Friday, May 15, 2009

TRY TERNAK AYAM KAMPUNG LAK..

Sekarang nii.. untuk makluman kawan-kawan.. aku tengah mengusahakan ternakan ayam kampung.. tapi untuk permulaan nii.. aku start ngan skala kecik dulu.. adalah dalam 100 ekor.. bapak ngan induk ayam.. saje jee untuk suka-suka.

Sekurang-kurangnya kalo aku balik kampung tu.. anak-anak aku tak laa boring.. ada benda la Si Naufal ngan Si Aisy tuu nak buat.. he he he

Projek ayam nii.. abang aku yang tolong jagakan.. dia lah yang tolong bagi makan.. dia lah yang uruskan semua.. aku cuma beli anak ayam ngan beli dedak jee.. he he he

Aku buat ternakan nii.. kat Kg Rinching Tengah, Beranang. Kat kampung halaman aku laa

Konsep ternakan kami mudah jee.. untung main CPO.. convert buat projek ayam.. pastu setiap minggu kami mesti beli anak ayam.. untuk tambah koleksi ayam-ayam kami..

Caranya.. kami ronda satu kampung.. pastu tanya dari rumah ke rumah.. sapa-sapa nak jual anak ayam.. kesannya berebut orang kampung nak jual.. pastu kami beli la.. sekor anak ayam.. harga dia sekitar RM2.00 - RM2.50.. kadang-kadang tuu RM1.50 pun jalan.. murah jee kan.. he he he

Dah beli tuu.. anak-anak ayam tadi kami bawak balik umah.. kami letak dalam kotak. Kotak nii khas untuk anak-anak ayam yang lom tumbuh bulu (ehh cam seksi jee ayat aku nii) he he he.. setiap malam lak.. kami pasangkan lampu.. biar ayam kami tak sejuk..

Bila anak-anak ayam nii dah besar.. sekitar 2 penumbuk.. baru la kami lepaskan dalam reban.. biarkan dia berlari-lari kegirangan

Bab makanan ayam lak.. semua benda kami bagi.. nasi la.. gandum.. jagung .. pisang.. betik.. nangka.. pendek kata.. apa jee benda yang ada kat kampung nii.. semua kami bagi.. asalkan benda tuu free.. belasah jee

Sebab projek kami nii baru start.. kami tak jual ayam. Tapi kami jual telor jee dulu.. sebijik RM0.50.. setakad hari nii.. jualan amat memberangsangkan.. tak yah marketing pun.. mamat indon datang beli.. kononnya telor ayam kampung nii.. bagus makan ngan jamu..

Jadi duit tu la.. kami buat modal pusingan.. untuk beli makanan dan ubat ayam.


Nak suruh ayam nii banyak telor lak.. kami campur belacan dalam makanan ayam.
Mula-mula tuu aku pun tak percaya formula nii.. sebab takut mati lak ayam-ayam aku kang.. tapi bila dah try dalam 2 bulan nii.. terbukti berkesan gak cara nii

Dulu sehari boleh dapat 15-25 bijik telor.. tapi sekarang nii leh dapat 40-50 bijik.. kira ok lah tuu..

Sapa-sapa ada petua pasal ayam tuu.. leh laa syer ngan aku.. ha ha ha.. sebab aku nii baru nak mencuba..

Pasni aku cadang nak tetaskan telor-telor ayam lak.. nak kasi banyakkan anak.. so nanti.. kami kena beli penetas ayam..

Ternak ayam camnii.. nak kena skala besar sikit.. sekurang-kurangnya dalam 1000-2000 ekor tuu.. agak best lah.. ngan jumlah tuu.. baru la nampak duit sikit.. kalo sehari katakan kita boleh dapat 700 bijik telor.. 700 x RM0.50 = RM350.00.. tolak makanan RM150.00 sehari.. bole laa dapat RM250.00..

Sebulan lak.. RM250.00 x 25hari = RM6250.00.. banyak gak kan.. on paper nampak banyak kan.. tapi kalo kita buat betoi-betoi.. barulah kita nampak hasil dia.

Kalo cam projek aku sekarang nii.. masih stok geli-geli lagi.. ha ha ha.. untung ciput je

Insyallah.. kalo kami nak upgrade.. dah tak susah dah.. nak kena pakai modal sikit jee lagi.. sebab reban sedia ada sekarang nii.. kami dah buat besar

Peringkat sekarang nii.. kami tengah ambik pengalaman.. belajar sifat-sifat ayam.. mungkin 3 bulan lagi.. boleh upgrade sudah.. harap-haraplah.. ternakan ayam nii sesuai ngan kami. Insyallah.. korang doakan kami ekk

Ok lah.. layan gambar-gambir ayam aku.. ha ha ha








INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

21 comments:

abuya said...

wowowowww....ayam kampung beb...
dah jadi toke ayam plak afizal nie...
belacan??....nanti ayam tu dah goreng tak rasa belacan ke??...he..he..

juruukur said...

abuya.. baru nak cuba-cuba.. ha ha ha..

sapa-sapa makan telor ayam aku.. mesti high kolestrol.. sebab ayam aku.. hari-hari makan belacan.. ha ha ha

sourplum said...

berminat la nk tau psl mesin penetasan telur tuh
klu ade mesin tuh mudah la nk ternak ayam
bese nye ayam kg ni klu bertelur 20biji, xsume jadi
nti klu da beli mesin tu update kt sini na =)

pOkLi said...

WOW.....bestnya bisnes.....maklumla duduk kg boleh la bela ayam....duduk taman susah skit

al_husni said...

datuk fizal, kalau ko pandai bertukang..buat kotak kayu dengan pintu di depan..pintu kayu yg depan tu ko pasang kaca so dpt tgk bhg dalam...nnt jd lebih kurang mcm oven bakar kuih..bhg atas belah dalam pasang soket tuk lampu bulb kuning tu..guna bulb 40w..(sori x bape pandai nk explain)..bapak aku buat cmtu la tuk tetaskan telur ayam..
kami bela ayam siam@ayam laga..even anak pun ada harga..kurang2 rm50..tp biasanya bapak aku x jual sbb bila dh besar sekor dh rm150 to rm200...

pie2020 said...

wowow .... hebatt bapakk ayamm niee ...
hehehe .. tahniah.. satu lagii pasiff incomee .. wowowowow .. saya mestii piliehhhh

faris said...

alhusni memang power bab ayam2 ni.. dia tak lama lagi nak bukak blog citer pasal ayam.. heheh..

pOkLi said...

ayam...bermacam ayam..ada ayam kampung..ayam laga..bapak ayam..semua pasif income..hahaha

Azman Ali said...

woww..dah jadi abah ayam dah fizal...tahniah2..mmg kreatif laa.. semangat ingin mencuba....

al_husni said...

haha..bapak aku ramai member cina n indon..diorg ni yg kaki beli..dari kelantan pun ada..kalau kt KL ni korang tgk kt rumah kongsi..biasanya ada ayam laga ni..almaklum xtvt masa lapang..tips ayam laga@siam yg ada harga..
1. kokok bunyi 3 kali/step..yg ni susah dpt..
2. angkat ayam guna satu tangan..pegang belah bwh bdn..kaki dia cross each other x?..klu cross cantik..tu makna taji boleh hentam mata lawan..
3. bukak kepak dia..bulu kepak 2 lapis atau 1 je..klu 2 lapis tu bagus coz biasa nya susah nk cedera..
4. sisik kaki..yg ni susah skit nk explain..emm..tgk taji dia..pastu ko tgk keliling kaki..follow sisik dr taji dia tu..kalau ada satu yg muncul di celah antara dua sisik selari....klu x silap tu tanda akan buta mata..so x bagus..

ada lagi..contoh klu ayam berak kapur apa nk buat, klu mata ada catarac nk wat cmne, klu kepala dia kene kurap apa ubat...hehe..lain kali sambung..cheers

sourplum said...

waa. al husni jagoan ayam laga da mencurah kan ilmu
kgum2..
ade agi ek org duk maen ayam laga
las aku mik tau psl ayam laga ni ms duk felda dlu
ms tu budak2 ni kecoh nk cari ayam wt laga
aku xmik port sgt
sb aku pk cm baek je laga2 kn ayam
sian die
huhu

juruukur said...

pokli.. ya ya ya.. pasif income sudah masyukk..

ali.. nanti ko ambik gambar tempat eram tuu bole?.. bole gak aku try buat.. bab nak pasang lampu.. bole mintak tolong sifu azman.. ha ha ha..

pie2020.. aku try jee bela ayam nii bos.. harap2 la projek nii sesuai ngan aku.. bole jadi bapak ayam.. ha ha ha

faris.. ingat tanah, ingat juruukur, ingat ayam.. ha ha ha

man.. nak mintak tolong sifu la.. bole kee ko buatkan tempat eram ayam aku?.. seronok gak.. bila ada kawan2 yang expert elektrik nii.. he he he.. bole mintak tolong.. he he he

ali.. ko expert ayam nii.. boleh bukak blog ayam.. he he he

sourplum.. betul tu.. tapi jual ayam laga tak pee.. bole dapat duit.. he he he

roslan said...

aku doakan semoga projek ko terus berjaya!
Tahniah!

juruukur said...

tq.. bro roslan

ylukeman said...

Wah..bestlaa dah boleh diversify pasif income

Smiling Sukri said...

Mardi ada sediakan buku/latihan mengenai penternakan ayam kampung...

juruukur said...

syukri smiling.. tq.. nanti aku semak ngan MARDI.. tq tq

Smiling Sukri said...

Hafizal,
Check kat sini: http://ebookshop.mardi.gov.my/main.php

Azman Rosman said...

Salam...

Bloh http://citypullagro.blogspot.com ada info pasal ayam kg ori...

Anonymous said...

Happens... Such casual concurrence

infoinfo unik said...

salam kenal
blognya bagus dan informatif

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP