Sunday, November 16, 2008

BIJAK BERTINDAK, SMART BERUSAHA

Kadang-kadang aku cemburu gak.. bila tengok orang lain mudah sangat berjaya, usaha sikit tapi hasil lumayan. Ada pulak yang usaha susah payah, tapi hasil ceput jee. Dan ada orang berjaya sebab tuah. Datang dari family kaya, politik atau kerabat

Ada orang boleh simpan duit 100K dalam masa setahun, ada orang ambik masa 20 tahun untuk simpan 100K. Ada orang borak-borak ngan orang politik.. boleh dapat 100K. heheheh

Bagi aku.. teknik kita berusaha tuu yang amat penting. Kita mesti memudahkan benda yang mudah. Contoh bagi kes aku.. aku buat kerja ukur, kena pergi meeting, ada company, ada staf, kena bayar sewa ofis, kena bayar macam-macam lagi. Katakan lah setahun aku boleh untung RM100k

Pie pulak, beli rumah lelong 5 bijik, pastu suruh Man repair, kasi cat baik-baik, upah lawyer, kasi sewa, tak yah ada company, tak yah ada staf, tak yah bayar bil, tiap-tap bulan ada gaji lagi. Tapi bila Pie jual semua rumah tu, Pie dapat 100K gak setahun.. hebatkan.. smart kan

Jom korang kongsikan, mungkin teknik usaha korang yang mudah, yang korang boleh syer, yang boleh dapat untung lumayann.. Komen... jangan tak komen... heheh

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

8 comments:

fariz said...

can combine both hah??

"work hard in smart way"

-tuah-

pie said...

emm .. apa kata kita suruh orang bayar kannn hutangg kenderaann kita ... hahahahah .. amacamm .. bestt tak ..

KEOWN said...

hahahhah bagus tul cadangan pie...
aku baru apply pada umah sendiri aku nie.. aku suh orang lain bayarkan hutang umah yang aku duduk. tapi baru dapat 60%...

juruukur said...

Tuah.. aku setuju tuu

Pie.. bestnya.. beli kereta orang lain bayarkan. Tu dipanggil laverage.. Betul kee? heheh. Ko pakai strategi apa lak ni? Ni yang nak belajar nii

Keown.. Kita mesti jadi orang Jepun. Ambik idea orang barat, kasi upgrae sikit.. pastu market baik-baik, sampai berjaya.. Kita banyakkan pasive income kita. hehehe

Diver said...

kawan guna konsep OPM jer..
nak harap pitis sendiri,..berapa la sangat...

juruukur said...

OPM pulak.. apa ni diver.. heheh. ko nii suka pakai sot cut, sot cut heheh

Diver said...

ha..ha..
bab karto , trigltn, GIS, GPS..resection/intersection jer ko nii..he..he..

OPM = Others People Money.. guna duit bank..

skarang ni dan sejak dulunya,..untuk xtvt luar pejabat (part time punya..)
kawan cuba OPE pulak..
tapi perlu modal la sikit..

bird said...

OPM = Own Pocket Money ;)

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP