Monday, November 10, 2008

JAWATAN APA PALING BEST?

Bercerita pasal jawatan apa yang best nii.. Aku teringat malam tadi, aku borak-borak ngan En Jais. Aku ingat nak jumpa sekejap jee.. Nak ambik payment. Tapi biasalah... kalu dah borak.. tak pandai nak berhenti. heehhe

Dia bagi tau.. anak dia dah semakin besar. Ada dah masuk U. Cuma budak-budak nii tak tau apa kerja yang paling sesuai untuk mereka. Dia orang tau belajar jee. hehehe

Jom kongsikan.. kalau lah korang ada peluang untuk ubah kerjaya korang.. korang nak pegang jawatan apa ekk?? heheh

Sila.. sila lah... heheh jangan malu malu.. sila sila

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

15 comments:

kakct said...

klu la ada peluang utk ubah kerjaya..ingat nak jadi akauntan...hehehe, tp tu la belajar tak tinggi mana, ada hati nak berangan..

Ada betulnya apa yg fizal ckp, budak2 ni tau belajar je, klu kita tak bantu tentukan hala tuju mereka, belum tentu anak2 ni dapat membuat pilihan yg tepat berdasarkn minat & kemampuan mereka.

Nak ukur mengukur ni kena amik course apa yer??

bling2 said...

uiks kakct?
nk jd juruukur gak ker? huhu

nh kat cni
http://www.fspu.uitm.edu.my/

juruukur ni mesti keluaran obersea kan? huhu

kakct said...

ko nih bling..takkn akk plk jd juruukur.. dah ketinggalan zaman la..

Skrg ni plan utk anak2 je..
mmmm...
doktor..lowyer..pilot..jurutera..
cikgu..akaunten

Azman Ali said...

dulu masa kecik2 igt nak jadi askar..kalo cekgu tanye je cakap nk jadi askar..hakhak... dulu mase skolah rendah tau ade 3 je pekejaan yg slalu org jawab... askar,polis, bomba..rase ni la plg best..haha

ctfarazila said...

hehe man last2 jadi engineer pulak ye! Aku dulu sek rendah nk jadi pramugari, peragawati, kerani..haha pasal sedap kot perkataan2 tu. Last2 amik IT. Macam nyesal je amik IT. Tapi x baik pulak nyesal ek. Itulah dulu mana ade org guide pasal benda2 ni... kakct nak anak jadi juruukur ke? wow best gak tu. Saya nk anak2 jadi tahfizah pon cukup la..saham akhirat...Amin

Azman Ali said...

woww nak jd model!!!
dulu mase aku pas abes blaja..time menganggur dulu aku ckp kat mak aku..."ni kalo x dpt gak keje igt nk jd model je la mak"..hakhak.. mak aku kate nk muntah mak dgr.....hahaha

ctfarazila said...

hak hak... bukan aku tau pon peragawati tu model.. main sedap mulut je sebut... wah ade keinginan gak kau Man... leh register kt agensi model ni.. http://deballz.com/v2/ :D

KEOWN said...

man... nak jadik model bukan kena kurus kering.. berisi pun leh jadik model apa. model yang berseuaian lah.. cam harith iskandar tuie.. model celcom.. gemilang apa... kekekke

KEOWN said...

aku dulu nak jadik kerani (macam bapak aku) atau pegawai bomba.. sebab suka main air kecik2 dulu.. last2... terjebak dalam bidang ukur... sekelas ngan jurukur waktu diploma....

juruukur said...

heheh.. heheh.. Man.. Adibah Noor pun boleh berjaya.. hehee..

Masa aku kecik-kecik, bila cikgu tanya. bila besar nanti Hafizal nak kerja apa? Aku selamba jee jawab.. bus konduktor.. ala kerja yang tekan-tekan tiket tuu. Habis satu kelas ketawa

bling2 said...

aku de sorang ank buah br lps SPM
suh aku isi kan form kerja online. skali tgk result huh.. hancus...

xtau camne aku nk bantu.. cuma dia ade kelebihan ckit jer..

pandai ckp kantonis psl skolah cina... huhu

Diver said...

Hmm..hmm.
jawatan ke career ni?..
ada 2 benda berbeza nii...
>>cthnya,,..semasa kawan di Pulau Perhentian..
ada budak kecil..tingkatan 1 or 2 lebihkurang..
kawan tanya,..besar esok nak kerja apa?..bawa bok'...
ehh..tak yah la belajar kat sekolah kalau gitu...
tak leh pakcik,...kena pandai kira,..kena tahu juga camano nak kelola kerja nii!
Haa ko!..terkena kawan..
(Rupanya,..nak biz boat perlancungan la tu..
sebab dia bawa 'feri pulau' [sampan kecil berenjin) dr pulau kecil ke pulau besar ulang alik masa tuu...])

Pendek kata,..environment keliling mendedahkan pengalaman/ilmu kepada kita.
...belajar nak pandai atau nak kerja...
Akan banyak pertikaiannya jika dibandingkan keperluan belajar untuk pelbagai golongan atau peringkat umur..
kerja hanya nak kerja (nak ada RM) atau kerja nak membina kehidupan (pakej la niih!)..
atau kerja sebab dah habis belajar?

Perancangan ke depan,..
akan terbina atas tambahan ilmu yang didapati/diusahakan..

Jawatan dan kerjaya...
kawan...jawatan nak jadi 'boss' yang ada ada tanggungjawab bab HR deveplopment program..
kerjaya...peniaga/pelabur..
dua benda berbeza..mungkin dek pendedahan pelbagai yang didapati semasa dengan gomen ni la kut..
(niat nak bangunkan/jentik minda orang baru dalam organisasi atau siapa saja..)
ehh....betul ke nihh?

Jz 2 share..

pie2020 said...

jawatan apa yg bestt ..
pada aku semua nye best kalau kita minatt ......
aku pernahh jadii tukang sapuu .. tukangg cuci .tukat catt ....agentt rumahh..... buruhh kasarr .....aku lah kulii .. aku lah boss ... hahaha .... sekarang ada companyy pmc ... aku lah directorr .. .tapii sapa kenalll company pmc .... takde apa pun pada jawatann sebenarnyee ....lain lee kalau company besauuu .. hehehhe

juruukur said...

Jawatan paling best, jadi investor lah. Invest sini.. invest sana..Ni lah jawatan impian aku sekarang

Setakad hari nii.. alhamdulilah. Dah pun bermula, tapi invest dalam skala kecik jee

Bila orang tanya kita, ko kerja apa sekarang? Aku jadi investor.. emmm(macam berlagak lah pulak) hehehe

Diver said...

Wooww..
kalau orang kampung ,..hebat tu..
pelabur/investor...yang terbaik..
dengan syarat ianya berselari dengan pembentukan flatform diri..

jika tidak,..pelabur SCK tu, kita nak letak dalam kategori mana?..
diaorang pun pelabur juga tuuh..

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP