Wednesday, August 26, 2009

LEMBU, TANAH, WANG DAN BISNES


Malam tadi aku ada meeting ngan Mr M kat Bangi.

Dia ni tokeh lembu. Mereka import lembu dari Thailand pastu kasi jual kat KL.. Ayoo ini orang banyak kaya ooo.. korang bayangkan laa.. seminggu jee, dia mampu jual 30 ekor lembu.. dan setiap sekor boleh untung RM500.

Jom kita kira sikit
Seminggu 30 ekor x RM500 : RM15K
Sebulan RM15K x 4 minggu : RM60K

Wowowow banyak untung oooo.. pandai betul laa dia carik market.. kat mana laa dia tolak lembu-lembu tuu eekkk... hebat laa mamat nii..

Al kisah ceritanya.. Mr M bukan bisnes lembu jee.. tapi hasil untung lembu tadi.. dia invest kat tanah.. banyak gak tanah dia ada.. dan semuanya dia beli cash tau

Tanah kat Bangi seluas 5 ekar bernilai : RM500K
Tanah kat Beranang seluas 3 ekar bernilai : RM300K
Tanah kat Beranang seluas 2.5 ekar bernilai : RM250K
Tanah kat Beranang seluas 1.5 ekar bernilai : RM150K
Tanah kat Bahau seluas 10 ekar bernilai : RM200K
TOTAL : RM1.4 Juta

Jadi untuk kembangkan modal bisnes dia.. Mr M cadang nak kasi upgrade.. tanah-tanah yang dia ada.. kononya dia nak tukarkan syarat tanah tadi kepada syarat baru.. supaya nilai tanah dia boleh naik. Pastu dia rancang nak chargeeee tanah-tanah tuu kat bank..

Bila aku bagi tau.. bab urusan tanah nii.... dari A to Z.. Insyaallah aku boleh bantu.. aku tengok Mr M happy sangat laa.. senyum jeee.. aku percaya.. mesti dia dah nampak RM RM tuu.. best nyaaaa.. tul tak?

Pasal masalah tanah tanih nii.. bole laa sikit-sikit aku bagi advice.. tapi bab berurusan ngan pihak bank nii.. aku tak berapa paham laa..

Jadi aku nak mintak bantuan korang nii.. ada tak sapa-sapa kekawan kita.. atau kekawan korang kat luar sana.. yang kerja bank

Mana tau bole syer pengalaman.. strategi atau teknik yang selalu peniaga-peniaga Cina pakai.. mereka gunakan tanah sebagai koliteral.. pastu buat loan kat bank..

Ada sapa-sapa bole bantu?

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

8 comments:

KEOWN said...

banyak untung main ini lembu...

bun.. sebelum tue tak tanya ke sejarah bagaimana dia berjaya... sejarah dia tue yang banyak boleh bantu kita untuk lebih berjaya...

juruukur said...

bapak dia dulu pun.. ternak lembu gak keown.. dia nii kira pewaris jee..

cuma sekarang nii dia dah pandai import lembu dari thailand.. kira sudah ada upgrade sikit..

untung main lembu nii keown.. masukkk tuu

orang lain sibuk sembahyang terawih.. aku lak sibuk consult Mr M.. hu hu hu.. consult cam nii.. dapat pahala tak keown?

ylukeman said...

Zal, lepas consult boleh semayang terawih kat rumah...consult dapat, terawih pun dapat...x gitu?? mengapa perlu pilih salah 1, jika kita boleh mendapatkan keduanya ;)

juruukur said...

man.. betoi betoi tuu.. hu hu hu

zerocredit said...

perniagaan ternakan lembu nie memang untung tinggi. kawan aku ada sorang terlibat dlm business nie..memang masyukkkkkkkk...

juruukur said...

zerokredit.. tul tuu.. tapi niaga apa pun.. kena banyak sabar laa..

macam Mr M.. sebelum nii banyak lembu dia mati.. sakit laa

baru sekarang nii jee.. dia masyuukk

fayzal_lipis said...

saya seorang pemuda dari kuala lipis pahang..
saya berminat tentang bisnes ternak lembu ney n ada jugak dengar cikit2 tentang import lembu dari thai dapat untung lebihr
tapi saya masih kurang lagi information tentang semua 2...
saya nak mintak sape yang baca ney dapat bagi guide pada saya macam maner nk mula bisnes ney...
pasal modal dan tanah 2 saya ada la cikit2...
p/s:harap dapat bantuan la dari member2 blog ney..

en amad said...

saya buat bisnes lembu transit dari thai dan hartanah kelantan.
paling senang bisnes lembu ni kene ada AP import (saya punya 1200ekor/tahun). biasanya sewa je macam saya. kedua kene ada pasaran di mana nak jual lembu tu. ke3 kalo betol2 serius kene letak deposit rm100k. ke4 kene ade transport sdiri (lori). ke5 cara n prosedur boleh tanya saya di rrmug@yahoo.com

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP