jer", insurance mulut aku pun cam dah expire. Tp aku kuatkan hati... and say to myself... "Hari ini hari engkau, sampai mampus pun aku takkan lupa".
It's a real motivation to prove I'm not like him, I'm much better than him. I tried hard to improve my technical & PR skill and after 6 years struggling,eventually it bring me to where I'm now, an expatriate!

I wish I could meet him again ( I don't remember his name/face) to look into his eyes and say "thank you bloody donkey!"

juruukur said...

wowoww.. dulu mereka hina kita.. laa nii tidak lagi kan..

kita dah bole duduk sama rendah.. berdiri sama tinggi.. tahniah tahniah

Anonymous said...

semua citer diri dihina..

kiranya boleh digelar jutawan dihina yg mula2 senyap skrg dah pandai speking...hehe..gurau..

agak2 korg..penghinaan korg terima tu lebih hebat dr nabi muhamamd saw x? mungkin penghinaan nabi tu boleh d jadikan benchmarking tahap penghinaan. kalo kurg dr benchmark tu..maksudnya xde apa2...dan terus buat kerja la..dan kalo lebih dr tu pon..korg bakal jd somebody sometime somewhere..

it's a motivation guys...

juruukur said...

yelaa.. rasullullah kena hina.. pastu nak kena bunuh lagi.. tapi nabi kita sabar jee

lagi nabi dihina.. lagi ramai yang peluk islam.. hebatkan..

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP