Sunday, August 23, 2009

HATI-HATI BELI RUMAH BARU

Hari nii aku nak syer ngan korang pasal beli rumah.. sebab aku tengok sekarang nii.. ramai kekawan kita tengah upgrade.. dari dok rumah kecik beli rumah besor.. wowowow harga bole tahan gak.. lebih RM500K.. kayo laa kekawan kita nii.. hu hu hu

Aku setuju tuu.. kita kena upgrade.. kita mesti upgrade.. tapi korang kena hati-hati ekkk… jangan sampai tertipu ngan pemaju

Selalunya bila kita beli rumah besor nii.. ada yang beli untuk tinggal sendiri, ada gak beli untuk investment, pastu kita harapkan nilai hartanah tadi bole naik, untuk cover interest bank..

Bukan tuu jee.. bila nilai rumah tadi naik.. kita harap boleh jual balik ngan harga yang lebih mahal.. kalo tak boleh jual pun.. kita boleh refinance, atau kita boleh buat home extra, untungggg tuuuu

Best jee bunyinya kan.. semuanya untunggg ribu riban..

Tapi ada gak kekawan kita, yang rugi invest dalam hartanah, sebab tertipu ngan muslihat pemaju

Pemaju nii bijak bro.. kebanyakkan pemaju ada consultant mereka sendiri.. kumpulan nii laa akan buat kajian pasaran.. pastu nasihatkan pemaju ngan teknik yang bukan-bukan

Hati-hati ngan pemaju yang bagi macam-macam.. bayar deposit ngan RM1 jee… siap ngan kichen cabinet, fully furnished lagi.. pastu jual rumah lak ngan harga yang mahal.. sedangkan semua tuu muslihat jee

Ramai kekawan aku dah terkena.. bila check ngan valuer.. nilai hartanah tadi murah jee sebenarnya, dari harga yang mereka beli sebelum nii.. nak refinance tak leh.. nak jual lak rugi katak.. sapa kena kes macam nii.. memang rugi besar bebbb

So hati-hati beli rumah baru ekkk..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

13 comments:

Mohammad Syahman bin Abu Hasan said...

huiks! macam macam cara diaorang nak kelentong kita...

cdanhash said...

Ada juga pemaju macam ni ia... macam2 ada... macam astro le tu...

Kalau begitu teman bernasib baiklah, tak adalah nak upgrade sampai 400K... teman beli 42K je.. low cost 20 tahun dulu, sekarang 110K... ni jiran sebelah baru jual. Satu lagi 42K juga, baru beli 3 tahun lepas, area tu pula value sekarang dah 57K, sbb ada yg dah kena lelong diarea yg sama - kinrara puchong

Sekarang ni dah tak ada lagi rumah yg harga macam tu... yg ada ratus2 K... memang tak mampu, jadi teman tambah bakul yg lain pula... kalau Pokli jual emas, teman simpan emas... bakul emas ni tak perlu maintenance, tak perlu risau penyewa tak bayar sewa... apa2 pun emas dan hartanah memang cun...

KEOWN said...

macam mana valuation boleh kurang.. maybe ada maslaah setempat kan.. Mula2 jual memang hak pemaju nak jual berapa.. Bank ikut aje.. harga.. tue yanga da kawan2 aku beli umah 0 down payment.. sebab pemaju makeup rege.... tapi lepas tue sure valuation based on the previuos rege.. tak gitu... mmm entahlah.....

yang pernah aku deal dengan pemaju adalah mereka buat satu proposal baik punya resort lah apa lah.. then bila dah lulus PBT dll.. mereka cagar kat bank.. dapat duit.. buat roling projek lain yang sakit.. dan ada jugak company yang kejenyer just buatkan proposal... supaya leh dapat pinjaman bank... expert group nie...

kayzen said...

kalau terkene memang sakit gak la.. itu salah satu risiko beli rumah yang baru. apa2 hal pon kene selidik dulu la caman. latarbelakang pemaju pun kene semak jugak.



ps: zal, rumah banglo ko dah jumpa lom? aritu kata mau beli sebijik.. hehehe

juruukur said...

pemaju ni bijak.. bagi offer macam-macam.. kita cuma bayar RM1 jee, pastu dapat rumah

kalo laa projek nii bagus.. tempat lak cun.. kenapa nak jual ngan cara cam nii.. tul tak?

kadang2 tuu harga yang pemaju jual.. mahal melampau.. tak kan harga kondo lebih mahal dari rumah double storey.. tak kan harga apartment lebih mahal dari rumah single storey.. setuju tak?

kayzen.. tengah mencarik ni.. mahal-mahal beb.. hu hu hu

KEOWN said...

nie projek mana bun????/

bunggalow buat sendiri lah bun.... kepakaran semua ada..Ar,Ir, Sr semua ada leh bantu.... carik tanah dan modal aje... hehheheheh

juruukur said...

tuu laa.. aku rasa cam tuu gak.. buat sendiri.. bole jimat banyak.. pastu kasi charge kat bank...

wowowow.. kayo kayo..

PoKLi said...

adusss...mcm terasa la pulak entry ni..teman baru je beli rumah baru 2 bijik......1 pearl 132...harga dekat2 rm500K....mmmg pemaju IJM....loan 95%.....byr cuma RM12K.....selebihnya loan...mmg best jer...tapi tak tahu la...secara purata...projek IJM & RBLAND ni x de problem....harga naikk jerr

satu lagi seri bangi...RM320K...
byr deposit RM2k.....loan 90%....seksyen 8......ok ke hafizal?

juruukur said...

pokli.. ok tuu.. tapi apa stategi ko lepas nii?

Nak jual balik? atau nak duduk sendiri?

KEOWN said...

seri bangi tue ok.... ada club house surau dll.. cuma kecik sikit.. tapi apa susah.. kasi lebur emas bikin reno besar-besaran lah kan?

seri bangi tue maybe boleh naik ke 400k kalau kena gayanya...

developer nie sebenarnya main try n error... saja letak tinggi2 dan buat ads gempak.. then boleh lah laku tambah plak kawasan yang strategik..... memang meletup lah...

kawan aku developer cakap.... diorang letak harga melalui harga pasaran sekeliling .. cthnya developer A jual 100k.. dan pemaju B jual 120k.. so dia bikin projek baru jual 140k... sold out jugak......

KEOWN said...

Pokli- ada duit lebih kasi bump ke alam sari lah.. aku percaya lepas nie pasti meletup... untuk invest oklah...

PoKLi said...

fil.....yg pearl 132-seremban 2 tu plan nak duduk la...sbb rumah u luas...52'x80' semi D.....loan semua dah approve....tunggu kunci je la..0% during construction...


yang seri bangi ni plan nak hold...nak lock kekayaan dalam hartanah...mmg rumah landed ni akan menjadi -ve cash flow...tapi....kalau hold harga naik berlipa kali ganda....cth..beli 320K....hold 4-5 thn harga maybe naik ke 600K...amin....


bergantung pada lokasi...sek 8 ni pusat bandar BB Bangi....tgk je la rumah kedai sana....beli 500K...skrg dah 1 mill.....apsal la rumah2 di BBB naikkkk???

KEOWN said...

BBB ada hantu investment agaknya...

seksyen 7 dan 8 pasti bom.. dah ada JPJ plak tue

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP