Thursday, July 9, 2009

LU SAPA? WA SAPA?


Korang nampak tak kedai mereka tuu.. Penuh ngan stall.. pastu lak ramai pengunjung. Ada yang jual satey, ada jual mee, ada jual nasik dan macam-macam lagi laa..

Pendek kata.. apa yang pengunjung nak.. semua ada kat sini.. sebab tuu laa tempat nii famous.. tapi jangan lak korang try makan kat sini ekk.. tak halal beb.. lembu pendek pun ada oooo

Konsep mereka nii simple jee.. apa yang aku tahu.. tuan kedai cuma jual air.. yang stall lain tuu.. mereka sewakan.. sewa lak murah-murah jee.. jadi ramai lah peniaga yang mampu

Istimewanya mereka nii.. setiap stall tak jual benda yang sama. Heran lak aku.. macam mana laa mereka nii boleh sepakat ekk?

Aku rasa laa.. mereka nii kenal siapa pesaing mereka kot.. mereka tak bersaing sesama mereka. Sebaliknya mereka tolong menolong, pastu kerjasama lak. Sebab tuu mereka hebat kan

Korang rasa, orang Melayu boleh sepakat macam mereka tak?

Luu orang pikir laa sendiri.. ha ha ha

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

30 comments:

bukh said...

aku tengok kat Seksyen 7 Bangi ada kedai pakai konsep macam tu ...org kita punya rasanya...aku tak sempat singgah lai..lalu je...macam-macam ada ....tiap2 mlm penuh ...nak buat TT pun boleh ....

juruukur said...

area mana tuu? apa nama kedai?

Daytona P11 said...

Kedai Konsep mcm tu sebenonya owg kite bole buat dan kalu KOHARTA nak masukkan sebagai salah satu agenda pun boleh .Carik satu location yg hapenning n bukak kat ahli yg nak meniaga sewa ....Ahli kita dah makin nak ramai maaaaa .Tapi borang gua tak dapat isi lagi ..huaa huaaa

Wida said...

Aku rasa boleh..Melayu sekarang makin lama makin bagus..makin celik hati dan minda... cuba tengok..KoHarta tu salah satu contoh..

bukh said...

seksyen 7 BBBangi ...nama kedai tu d'bangi food court ...corner shop house

al_husni said...

hehe..fizal, baca tajuk ingt cite psl ada org nk carik gaduh dgn ko..skali lain la...hehe
good info bro...

mdizone said...

lu mmg pandai pilih tajuk la bro. Catchy. hehe

muazammustaffa said...

semalam aku lepak dgn en amir sampai kul12.00 am gua memang tabik kat hafizal. kita org sgtlah tertarik dgn usaha hafizal n group. tapi sedihnya org melayu sebok dgn politik!!setiap hari cerita pasal politik masing-masing, masing-masing benar???? masing-masing betul dan masing-masing islam...adakah org bangsa lain mcm tu??????adakah perjuangan islam itu salah??? adakah perjuangan bangsa itusalah???? kalo bangsa melayu yg beragama islam tidak boleh bersatu mcm mn kita nak bersatu dlm ekonomi??? ada generasi muda tidak hirau dgn perjuangan!!!!adkah anak cucu-cicit kita akansenang menghadapi cabaran tanpa sempadan?????? sapa yg hendak perjuangkan agama, bangsa dan ekonomi???? adakah bangsa lain hendak menbantu bangsa kita dalam perjuangan???

lu fikirlah sendiri

hidup koperasi.....

muazammustaffa said...

tgklah kerjasama org cina dlm berbagai bidang......kita melayu kena majukan bangsa n rapatkan hubungan sesama sambil menegakkan agama yg satu.. amin good job koperasi...

wakata said...

ada satu kat kota damansara hafizal.

Ghulam mee namanya..aku tabik spring kat owner dia, konsep menarik, vision bagus, berduit, dan berani!

topeq said...

tula beza kaum melayu ngn kaum cayanunalip..bape sgt yg nk folo style bisnes dieorg...huhu..

Daytona P11 said...

Wahh En.Muazam semangat betul tuh ...Sebenonya politik tu x salah kalau kita sendiri tak salah gunakan .Politik itu penting utk memartabatkan bangsa ..terutama bangsa islam ni .Tapi kerna sekularisma yg telah meresap dlm diri ahli politik skrg ni yg menjadikan kita ni sebagai boneka dinegara sendiri ....ahhh citer kang pjg la plak .Cuma kita kena tertemankan al-quran sebagai panduan kehidupan ini baru la hidup kita akan maju dan makmur ....Yang baik dijadik kan ikutan yg buruk di buang jauh222 .

Mr. HolidaY said...

betol kata topeq...kita kena tiru cara cina berniaga..bersatu dan sepakat..1 contoh lg cara diorang berniaga macam nie lebih kurang bunyi dia...Cina:bontot busuk mulut wangi..melayu: bontot wangi mulut busuk...aya!..apa macam mau berjaya... ada betui ka juru ukur..

saad said...

Seberang shell sungai ramal hala ke kajang kan ada sebijik. Punya la meriah. siap skrin projektor bapak punya besar. Aku rasa dia guna konsep yang sama.

Anonymous said...

Setiap individu melayu kena ada rasa nak berubah. Kadang2 melayu A berubah tetapi Melayu B tak mahu berubah. Macam mana nak dicantumkan atau bergabung kalau tiada kesedaran dalam diri masing2 - SR

osman kering said...

butull cakap mr bukh tuu
kat seksyen 7 bangi...

memang mantopp idea owner dia..
sebenarnya ada kawan dah tanya..

dia ingat nak ambik satu stall kat situ..tapi rega boleh tahan jugak sewa RM 1.2k per month.
(kalau tak silap laa)

tapi skrg memang ramai orang laa..
yelah boley kata semua jenis makanan ada

tapi idea tu memang mantop la..
syaratnya kita mesti beli shoplot tu.. baru leh sewakan camtu...

muazammustaffa said...

kadang aku terfikir kenapa kita tidak boleh bersatu???dlm berbagai bidang???kalo gagal salah org, salahkan keadaan, pemerintah,dll. kenapa kita mengakui kelemahan kita???sedih tgk bangsa kita..kau org dlm koperasi kena fikirkan mcm mn nak tolong ahli. dan ahli kena juga fikirkan pndapat serta kerjasama dgn koperasi.....amin

bling2 said...

wakata,

yg gulam mee tu kawan c nahar punya.
dia cte yg kawan dia tu dulu org susah..
meniaga tepi jln tp entah mcm mn allah tu nk bg rezki.. nah.. amik ko gulam mee... hehe

saad,
adakah maksud saudara ramal junction? huhu

Mr. HolidaY said...

lepas baca blog nie aku berminat sgt ar nak join korang..dah lama aku cari orang yang laparkan ilmu dan nak syer sama2.. lagi2 tentang financial..kawan sedia ada semua xberminat..diorang lebih kepada biar bergaya asal papa..nampak luar gah..tapi habuk pun xdak...

klu nak wangi berkawan lah orang jual mnyak wangi..nak kaya kawanlah ngan orang kaya..nak merempit kawan ngan mat rempit..huhuhu btol x?

mcm mna korang recruit ahli baru.. kena ada syarat2 ker? susah nak cari kawan2 yg mcm korang nie..bincang pasal duit..aku suka..wargghhh!!! hepy2

juruukur said...

mrholiday.. tak dee ahli baru.. semua orang bole joint. no problem..

juruukur said...

daytona.. tuu good idea tuu.. koperasi bukak kedai ekk..

wida.. aku setuju tuu.. melayu dah semakin maju kannn..

alhusni.. ha haha.. tajuk jee gempak.. isi entah apa-apa entah

mdizone.. ha ha ha.. aku belasah jee

wakata.. nanti gi sana ekk. kat gulam.. lepak-lepak

muazam.. ha ha ha.. cam nii aku suka.. penuh semangat tuu.. ha ha ha.. bila nak minum nii zam..?

peruzz said...

bagus artikel kali ni bro..
abg aku dok pk nk wat biz camni gak.. skrg ni kedai makan tu kitaorg kasik sewakan kat org.so..juz makan sewa jerk la skrg...pasni abg aku cakap ..die mau ambek kedai tuh..wat sendirik la.. jual air saje.. lain2..kasik org sewa tapak.. meniaga makanan lain2.. hope.. seme berjalan lancar..sape leh kasik idea..kalo korang mau makan kt kedai.. ape yg perlu ade kt kedai tuh..(mlm taim)

mr.holiday..
aku pn same.. kawan2 kt opis aku ni.. sembang mau gempak.. kete honda la.,.tukau sport rim laa. jam riban2.. aweks la.. tp habuk pn tarak.. rokok pn kongsi2..minum air pn harap org bayau.. hahaha
dgn geng2 bdk blog ni la br aku jupe yg satu kepala ngan aku..tp, jgn terkejut.. asalnye aku tak kenal pn diorg ni..hehe

Mr. HolidaY said...

jurukur memang melayu dah maju..tapi aku rasa masih 55-45 percent..55% banyak lg yg masih xmaju..lagi2 budak skang..klu boleh abes belaja nak keje terus yg boleh jadi manager or gaji nak tinggi..diorang xnak start dari bawah..diorang xnak susah dulu,bila suruh invest untuk diri sendiri punya lah kedekut..nak soh tambah ilmu bli buku pelaburan or kewangan mmg harapan lah...tapi klu nak soh makeup kete..amik ko..kancil pun dah mcm jet..terbang jer xboleh lg..
xphm lah..yg kaya kedai cina jual accesori gak..ishh..ishh..

merdeka said...

Dengar pasal politik pun dah bernanah telinga saya. Kalau ke hulu ke hilir petah dengan ayat al-Quran tapi lidah tak lekang dari memfitnah, mengata orang lain, makan duit rasuah balak, lebih ikut cakap chayanunalif dan sebagainya tak ada siapa pun nak hormat.

Dalam Islam mana ada ajar fitnah orang dan mengata orang. Sebab tu saya meluat kalau orang mengaku bawa politik Islam tapi Islam kat kopiah saja.

Orang Melayu memang boleh bersatu. Sebab tu wujudnya koperasi macam Bank Rakyat, Bank Persatuan dan KoHarta dan Koperasi Usahawan Emas Malaysia Berhad.

Cuma orang Melayu rugi bila terlalu taksub berpolitik.

KEOWN said...

bangi walk. kan kat seksyen 7 tue.. corner lot..

maju di mata orang tak semestinya maju untuk diri kita sendiri..

kelana said...

jurukur...aku bukan x setuju konsep bisnes mcm tu boleh dibuat oleh bangsa kita...cuma memang sifat@lumrah bangsa kita ni x boleh tengok org lain senang...expecially...member@partnet sendiri..aku x ckp smua..tapi biasanyer cam tu ler...kita maju sikit mula ler ada kain kuning depan premis kita. Tapi aku percaya x smua mcm tu...dgn semngat yg korang ada...teruskanlah..adios

KEOWN said...

tu la kelana..
rasanya kita kena mula ubah sikap org melayu.. kita mulakan dulu....

kalau tak sampai bila sudah melayu nak hidup di dalam negera melayu sendiri...

roslan said...

bro... konsep kedai tu, pilihan pelanggan banyak, peniaga tak boleh sama menu..
selalu kalau kita nampak bangsa kita, kau meniaga nasi lemak, aku meniaga nasi lemak gak, jiran sebelah aku pun meniaga nasi lemak, pas tu peniaga nasi lemak hujung sana, bertumbuk ngan peniaga nasi lemak sebelah dia...

Bro..
Pernah dengar Bazaar@MAEPS, Taman Ekspo Pertanian Malaysia,Mardi Serdang?
Konsep yang sama, cuma dalam bentuk pasar malam.
aku pun mula bukak booth jualan makanan kat sana start hari sabtu nih..
Konsep dia, tak boleh jual menu yang orang lain ada,
ada 300 peniaga sekarang, Jumpalah aku kat sana setiap Sabtu 4 - 11malam.
detail: http://www.meias.org/v2/
Aku pun nak cari duit lebih nak bela rumah aku tuh... dah lama tak tengok, lalang pun dah tinggi..
Blog aku pun dah lama tak update..

juruukur said...

Bang Lan.. tul tuu.. kesannya ramai gak yang perasan benda nii ekk..

kononnya orang kita tak leh bersatu la.. dengki2 laa.. bomoh2 laa.. betul kee tuu?

aku tak percaya.. kita tak leh bersatu.. sebab dalam masjid.. kita boleh solat jemaah sama-sama.. doa sama-sama.. tapi takkan kat luar kita sanggup dengki2?

tak mungkin.. tak mungkin..

Anonymous said...

kt Teluk Intan ada satu sebelah bank BSN...

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP