Monday, May 11, 2009

NAK KENA TUKAR AYAT KE?

Korang setuju tak.. kata-kata yang lahir dari mulut kita.. adalah cermin.. yang terbaik.. untuk orang lain menilai.. siapa diri kita yang sebenar. Dan begituah sebaliknya

Kalo orang yang pentingkan keuntungan modal.. ayat dia cam nii.. he he he

1. Tadi aku beli CPO kat 2711.. pastu aku jual kat 2731.. alhamdulilah... dapat untung 20 tick

2. Dulu aku beli tanah nii.. cuma 40K jee. tapi sekarang nii.. boleh jual RM250K

3. Rumah Penara nii.. aku beli lelong RM50K.. tapi penyewa tu offer nak beli RM70K.. kalo aku jual.. senang jee.. boleh untung RM20K

4. Lembu nii aku beli.. sekor RM1K.. nanti Raya Haji aku bole jual.. sekor RM2.5K.. tolak itu ini.. sekor boleh untung RM1K.. banyak tuu

5. Emas nii aku beli RM20K.. masa tuu harga rendah.. tapi sekarang nii.. kalo aku jual.. boleh untung RM4K

6. Aku buat kerja ukur tuu.. dapatlah untung.. RM3K untuk satu site


Tapi bagi mereka yang pentingkan pasif income.. yang betoi betoi nak kaya.. ayat dia kena cam nii.. he he he

1. Saham ioi nii.. dulu aku beli 1 lot RM1800.. masa tuu harga sawit murah.. bagus lah saham nii.. sebab dia bagi dividen 9% setahun.. agak tinggi tu

2. Aku simpan kat ASB nii.. bukan apa.. sebab dia bagi dividen 10% setahun.. bila aku kira-kira.. aku boleh dapat RM1600 sebulan.. banyak gak

3. Rumah-rumah sewa aku nii. alhamdulilah la.. semuanya positif cashflow.. bole la.. aku dapat sekitar RM400 sebulan

4. Dulu kebun nii hutan jee.. belukar teruk.. aku beli RM10K sekar, pastu aku tanam ngan kelapa sawit.. dan sekarang nii.. alhamdulilah hasil kelapa sawit nii.. aku boleh dapat RM3500 sebulan

5. Bagus gak main emas nii.. setiap tahun pasti naik..antara 25% ke 30%.. banyak tuu.. lebih baik dari ASB

Jadi kita nilai-nilai lah.. kita nii orang yang kategori mana.. he he he..

Kalo aku.. cam banyak yang first tu jee.. patutlah pasif income aku.. tak bertambah-tambah.. so pasni.. nak kena tukar la nii.. he he he

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

4 comments:

sourplum said...

setakat ni sy invest dlm ASB je
yg laen2 lom cuba agi

my fren ckp td
klu nk buat bsnes
maku sure 70% dari profit dtg nye dari customer tetap (e.g. profit dari product distribution ke boutique2)

another 30% is from ur own stall/ shop (e.g. jual sendiri kt pasar malam @ event2)

pOkLi said...

wowowoww.....belajar untuk paradigm shift....menukar minda..kepada minda hartawan.....bagus minda tuan tanah....:)

KEOWN said...

pegh.. banyak cara utk membolehkan kebebasan hidup yek... nanti boleh applykan...

ayat nak perabihkan duit tak ada ke? hehehhe

rasdin17 said...

Setakat nie saya melabur dalam asb n koop yang bagi dividen average 10%. Invest kat cpo n emas x cuba lagi.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP