Tuesday, July 28, 2009

AKU SUKA DIRI AKU SENDIRI

Aku baru jee habis baca 1 lagi buku.. tajuk buku nii “ THE PSYCHOLOGY OF SELLING” tulisan BRIAN TRACY gak

Korang perasan tak.. selalunya kita nii.. nak jadi macam orang lain. Nak tiru macam orang lain.. kejap nak jadi petani laa.. nak bukak kedai makan laa.. nak jadi penulis laa.. last-last kita tak focus

Lebih teruk lagi.. kita asyik puji orang lain jee.. misalnya
“mamat tuu hebat laa.. kambing dia ada 1000 ekor”..
“mamat tuu kaya laa.. ada 10kg emas”
“mamat tuu mewah laa.. rumah sewa ada 15 bijik”

Kalo laa.. kita selalu sangat puji orang lain.. sapa lak nak puji diri kita sendiri.. tul tak? Akhirnya emosi kita terganggu. Pastu mungkin kita rasa rendah diri.. tak yakin diri

Untuk atasi cabaran tuu.. penulis buku nii cadangkan supaya, kita puji diri kita sendiri.. katakan banyak kali.. kalo boleh lebih 30x sehari

“aku sayang diri aku sendiri”
“aku suka diri aku sendiri”
“aku suka profesion aku”
“aku jugak genius”

Bila kita sebut ayat-ayat macam nii.. sebenarnya semangat diri kita akan naik.. pastu bila kita ulang-ulang banyak kali lagi.. secara tak langsung.. keyakinan kita akan bertambah.. prestasi kerja pun akan meningkat

So apa kata.. jom kita puji diri kita sendiri.. hu hu hu

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

9 comments:

KEOWN said...

be your self... itulah ungkapan yang sering kita dengar di merata tempat..

Bagi aku.. aku emamng akan menjadi aku.. cuma kita akan tengok orang lain yang telah berjaya.. seperti Mokhtar bukhari, Ananda.. etc.... kita tengok diorang berjaya dan bukanbermaksud kita nak menjadi macam mereka... cuma apa yang kita nak adalah "berjaya" seperti mereka.

then kita lihat apa kekuatan dan kelemahan kita... dari situ kita akan rangka apa yang kita perlu lakukan bagi menjadi orang yang berjaya.... tujuannya sama.. untuk berjaya....

Anonymous said...

aku pun baru jugak habis membaca, baca blog... itu pun dikra banyak membaca gak kan... janganlah sempit pemikiran tu asal membaca aje ingat buku apa blog tu bukan membaca jugak ke....

topeq said...

puji diri sendiri utk diri sendiri..jgn smp termasuk bakul angkat sendiri...tu da memuji diri utk org laen...hehehe...

saladin291 said...

aku pun slalu membaca..
membaca blog yg slalu updated ngan info terkini spt blog juru ukur..
tgh mncari ilham n strategi n modal utk mgikuti guidance yg juru ukur rekemen utk jd humble jutawan hartanah..
amin
Makasih byk2x atas blog yg berinfo..
moga di murahkan rezeki

binarumahbaru said...

Ok bos...kau memang hebat!!

KASIH said...

betul tu aku setuju...kita misti sedar siapa diri kita yg sebenar...peluang yg kita ada or dapat selama ni tak mungkin sama seperti org lain...thats y kita wajib hargainya...setiap org berbeza nasib, rezeki, yg allah berikan... so, try da best!!! again n again wlpun penah jatuh selama ni...

juruukur said...

keown.. yes.. jadi diri kita sendiri... motovasi diri sendiri untuk berjaya

baca blog kee.. baca buku kee.. yang penting.. mesti membaca.. he he he..

benda lain bole gersang.. tapi jangan gersangkan minda kita.. hu hu hu

topeq.. ya ya betoi.. puji dalam hati tak pee... tp jgn sampai xsen.. he he he

saladin.. apa laa sangat info yang boleh aku syer.. kalo banding ngan orang lain..

binarumahbaru.. he he he..

kasih.. yee.. mesti berani mencuba.. jatuh sekali.. tak mungkin jatuh selamanya..

Diver said...

Bagus perbincangan atas cetusan minda Hafizal niih..
sesambil tu elok juga berinteraksi idea dan pengetahuan serta tahap skill pengurusan sumber sesama kita..
salah satu caranya,..bermain CF 101 ler..

Hafizal,..boleh ajak rakan semua main lagi,...
kawan sediakan tempat..
tiada had masa (cuma kena bagi tahu bila waktunya, kawan ejas sewajarnya > siang atau malam, weekdays atau weekends, boleh aja..)
lokasinya : di pejabat diatas Ani Sup Utara, Hentian Kajang tuu..
>> kawan pun dah gian nak main semula,..
dah lama tak balin dadu..
kata orang boleh asah minda sesambil isi dadu tu menjalar dalam otak kita..
.

juruukur said...

Diver.. TQ.. nanti aku adjust masa..

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP