Thursday, November 13, 2008

APA CADANGAN KORANG?

Aku terima email dari rakan blog kita nii.

"Salam En Hafizal, saya nak tanya sikit berkenaan tanah nii.. ceritanya saya ada beberapa ekar tanah kat Kelantan, jadi teringin la nak buat duit, dari tanah dok terbiar je. Tanah status pertanian. 1 ekar = RM100k yang biasa orang dok jual. Jadi saya berhajat nak refinance tanah nii n buat OD. Betul kee cara tuu??? saya ni surirumah, jadi boleh kee saya refinance n buat OD tuu??"

Apa cadangan otai-otai sekelian.. mohon bantuan..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

17 comments:

bling2 said...

ermmm
tnh tu ade utang apa2 ker?
klo xde pendapat saya OD kan tnh tu

tp kebiasaannya local bank akan bg separuh OD separuh lg term loan

katakan ada 5 ekar = RM250k MV (figure ni bank yg tentukan lepas diaorg refer valuer)

so, bank akan beri 50% drpd nilai semasa tnh dlm bntk OD manakal 50% lg dlm bntk term loan..

ni pandangan n pengetahuan saya yg x seberapa. tq

bling2 said...

pembetulan...
5 ekar = RM500k

kakct said...

Rasanya tak perlu refikn tnh tu..terus cagar utk dapatkn OD, sbb klu refi dapat duit baru buat OD, di situ kita dah dikenakn comitment utk byr bulanan..
berapa nak kena byr bulan2 tu??
betul ke bling?? hehehe

abuya said...

wahh....jgn
od byk2 sgt. nanti dh terguna nk byr susah.

hani said...

nak tanya gaks...nak cagarkan tanah nak wat aper?..kalo nak dapatkan duit tanpa ader perancangan, advice jgnlah cagar, melainkan kalo nak invest balik...bukan aper..takut terguna duit ni..
kalo nak refinance, maknanyer, tanah ni dah penah dicagarkan dan masih berhutang?...
setahu saya, kalo tanah pertanian, bank hanya bg 60% dr market value..itupun selected bank..x sumer bank nak finance tanah pertanian...
kalo tak der pendapatan tetap bank selalu susah nak bg loan, melainkan anda government servant yg dah bersara dan ader duit pencen. itulah kena ader penjamin..

KEOWN said...

betul kata hani tue. kalau nak cagar sesaja .. bank akan bagi dalam lingkungan 60%. Tapi kalau tanah tersebut ada perancangan yang baik bank akan up sehingga 80%.

kalau nak buat untuk pertanian, boleh try tanya kat Agro Bank. maybe mereka ada tawaran yang menarik.

kalau sesaja nak cagar tanah buat OD.. baik jangan .. nanti terlepas menjadi Honda Stream atau EStima plak.. hehehhehhe

fariz said...

haha..yg aku tau od tanah mmg dapat area 60% jerk...tapi harap ada project baik yg pulangan jauh lagi bagus dari hutang2 OD.

ps:canggih sekarangg...tanah bleh tukar jadi stream, bleh jadi mazda 5, haha

-tuah-

hani said...

hehhehehehhe..hampehh tol korang ekk.....

Azman Ali said...

tuah power pasal tanah rupenyee..hehe.. aku baru tau 60% je kalo cagar tanah ni..ishk3...

Diver said...

Pandangan kawan...

Tanya matlamat kewangan beliau..
nnd 4W 1H....
kekadang,..bab ini tak clear..
kalau belum ada,..PDCA aje dulu..
dah set...mudah nak pergunakan apa jer asset/resources dan financial tools yang ada diluar sana..then boleh pilih salurannya ..money will make money akhirnya...

Namun....cx juga..
apa status kewangan dirinya..
dan tahap PFP yang beliau tahu..
senang nak cerita ke depan..
ni la dulu..TQ

Jz 2 share

juruukur said...

Hebat-hebat semua kawan aku nii..

Diver.. nak tanya sikit, aku tak tau, apa tu 4W 1H, PDCA, PFD..?? hehhe

bling2 said...

4w=what,where,when,who.
1h=how.
PDCA=plan,do,check,action. tul ke diver?

Diver said...

betul ler tuu..
cuma bab PDCA TU,..Do..
dalam kontek ini lebih sesuai dianggap do a trial/simulation
PFP= Personal Financial Planning..

juruukur said...

Heheh.. baru aku paham.. hehehe

ayeek said...

sy nk tau ckit leh tak... Ada sorang kawan ckp, kalo kita ada tanah, katakan value dia RM100,000, tapi kawan sy ckp ada satu bank ni leh dpt pinjam 5 kali ganda dari value tanah tu..Bank apa tu, & bagaimana caranya....Diaorg ni kuat betol berahsia.....Nk korek pon susah...

kalo btol ada Emel sy pe nama bank n caranya..
ayeek_1984@hotmail.com

Anonymous said...

If you are goіng for finest contentѕ likе me, just pay a quick visit this websitе every
day because it pгeѕеnts fеatuгe
contеnts, thаnκs

Alsο vіsit my blog; http://www.2applyforcash.com/
Here is my web-site : Online Payday oan

Anonymous said...

But people who raise their deductibles -- the loss for which they are
responsible before insurance benefits kick in -- may see sizable savings.
The loan (or the deferment) is there interest rates thus, loans,
how they work and who can take them. If a borrower has bad credit score most of
agencies state yearly apr it would be 390% interest? Another
reason why early marriages are impossible is our nonsensical.


my weblog: Payday Loans

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP