Friday, April 9, 2010

SAPA KATA MUSLIM TAK BERSATU?

Sekarang nii.. kalo kita gi mana-mana.. ramai orang.. bincang pasal hak Melayu.. kononnya orang Melayu tak bersatu laa.. kita bukan lagi bangsa yang dominan laa.. hak kita semakin terhakis laa.. politik orang Melayu hilang laa.. dan macam-macam lagi laa

Bagi aku lak.. kalo kita bandingkan.. Muslim ngan bangsa lain.. aku nampak.. muslim tuu lebih bersatu .. sebab.. kita bole sembahyang sesame.. 5 waktu.. secara jemaah kat masjid.. kita sembahyang sesame.. kita doa sesame.. hari jumaat lak.. kita kumpul reramai

Berbanding agama lain.. dia orang hanya berkumpul.. seminggu sekali jee.. ada yang hari Ahad… Ada yang hari Sabtu.. tapi nampaknya.. mereka lebih menonjol.. tul tak?.. sebab dari kumpulan mereka gak.. lahir ramai taikun-taikun.. ramai professional.. ramai investor.. ramai lawyer.. ramai doctor.. dan kita jauh ketinggalan.. berbanding mereka

Bagi aku laa.. semua nii.. punca dia.. masa zaman penjajah.. sebenarnya.. masa zaman penjajah dulu-dulu.. mereka nii takut ngan institusi masjid.. sebab mereka nampak.. kalo Muslim nii selalu pergi masjid.. solat jemaah selalu.. mereka dah nampak.. Muslim akan kuat.. hebat.. rapat.. cepat.. bermaklumat.. akibatnya.. mereka tak bole menjajah lama

Jadi untuk atasi masalah tuu.. apa mereka pun.. mereka buat laa hotel.. balai raya.. padang permainan.. JKKK penduduk.. tok penghulu.. tok ketua kampong.. dan macam-macam lagi laa..

Dan mereka nii pun.. pesan laa kat tok-tok kita.. kalo kita nak bincang pasal ekonomi.. bagus bincang kat balai raya atau hotel dan jangan kat masjid.. kalo bebudak nak main.. bagus main kat padang permainan.. jangan kat masjid.. kalo nak bincang pasal masalah penduduk.. bagus bincang ngan JKKK.. tapi jangan kat masjid.. kat masjid tempat sembahyang jee.. tempat ibadah jee.. nak bincang soal dunia.. bincang kat luar.. akibatnya lama-lama.. mereka berjaya.. sempitkan institusi masjid kita

Aku rasa laa.. mau tak mau.. kalo kita nak jadi bangsa yang dominan.. yang kuat.. kita mesti bersatu.. kita bersatu kat masjid.. kita sembahyang sesame.. doa sesame.. pas sembayang.. nak bincang pasal bisnes kee.. pasal financial kee.. pasal investment kee.. masalah penduduk.. masalah sampah.. masalah social.. bincang jee kat masjid.. kita luaskan fungsi masjid kita balik

Korang rasa.. apa akan jadi.. kat satu-satu masjid tuu.. kalo kita tahu.. Tan Sri S.. orang paling kaya di Malaysia.. antara waktu Magrib dan Isyak.. sembahyang kat masjid Bangsa?.. aku percaya.. masjid tuu akan ramai jemaah.. sebab.. selain sembahyang.. kita bole bincang pasal bisnes.. bincang pasal projek ngan Tan Sri.. tul tak?

Korang rasa.. apa akan jadi.. kalo kita tahu.. Dato N.. Pak Menteri kita.. waktu Subuh.. dia solat jemaah kat masjid Putrajaya?.. dan aku percaya.. masjid tuu.. akan ramai jemaah.. selain sembahyang.. kita semua.. bole sembang kosong ngan Pak Menteri

Percaya lah.. samada kita berjaya.. atau sebaliknya.. banyak dipengaruhi oleh kekawan.. kalo kita jumpa kekawan yang baik.. kita akan baik.. kalo kita jumpa kekawan yang kaya.. kita gak akan kaya..

Cukup laa.. Udah-udah laa.. rentikan laa.. tak yah laa lagi.. kita bersaing sesame kita.. buat buang boreh jee.. kalo betoi kita nak bersaing.. bersaing laa ngan Lim, bersaing laa ngan Muthu.. bersaing ngan John.. baru kita nampak. langit tuu.. tinggi kee rendah

Aku amat percaya.. selagi ada masjid.. lagi ramai orang datang.. sembahyang jemaah reramai.. luaskan fungsi masjid kita balik. lagi cepat laa.. kita jadi bangsa yang kuat.. alangkah cantiknya.. kalo sebelum nii.. kreta Merc kita, BMW kita.. Toyota Harrier kita.. kita bawak pergi main golf.. bawak jumpa klien.. apa kata.. kali nii.. kita bawak lak gi masjid.. kita penuhkan parking masjid kita.. ngan kreta-kreta besar

Percaya laa.. bangsa lain kat luar sana.. selalu perhatikan kita.. mereka cukup takut bro.. kalo semua muslim.. pergi solat jemaah.. 5 waktu.. macam mana kita solat Jumaat.. mereka kecut perut.. mereka bimbang sangat.. mereka jadi huru hara.. tak tentu arah beb.. sebab mereka nampak.. perubahan ketara pada muslim

Kalo laa.. bangsa Israel yang ciput tuu.. sekarang nii bole kuasai dunia.. korang rasa.. muslim bole tak? Lu orang fikir laa sendiri beb.. he he he

Isk isk.. macam ustaz lah pulak.. si juruukur nii.. he he he

Ok laa.. bye bye.. salam Jumaat

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

9 comments:

askrool said...

imho....kita nie bersatu tentang ibadah je...kalo urusan dunia banyak org suka buat sendiri2...disitulah kelemahan yg kena baiki.....

Matjoe said...

mmg terbaek entry ni. membuka minda

Anonymous said...

satu renungan di pg Jumaat yg mulia.

Anonymous said...

tahniah..teruskan menulis yang terbaik..hartanah diserikan dengan peringatan iman..insyaallah, akan jadi hartanah yang beriman...kaya dunia dan akhirat...

juruukur said...

isk isk.. bila aku tulis cam nii.. cam ustaz laa pulak.. he he he

2bz4money said...

Institusi masjid la ni jadi tempat golongan partisan yg tertentu jer..Bukan isu bangsa atau agama, latarbelakang lambang yg dipegang..camner org kita nak bersatu & berniaga..Mungkin alfadhil ustaz juruukur ada pandangannya yg tersendiri..

ikhwankia said...

solid molid lah idea ustaz juruukur nih..kalu lah majoriti umat Islam berpandangan gitu terutama para ketua2, tok2 wakil dan para pemimpin, dah lama umat Islam jadi umat yg maju , kuat dan disegani..khairun ummah...tapi sayangnya aktibiti mesjid hanya terbatas kpd ibadah solat 5 waktu...selagi fungsi mesjid tidak diperkasakan...selagi itulah usaha utk tingkatkan martabat ummah sia2..

man80 said...

salam terakhir dr aku utk kau. dh setahun aku follow blog ni yg aku rasa paling best dan bg byk ilmu pd aku.critanya 2 bln lpas aku dh deal bli tnh yg baik pya dgn sorg kwn tepi jln,hrga murah dan loan dh buat tuggu nk pegi p.tnh tkar nama aje. arini plak kwn tu ckp x jd mak dia x bg jual kt org luar utk adk bradik sj. pya la aku frust sgt2 ni loan dh buat rugi interest aja. dh mmg xda rezeki.

juruukur said...

man80.. tak pee.. patah tumbuh hilang berganti.. carik tanah lain broo

insyaallah.. rezeki kat tempat lain tuu

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP