Sunday, May 10, 2009

KONSEP BISNES DAH BERUBAH BEB

Semenjak main CF101 hari Jumaat lepas.. kat umah Azmi.. sampai lah sekarang nii. aku asyik fikir pasal pasif income jee.. duit duit duit.. he he he.. "macam mana nak tambah pasif income lagi ni?" he he he

Mana tak nyee.. cemburu lak aku tengok.. bila ramai kawan-kawan blog.. yang masih muda belia.. bujang trang tang-tang.. tapi dah pun ada kesedaran pasal financial.. bukan tuu jee.. rumah dah ada banyak.. tanah dah ada ber ekar-ekar.. emas dah berpeti-peti.. pasif income dah pun lebat.. he he he..

Tapi.. apa pun usaha kita.. niat kita kena betull.. kita usaha kerana agama.. kerana Allah.. tul tak?

Korang perasan tak.. sekarang nii.. konsep bisnes dah bertukar.. maksud aku dah berubah.. tak macam dulu-dulu lagi

Kalo dulu.. ramai orang berniaga.. mesti nak jual barang.. atau nak jual service.. contohnya macam niaga kedai runcit.. jual kain.. service ukur tanah.. service ambik gambar dan lain-lain lah..

Maleh aku nak cerita panjang bab nii.. sebab konsep bisnes aku nii.. tergolong dalam bisnes yang dah out-dated nii.. patutlah susah nak kaya.. he he he

Pastu konsep bisnes tu bertukar kepada konsep direct selling lak.. cam AMWAY, AVON, MAA dan seangkatan dengannya.. mereka pakai konsep agen.. nak jadi agen.. kena bayar RM100. pastu kita dapat pamplet.. dapat cam-cam katelog.. dan si agen nii pulak.. di kasta-kastakan oleh syarikat tadi.. ada yang agen biasa.. ada agen gold.. ada lak agen platinum.. tahap kasta tuu.. ditentukan oleh berapa banyak sale agen tadi..

Tapi sekarang nii lak.. konsep dah bertukar.. mereka tak lantik agen-agen lagi.. tapi mereka mencari pelabur.. untuk bersama-sama kembangkan bisnes mereka.. cam HAI-O MARKETING, PUBLIC GOLD dan lain-lain.. pelabur nii kena bayar jumlah tertentu.. ada sampai RM15K, RM30K.. untuk layakkan pelabur untuk jual produk mereka..

Bukan tuu jee.. kalo kita tak dee duit.. tapi berminat nak join benda nii.. ada bank yang sanggup bagi loan lagi.. kononnya benda ni cam konsep francise lah pulak.. aku tak nafikan.. ada pelabur yang berjaya.. tapi ramai gak yang terlingkup.. kesian beb

Bagi aku laa.. kalo group kita.. mampu pikir.. konsep bisnes cam nii.. pasti kumpulan kita boleh mewah beb

Syarat dia.. projek yang kita nak buat tuu.. mesti menguntungkan pelabur.. kalo pelabur tak boleh jual sekalipun.. nilai benda tu tetap akan naik.. selain tuu.. pelabur boleh dapat pasif income tambahan

Disebabkan aku nii juruukur.. aku cuma nampak kat sektor hartanah lah.. kita boleh mulakan ngan beli tanah 3-4 ekar.. tanah pertanian.. kita carik kawasan yang cun.. pastu kita buat proposal baik-baik.. pastu lak.. kita carik pelabur berminat.. untuk beli tanah tuu.. pastu kita tukarkan syarat tanah tadi.. pecah-pecah lot.. untuk buat lot bungalow.. akhirnya.. sampai lah setiap pelabur tadi.. boleh dapat geran masing-masing

Pelabur tak perlu risau.. sebab bila dapat jee geran individu.. pelabur dah selamat.. nilai tanah tadi otomatik.. akan naik.. terpulang pada pelabur.. samada nak jual balik kee.. atau sebaliknya.. kalo simpan sekalipun.. benda nii tak busuk.. setiap tahun.. nilai tanah tuu pasti akan naik.. kalo terdesak nak pakai duit.. pelabur boleh refinance.. tul tak?

Korang cam ner lak? Jom curahkan idea korang kat sini.. ha ha ha

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

18 comments:

sourplum said...

bgus jgk idea nih
bule jadi mcm nih http://www.kopraha.com.my/
aku baru tau smlm
dorg iklan kt tv
kagum2~

juruukur said...

sourplum.. ye betul..

ayip said...

fizal...bagus idea nie....

berJV beli tanah...

ctfarazila said...

main cashflow ni mmg boleh buat otak berfikir dgn lebih kreatif... :) bagus idea ni... bila nk mula??? nk join jugak... tihihi...

Wida said...

Nak join jugak.. best ek bila kenal ramai member sama minat ni.. patutla dalam buku RDPD kata.. cari kawan otak bisnes jugak.. Senang dapat idea.. boleh JV lagi..

KEOWN said...

go for it.... go..go..go....

pOkLi said...

ok.....aku berminat nak JV beli tanah...so..apalagas...jom cari tanah..kita beli 5 ekar...lepas tu pecah lot...ada kat area bangi nak jual 3 ekar....lepas tu kita jual kpd pelabur....harga tak sure...dalam 1 mil...tapi besar la saiz dia...bahagi2 100K utk satu lot.....1 ekar kat boleh dapat 8 lot...3 ekar = 24 lot.....24 lot x 100K....untung 2.4mil....modal 1 mil....ada bran?...kalau berani...kita pakat2 JV.....

pOkLi said...

silap...modal RM 1 mil...jual RM2.4 mil....untung RM1.4 mil....bahagi rakan JV 10 orang....dapat 140K...modal nak start baru 100K seorg...kalau buat PL...baru byr rm500 sebulan..tapi pulangan RM140K... >50% pulangan

juruukur said...

uyoo.. ganas2 sahabat aku nii.. he he he.. main juta-juta

KEOWN said...

pokli- cadangan tue memang bagus.. tapi apa kata kita mulakan dengan yang kecilan.. tujuannya adalah untuk proses pembelajaran dulu.. lepas abis yang kecil kita akan tahu bagaimana prosesnya.. bagaimana keuntungannya.. bagaimana cara nya etc.. then baru kita plan to a big scale...

aku maybe tahu less than 50%.. yang lain2 pun maybe sama atau lebih dari aku.. Jurukur maybe 99.99% tahu... nanti kalau semua org dah tahu barulah mantop Pasukan JV tue... hehehheh

juruukur said...

keown.. setuju setuju.. kita mula ngan yang sedang-sedang dulu.. pastu baru kasi upgrade

shaiful said...

jurukur, amat setuju ngan idea ni. lagi bagus kalau dpt tanah lelong kat area bangi. pasal kalau nak beli, harga area bangi agak 'ganas' juga.

KEOWN said...

pul... memang ganas rege tanah kat bangi nie....

rasanya kita kena selak baik2 surat kabar.. carik tabnah lelong kat bangi....


nanti leh share dengan kawan2

juruukur said...

pul.. kat bangi.. ada kedai nak lelong.. kat seksyen 3.. harga RM510K.. kat area coffee cat.. cantik tempat tuu.. bole masuk tuu pul..

keown.. kita kena buat strategi lain nii.. kena main tanah gak.. baru ada untung besar

KEOWN said...

kedai tue menghadap ke jalan besar... tapi kedai tue rendah sikit.


2 tingkat 510k.. kawasan tue tak mati.... sebab ada UKM dan umah

nak kena details kan strategi.... pasal tanah nie... yang basic2 tak jalan.. kena ada unit tindakan khas utk misi akan datang...

bling2 said...

sifu jalan dulu...

saya menyusul dari belakang.. haha

(dlm proses kumpul dana. dah cukup baru leh bersuara.haha)

juruukur said...

bling2.. aku pun sama.. kita boat kecik jee ni..

Kena ombak besar sikit.. bole karam beb.. he he he

tak pee.. kita bagi laluan kat kapal besar dulu.. kita pelan2 dayung.. ha ha ha

hang_kebun said...

Idea yang bernas turr... sedia memberi komitment...

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP