Monday, August 3, 2009

UPGRADE NETWORKING

Semalam aku ada site visit ngan Limtat. Dalam perjalanan nak gi site tuu.. ada banyak benda yang kita orang borak

Antara topik.. yang aku rasa.. bagus aku syer ngan korang adalah pasal networking

Kata Limtat.. konsep networking orang Cina berbeza ngan orang Melayu.. lebih-lebih lagi dalam soal berniaga

Prinsip mereka berniaga senang jee.. kalo nak kaya.. tolong orang lain sampai berjaya.. pastu nanti mesti ramai tolong kita untuk berjaya lak

Misalnya.. kalo laa antara mereka bertukar kad bisnes.. masing-masing akan terangkan skop kerja masing-masing.. pastu mereka mesti akan tanya

Macam mana aku boleh bantu ko, untuk dapatkan pelanggan?

Pastu masing-masing akan cuba fikir.. senarai kenalan yang mereka ada.. yang sesuai ngan prospek kawan mereka tadi.. pastu mereka sedaya upaya.. bantu untuk perkenalkan ngan prospek tuu

Matlamat mereka jelas.. supaya kekawan mereka.. ada bisnes yang bagus-bagus..

Kalo la orang lain bole nampak kekurangan kita.. rasa-rasanya macam mana kita nak perbaiki network kita ekk?

Fikir-fikirkan

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

11 comments:

KEOWN said...

kalau niat ikhlas kerana Allah SWT dan nak majukan bangsa dan kaum.. insyallah akan berjaya.....

banyak kawan banyak jobs...
banyak jobs.. banyak untung.. banyak untung.. banyakkan berzakat....

n12am said...

SUB: UPGRADE NETWORKING

1stly
السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته dan salam persahabatan إخلاص dr saya (silent reader).

Setuju benar dengan topik yang saudara keutarakan tuh, sebenarnya masyarakat Cina mempunyai connection/networking yang sangat bagus dikalangan mereka berbanding dengan masyarakat kita (Malaya).

Jadi, tidak perlulah kita ulas lagi penyakit² yg susah tuk semboh (> dahsyat dr H1N1) dalam msykt kita ni. Sebaliknya, kita cari jalan terbaik untuk mengukuhkan/memperbaiki hubungan (networking) di antara kita.

Jika masyarakat Cina mempunyai pelbagai pertubuhan yang ampuh malah benar² dedikasi terhadap bangsanya. Mengapa tidak kita?.. yg adalah 1Saudara.

kayzen said...

betul juga cara networking mereka. kalau org kita, setakat tukar2 kad sahaja. tak sampai pun tahap nak fikir2 kan cari customer untuk member kita. sepatutnya itulah yang kita amalkan. tq for sharing..

bling2 said...

sape de network kat agrobank? aku nk tanye psl ni. huhu

skim Mikro Pakej Rangsangan Ekonomi yang mempunyai dana RM300 juta.

kaum cha ade dewan perniagaan mereka yg aktif bantu kaum mereka..

kaum cha akan order makanan depinggan besar pastu mangkuk sup kecik tu byk2.. mkn same2...

kaum mel order makanan sepinggan besar utk diri sendiri...

kaum cha leh duduk dlm uma 2-3 famili

kaum mel nk bwk mak bpk duk dlm uma sendiri pon berat hati.. huhu

kaum cha akan beli uma kongsi adik beradik.. 1 uma duk 2-3 kelamin..
beli uma corner lot renovate kaw2..
sebulan 1 family kuar rm500 utk byr loan.. ade duit lebeh diaorg akn beli rumah sebelah pulak.. pecah dinding... nahh... bapak banglo dia buat.. haha

kaum mel.. ade tnh pusaka adik beradik pon berparang... haha..

dunia oh dunia...

n12am said...

bro bling²

masyrkt cina suka makan itek (sama² menyudu)

masyrkt kita (malaya) suka nor makan ayam (asyik nak bertelagah/bercekau)

ni secara kebetulan? atau per.... jom kita sama² periksaaa.. heheh

actrometst said...

maklumat untuk geng2 smua...manfaatkanlah ...
Skim Pembiayaan dibawah Economic Stimulate Package..

Profit Rate :

• 4% setahun mthly rest ....very cheap...bagi aktiviti production.
• 10% setahun mthly rest bagi aktiviti processing, mktg & servis.

Kelayakan Projek:

o Semua sektor ekonomi bersaiz mikro meliputi semua peringkat aktiviti iaitu pengeluaran, pemprosesan, perkhidmatan, dan pemasaran berasaskan pertanian.

o Bagi aktiviti pengeluaran, hanya projek-projek yang memberikan pulangan dalam tempoh tidak lebih dari 18 bulan layak untuk dibiayai.

Contoh projek yang layak dibiayai :

Tanaman : Tanaman kontan (sayuran dan buah-buahan)
Ternakan : Semua ternakan (projek ayam kpg Hafizal ukur...layak)
Perikanan : Aquakultur dan penangkapan ikan pesisir pantai

o Pembiayaan sehingga 100% mengikut keperluan sebenar projek/perniagaan dengan jumlah maksima pembiayaan seperti berikut :

i. Pembiayaan maksima bagi aktiviti pengeluaran ≤RM50,000

ii. Lain-lain aktiviti yang berkaitan dengan pertanian (Pemprosesan, Pemasaran dan Perkhidmatan) ≤RM20,000

Kelayakan Pemohon :

• Berumur di antara 21 - 60 tahun pada tarikh permohonan.

• Merupakan usahawan mikro secara sepenuh masa atau separuh masa.

• projek/perniagaan baru (start up) atau pun pembesaran projek sediaada

• Pembiayaan maksimum secara agregat bagi setiap isi rumah adalah RM50,000 sahaja.


Lain2 syarat :

• Tiada bayaran proses.
• Tiada jaminan.
• Bayaran penyempurnaan suratcara Pembiayaan (tidak termasuk bayaran duti setem) adalah sebanyak 0.5% daripada jumlah pembiayaan yang diluluskan dengan nilai minima RM 100.

• Ambil takaful kredit dan sumbangan boleh dibiayai dari pembiayaan ini.

• Tempoh bayaran balik pembiayaan ≤ 60 bulan (5 tahun)

• Tempoh penangguhan ≤12 bulan

Others : Konsep financing – Bai al “inah. Allocation RM200j. Habis tuu...habis. so grab it...fst come fst srv.

juruukur said...

actromest.. menarik benda nii.. pakej nii nak refer kat pihak mana ekk? agro bank kee?

wakata said...

tak perlu ada kertas kerja ke? or petak tanah yg diusahakan..? mmmm...

bling2 said...

actromest,
bunyi mcm agrobank.. tp ade kelainan...
aku dh lame nk cari pembiyaan ni.. ade tnh tp xlh wat loan..
agrobank suh jln projek dlm 10%-20%.. pastu diaorg akan turun site...
pastu br apply.. kn ade paperwork gak...
pastu klo nk apply individu konfom xlepas.. komitmen tinggi...
dia suh create enterprise
klo dah de sdn bhd.. juz tambah bidang n income mesti kurang 250k setahun..

mcm2 daaa....

tp akan ku berbakti pada tnh juga...

ps: beli sume uma burung... xpt tnh.. lantai bumbung uma org.. bumbung aku lantai uma org... hehe

Feisal said...

Salam, terjumpa blog ni masa surfing. Saya di Bandar Seri Putra. Kalau sampai ke sini bolehlah networking. Rasa nak kongsi jugak cerita pasal netwoking ni nnti dalam blog. Baru nak sambung balik buat blog ni.

juruukur said...

feisal.. aku tengah buat kerja kat bandar seri putra tuu.. ukur kolam.. nanti aku datang sana.. aku ello ko

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP