Wednesday, December 23, 2009

JALAN-JALAN CARIK PELUANG

Hari ni aku ada meeting kat Kajang.. pastu gerak ke Seremban (Jab Ukur).. pastu gi Port Dickson meeting ngan klien.. waaaa sekarang nii.. hari-hari kena gi Port Dickson la

Best gak lepak kat PD nii.. dok tepi pantai.. pantai agak bersih.. pastu berangin jee.. sambil lepak.. sambil baca buku.. syokkkkk

Habis meeting kat PD.. aku gerak balik ke Seremban.. sebab ada meeting ngan lawyer lak. Hebat laa lawyer nii.. Dah 40 tahun lebih buat bisnes.. semua pekerja dah tua-tua. Ada sorang pekerja tuu.. ikut lawyer nii lebih 35 tahun.. hebatkan

Pengalaman aku laa.. bagi kita yang buat bisnes.. kalo kita ada pekerja.. yang boleh ikut kita, lama-lama cam nii.. tu maksudnya.. kita bos yang bagus.. sebab staffff kita yakin ngan bisnes kita

Kalo banding ngan aku.. alahai macam langit ngan bumi.. bisnes aku, baru nak masuk tahun ke 7.. tapi alhamdulilah sangat.. setakad hari nii.. dah ada 2 staff.. ikut kami.. lebih 5 tahun.. bagus-bagus..

Lepas meeting ngan Mr. SCC nii.. aku gerak lak gi site visit kat Beranang. Gi tengok tanah. Pada peringkat awal.. klien aku nii.. suruh aku ukur tanah dia jee.. sebab katanya dia nak buat pagar.. tapi last-last.. suruh aku beli lak tanah dia. Sebab dia terdesak nak pakai duit

Best gak tanah dia nii.. pokok buah memang banyak.. dusun laa katakan.. macam-macam pokok ada.. pokok durian, ciku, langsat, mangga, dukung, cempedak dan lelain.. pokok-pokok nii semuanya dah keluarkan hasil

Dalam tanah lak.. ada parit kecik.. sebelah-sebelah lot ada rumah.. lengkap ngan semua kemudaan.. ada letrik, air, jalan tar.. kalo buat dusun memang cun.. harga lak memang murah banget.. ayooo mau angkat ke tak? Mau ke? Tak mau? Susah nak dapat peluang cam nii. Konfius konfius aku.. he he he..

Pastu lak.. aku gerak ke Cyberjaya.. jumpa Hj N.. dia suruh develop tanah dia.. kat Kg Meranti.. tanah 1.5 ekar.. dia suruh tukar syarat tanah.. dari pertanian kepada lot bungalow.. pastu buat pindah milik kepada 8 nama.. 6 untuk family dia.. 2 untuk aku..

Tapi semua kos.. aku kena tanggung.. semua urusan aku kena buat.. dia tahu.. dapat 6 geran jee.. ni peluang baik nii.. tapi untung kee? Tak untung?.. ayoo konfius konfius lagi. He he he

Sebelah malam lak.. aku lepak ngan Hj S.. kat Bangi Kopitiam.. bincang nak uruskan tanah dia kat Bangi.. pastu discuss projek dia kat Kedah.. Wowowo.. ni Hj S banyak kaya laa.. tanah banyak.. kedai banyak.. kat merata tempat

Tuu laa aktiviti aku untuk hari nii.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

6 comments:

ojah said...

wah seronoknye... p mana2 peluang ader jekk... hehehe.. tapi positive ke negatif result tu... tergantung jek conclusion dia :)

juruukur said...

ojah.. bila aku kira2.. macam positif jee ni... he he he.. kayo kayoo

PG said...

Salam Zal..
Ambo rasa kalau kita nak bago pekerja lama dok or stay ngan kita..kita kena buat pekerja tu rasa bisnis tu dia yg punya so dia kena jaga bisnis kita ni..Maksudnya kita bagi share kat dia sikit..mcm bisnis partner ler..tak gitu..or mcm mana?apa pandangan demo?

PG
pgcare.blogspot.com

juruukur said...

PG.. tul tu.. kawe lebih suka.. kalo untung banyak.. kawe bagi bonus banyak.. kat stafff kawe. happy dia orang

pastu buat annual dinner.. buat family day.. utk rapatkan hubungan antara keluarga staffff

ngan stafff.. kawe jarang sebut.. "company aku" tapi kawe lebih suka "company kita"..

dari segi naik gaji lak.. kalo mereka tuu ok.. kawee bagi gaji tinggi berbanding orang lain.. sebab kawe tak suka tukar2 stafff..kalo boleh.. biar kita satu team.. ikut kawee dari sekarang sampai kaweee tua. hu hu hu

Shaiful said...

Jurukur, menarik offer Hj N tu.... bleh discuss lanjut.

juruukur said...

pul.. lokasi tanah tuu.. agak ke dalam laa... tak dee jalan.. tak de letrik.. air.. telefon..

kurang sikit pul.. aku rasa.. kita carik tempat lain pul..

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP