Thursday, February 12, 2009

UKUR LOT BUNGALOW

Apa kata hari ni, kita bincang-bincang pasal ukur tanah. Sebab rasanya.. dah lama aku tak tulis pasal ukur mengukur ni.. ha ha ha

Ok.. untuk sapa-sapa dah beli lot bungalow.. dan sekarang nii berhajat nak buat bungalow.. pertamanya korang kena lantik arkitek berlesen atau pelukis pelan berdaftar. Aku cadangkan bagus ko lantik mereka nii, sebab mereka nii arif pasal bangunan. Mereka nii tahu macam mana nak design, nak buat submission kat pihak berkuasa, kenal kontraktor yang baik, pastu tahu cara nak dapat kan CF.

Yang paling mustahak.. mereka nii tahu, macam mana nak nasihat kan kita, supaya rumah idaman kita tuu, boleh dibina ngan cantik dan quality

Untuk buat bungalow nii.. sebelum nak design rumah idaman kita tu, pihak arkitek perlukan info dari juruukur.... akitek nak tahu gak, macam mana keadaan topografi tanah lot bungalow kita.. samada berbukit kee.. rata kee.. selain tuu, pihak akitek nak tahu kat mana jalan, longkang, tiang elektrik, lubang najis dan lain-lain.

Selain tuu.. juruukur akan semak sekali tanda sempadan lot bungalow tadi.. kalau ada tanda sempadan yang hilang, juruukur akan tandakan semula sempadan lot kita tuu

Cuba korang layan pelan yang juruukur hasilkan nii..




Bila siap jee.. Pelan macam kat atas tuu.. juruukur akan bagi kat akitek, dalam bentuk hardcopy n softcopy. Info nii mustahak sangat untuk akitek buat design

Selain tuu.. untuk dapatkan kelulusan pelan bangunan dari PBT, pihak PBT nak kan gak pelan ukur dari juruukur

Oklah.. sapa-sapa berhajat nak buat bungalow.. boleh lah kita calling-calling.. jangan malu, jangan segan.. Consultation percuma dari juruukur..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

63 comments:

Anonymous said...

tuan kalau nak buat banglow kena ada pelan infra ke?camana kalau masa beli tanah dulu owner lama tak bagi pelan tu atau pelan tu memang takde?

juruukur said...

tengok lah kat mana lot bungalow yang kita beli tu.. kalau kat area kampung-kampung.. pastu nak buat bungalow pun tak yah submit plan kat PBT.. so plan infra tuu tak mustahak lah

tapi bagi bungalow kat kawasan bandar, kita pulak nak submit plan bangunan kat PBT, pastu nak dapatkan CF.. plan infra tuu penting sangat

nak mohon plan infra and kerja tanah.. kita boleh lantik engineer.. tak susah pun.. cuma kos tuu ada mahal sikit lah

Matt Azuri Zukainain said...

Okies...untuk PBT tuh tak semua area terlibat la kan..cam kt kg2 takde PBT..tu pasal costing lagi jimat..

Terima kasih bro..

Anonymous said...

tq...bro.

dari segi law, plan infra ni sepatutnya disediakan awal oleh pemaju masa nak jual lot2 banglow (tanah dah rata) atau pembeli kena buat?

juruukur said...

tengok lot bungalow yang macam mana kita beli.. sebab ada kes..

kita beli lot bungalow yang dah siap semua infra.. maksud aku.. plan infra, plan kerja tanah dah lulus.. pastu jalan, letrik, air, tanah, semua dah ready.. kita tinggal buat rumah jee

ada kes.. kita beli tanah tapi tanah tu hutan lagi.. sebab tuan tanah cuma pecah-pecah geran je.. pastu jual.. sapa beli lot bungalow macam nii.. permohonan plan infra, plan kerja tanah.. kena buat sendiri secara individu ooo.. kos mahal tuu..

dari segi law.. kita boleh tengok s&p antara penjual ngan pembeli.. kalo pemaju janji nak sediakan semua tu.. jadi pemaju kena ambik tanggungjawab.. pemaju kena sediakan.. tapi kalau tak.. sendiri kena bikin lah..

Anonymous said...

wah detail tu...tq zal...banyak pahala ko...banyak customer.amin.
tq

juruukur said...

aku syer apa yang aku tahu jee..

AbM said...

Salam, Tuan,

Saya plan nak beli satu lot banglo,memang harga ok cuma belum pecah geran dan status tanah masih tanah pertanian. Isunya sekarang tanah tersebut masih semak belum mempunyai infra, cuma ada jalan, letrik dan air tiada. Tuan tanah minta bayar RM 5k seorang untuk kaitan pecah geran, tukar nama, tukar status tanah. Mohon penjelasan adakah jumlah bayaran tersebut sesuai ataupun tidak.

Anonymous said...

xanax online xanax dosage one time - xanax and alcohol and adderall

Anonymous said...

buy alprazolam online no prescription xanax 3mg green - para que sirve el alprazolam 0.5mg

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg and xanax - tramadol ultram fibromyalgia

Anonymous said...

xanax online generic xanax ( by gador - alplax) - xanax side effects sleep

Anonymous said...

generic xanax round orange pill 029 xanax - xanax overdose foaming mouth

Anonymous said...

xanax online xanax 1 mg . description - buy xanax online video

Anonymous said...

tramadol online tramadol withdrawal in cats - tramadol 50mg vs 100mg

Anonymous said...

xanax online buy cheap xanax overnight - the xanax high

Anonymous said...

buy carisoprodol no prescription carisoprodol 350 mg codeine - use of carisoprodol 350 mg

Anonymous said...

generic xanax xanax on urine drug screen - safe place to buy xanax online

Anonymous said...

xanax for anxiety 10 mg xanax high - buy xanax online without

Anonymous said...

how to buy xanax online generic xanax brand - xanax bars mg

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol xanax together - how easy to overdose on tramadol

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol for back pain - soma carisoprodol tablets 250 mg directions

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol much get high - carisoprodol 350 mg listaflex

Anonymous said...

buy tramadol online if you overdose tramadol - online pharmacy tramadol overnight

Anonymous said...

buy carisoprodol cheap do drug tests test carisoprodol - carisoprodol and pregnancy

Anonymous said...

tramadol generic buy generic tramadol - buy tramadol 99

Anonymous said...

buy cialis online cialis daily side effects - buy cialis online with paypal

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol ultram same thing - forum buy cheap tramadol

Anonymous said...

xanax online much do 1mg xanax go street - xanax overdose during pregnancy

Anonymous said...

buy cialis online cialis daily tadalafil - cialis 20 reviews

Anonymous said...

cialis online pharmacy cialis online free sample - cialis price lilly

Anonymous said...

buy cialis online cheap cialis not working - cialis and poppers

Anonymous said...

xanax no prescription cheap xanax no prescription online - xanax bars green s 90 3

Anonymous said...

cialis online buy cialis next day delivery - cialis reviews 5mg

Anonymous said...

cialis online generic cialis as good - cialis daily how long

Anonymous said...

cialis online cheapest cialis online usa - order cialis online prescription

Anonymous said...

can you buy tramadol online buy tramadol online in usa - buy tramadol online tennessee

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl 50 mg para que sirve - tramadol 50mg tablets high

Anonymous said...

buy tramadol no prescription overnight tramadol overnight - tramadol for dogs online

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#97734 tramadol 50mg opioid - tramadol hcl 50 mg tablets

Anonymous said...

tramadol no prescription tramadol withdrawal usa - 100mg tramadol too much

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl dogs - neurontin and tramadol high

Anonymous said...

cheap tramadol online tramadol withdrawal frequent urination - tramadol online shipped to florida

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol 50mg online - tramadol drug addiction

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50mg tab dosage - where to buy tramadol cod

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#30896 tramadol withdrawal weight loss - discount tramadol

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51602 tramadol for dogs vomiting - tramadol 50mg vs 100mg

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol 200mg - tramadol addiction 2010

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30807 tramadol urban dictionary - tramadol dea schedule

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage and dogs - tramadol overdose for dogs

Anonymous said...

tramadol online cod tramadol online next day - tramadol 300 er

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol buy tramadol in missouri - buy tramadol online next day delivery

Anonymous said...

buy tramadol ultram tramadol hci - buy tramadol online overnight

Anonymous said...

buy ativan online 1mg ativan high dose - ativan overdose mg amount

Anonymous said...

ways to buy ativan online dosage of ativan - ativan in pregnancy

Anonymous said...

order ativan ativan overdose in elderly - ativan withdrawal effects

Anonymous said...

buy ativan online ativan side effects short term - ativan withdrawal ringing ears

Anonymous said...

http://staam.org/#21236 tramadol generic - tramadol hcl 50mg street value

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal long symptoms - buy tramadol cod overnight

Anonymous said...

can you buy xanax online legally buy xanax online no prescription australia - xanax 2mg green

Anonymous said...

buy tramadol online can you buy tramadol online in usa - tramadol for dogs price

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#51462 buy xanax online paypal - is xanax 1 mg strong

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#37284 order xanax online - xanax recreational use weed

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP