Sunday, April 11, 2010

JAGA TANAH KORANG BEBAIK

Suka aku syer ngan korang semua.. sebenarnya… aku baru jee balik.. dari cuti-cuti Malaysia nii.. he he he.. kita orang satu family.. lepak kat Cherating.. kat Impiana Resort

Best gak tempat nii.. bilik dia ala-ala tradisional gitu.. pool besar.. nak sewa basikal pun ada.. makan best.. kawasan luas.. dekat ngan pantai.. berangin jeee.. he he he

Anak-anak aku happy betoi.. kejap lari sini.. kejap lari sana.. penat aku nak kejar beb.. he he he.. tapi paling dia orang seronok.. bila mandi pool.. berjam-berjam budak-budak tuu berendam.. pastu tak keluar lak tuu.. jenuh gak aku nak tunggu.. he he he he

Apa laa aku melalut nii.. he he he.. ok laa.. kita berbalik cerita kita.. jumaat lepas.. aku ada meeting ngan En A.. kesian En A nii..

Tersebut laa kisahhh.. En A ada tanah kat Hulu Langat.. tanah tuu 2 ekar jee.. dulu dia tanam ngan pokok getah..

Baru-baru nii.. dia pergi laa pejabat tanah.. nak bayar cukai tanah.. pastu dia gatal-gatal buat carian persendirian.. kononya saje jee nak semak tanah dia.. tapi alangkah terkezut beruk… dia dibuatnya.. bila dia dapati.. tanah tuu.. bukan lagi tanah dia..

Apa lagi.. cepat-cepat dia buat report polis.. pastu dia kasi kaveat tanah tuu..

Semua nii.. angkara satu sendikit nii.. modus operandi dia.. tanah kat kawasan kampung.. yang ulu-ulu. Dah ramai yang terkena.. sebab mereka tipu dokumen.. tipu tandatangan.. pastu tipu mahkamah.. mereka tipu pejabat tanah.. Masyaallah

Jadikan.. aku syorkan laa.. sapa-sapa ada tanah.. atau family korang punya tanah kee.. selain korang bayar cukai setiap tahun tuu.. korang buat laa carian sekali.. kasi semak status tanah korang.. bukan apa.. sebagai langkah berjaga-jaga jee.. tul tak?

Kalo dah jadi macam En A ni.. susah beb.. sebab nak kena lantik lawyer.. nak kena masuk mahkamah lagi.. betoi-betoi leceh beb.. rugi masa.. rugi tenaga bro

Jadi… jaga laa harta korang bebaik eekkkk..

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

14 comments:

palie said...

camna boleh jadi macam tu?
xkan senang2 saja penyangak tu tipu mahkamah tipu pejabat tanah...?
bagi yg ada ilmu xpa la...
camna ngan org tua2 d kampung...?

P Ramlee said...

Aku pernah pergi ke seminar ttg wasiat dan lawyer tu cerita pasal penipuan jual tanah ni, tapi aku tak berapa faham. Boleh ceritakan sket camner bende ni boleh berlaku?

Aku ada satu lot bungalow yg aku tak pernah jenguk semenjak beli 5 thn lepas. Risau gak...

P Ramlee said...

Kalau tanah lot bungalow camni, apa bende yg kita kena bayar ye? Cukai tanah, cukai pintu, apa lagi yer? Bayar kat sapa? Ada buku/rujukan boleh refer?

juruukur said...

palie.. mereka nii bijak tipu.. palsukan dokumen.. kononya tuan tanah dah mati.. mati lak kat Indon..

pastu bawak semua dokumen tuu kat mahkamah.. dapatkan perintah mahkamah

bila ada perintah nii.. bole laa pindah milik.. cara dia orang nii.. licik brooo

tapi sepandai-pandai tupai melompat.. kena kantoi gak.. he he he

juruukur said...

pramlee.. masa bayar cukai tuu.. buat laa sekali carian.. kasi semak status tanah kita tuu

pastu geran original.. kasi simpan bebaik..

kayzen said...

adus.. kes berat ni.. siap boleh tipu mahkamah lagik.. tapi aklau report, boleh tangkap ke dorang ni?

juruukur said...

bole bos.. nama orang tipu tuu.. semua ada.. no ic pun ada.. tapi proses nak masuk mahkamah.. pastu nak lantik lawyer tuu.. semua nak pakai duit..

kalo kita mampu.. bole laa lantik lawyer.. kalo tak.. susah gak..

Wida said...

Ni macam kes tanah Thai citizen kat penang yang kena 'curi' je tu..juta2 nilai tanah dia. alhamdulillah Thai tu dah dapat balik tanah dia..terbaca dlm blog rohaniah..

Anonymous said...

Salam sahabat,
Kalau ada peluang tanah, setengah ekar pun jadi kawasan kg sekitar bangi lama/sungai ramal dalam, plan nak simpan buku-buku yang banyak.
Harga bolehlah kita berunding-runding.

budi 013 34118011

juruukur said...

wida.. tul tuu.. bertahun orang Thai tuu lawan.. mula-mula kalah.. pastu dia merayu.. tak salah aku.. sampai dia mati.. baru dia menang kes tuu..

kesian kan.. dia orang nii.. tak berhati perut betoi laa

juruukur said...

budi.. ada.. tanah kat bangi lama. awak minat kee.. setengah ekar..

GBuddy said...

Salam tuan,

Aiseyh baru hari ni lak terbaca post ni. Kami tengah training sebulan kat Impiana tu... Kalau tahu awal leh gak TT ker sambil2 cari ilmu, hehehe...

Btw family tuan yg dressing pasukan MU tu ker...

Anonymous said...

salam tuan jurukur...
camna cara nak cari/semak status tanah kat internet...


mann

juruukur said...

gbuddy.. ehh tak laa.. biasa jee

man.. tak leh check pakai internet.. kena semak kat pejabat tanah

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP