Sunday, January 31, 2010

TIPS INVEST KAT TANAH

Hari nii.. aku nak syer ngan korang.. tips atau teknik.. sekiranya korang nak invest kat tanah..

Apa yang aku praktikkan.. kalo aku nak beli tanah.. aku akan dapatkan semua info pasal tanah tuu.. misalnya geran dan google earth. Bagi aku laa.. kalo kita nak jadi investor.. aku cadangkan.. bagus kita tengok macam helang.. terbang tinggi.. pastu reki kawasan

Kalo laa kedudukan tanah tuu cun.. baru kita datang buat site visit. datang laa kat tanah tuu.. pada waktu pagi.. dalam pukul 7-9am.. pastu tengah hari lak dari 12-2tgh, petang lak dari pukul 5-730.. dan last sekali malam.. dari pukul 9-10.30mlm.

Sebab nak tengok trafik kawasan tuu.. samada sesak kee.. kosong kee.. sunyi kee… pastu tengok laa sekali cuaca tempat tuu.. dari arah mana matahari terbit dan terbenam.. benda nii penting oo..

Kalo semua ok.. pastu.. aku akan semak info kat pejabat tanah lak.. aku akan buat carian.. nak tengok status tanah tuu.. samada 99 tahun kee atau selama-lamanya.. pastu semak samada rezab melayu atau freehold

Bukan tuu jee.. aku kena semak zooning tanah tuu.. kat Jabatan Perancang Bandar dan Desa.. ini barang cukup penting oo.. kalo laa niat kita beli tanah tuu.. kita nak buat kedai atau kilang.. tapi tiba-tiba zooning tanah tuu.. boleh buat bangunan kediaman jee.. jadi jangan laa beli.. tapi kalo menepati matlamat kita.. baru laa kita beli

Pastu. Aku akan semak ngan jurunilai.. check samada tanah yang aku nak beli nii.. murah kee mahal.. berbaloi ke tak..

Selain tuu.. aku kena refer ngan orang pakar geoinformatik.. orang nii.. pakar maklumat tanah

Pastukan.. aku suruh budak aku.. buat kerja ukur.. kasi tandakan sempadan tanah yang aku nak beli tuu.. benda ni very important.. supaya kita tak tersalah tanah..

Last sekali.. aku kena buat kira-kira sikit.. mau kira untung rugi.. he he he.. kira kos tanah, kos juruukur, kos town planner dan lelain.. .

Bila semua dah puas hati.. dah boleh agak.. untung rugi tanah yang nak beli tuu.. baru aku bayar deposit..

Sonang joo.. he he he he.. Ok laa.. bye bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

13 comments:

actrometst said...

...kena check gak Zal..samada government nak acquire utk kemudahan awam ....kalu ade..tak yah belilah krn pampasan rendah..kawan aku dah kena..

2bz4money said...

Wooww..kalu dibuat ebook check list ni mesti tip top ni..Biz Untung Beli Tanah..menarik N3 ni..

KEOWN said...

uhhh makin semangat nie...

goo..gooo.goo

juruukur said...

he he he..

niz_aizam@yahoo.com said...

salam tn.juruukur, nak tanye sket la...tanah org tua saya kt kampung tu mcm ade masalah sket la, ade projek perumahan kt sebelah kebun ayah saya tapi mcm die dah termasuk sampai ke kawasan tanah ktorang. ape yg patut saya buat ek?kne mnta org ukur smula ke baru blh buka kes?tanah x besar mane pn dalm 1 ekar je...agak2 brape kos tu?

juruukur said...

nizam.. benda cam nii.. menang banyak berlaku..

aku syorkan.. kalo cam nii.. bagus ko ukur sempadan tanah ko balik.. pastu kalo terbukti pemaju tuu masuk tanah ko.. suruh juruukur tuu.. buat detail survey..

pastu buat surat komplain kat pejabat tanah dan pemaju..

dari segi kos lak.. tak mahal laa.. ko bole dapatkan sebutharga dari juruukur.. aku anggarkan dalam RM2500 kot..

Diver said...

Fizal..
bila nak start tanah di Penang tu?..
kawan menunggu jer nii..

juruukur said...

tuan diver.. tanah tuu.. tak bole uruskan lagi laa.. apa kata.. diver semak ngan pej tanah dulu bole?

semak.. samada tanah kurang sekar.. bole pecah geran belum?

Anonymous said...

rugi invest beli tanah..
sebab nanti kena cukai tanah..

baik ler beli uma atas kayangan..
sebab tak kena cukai tanah..

Shaiful said...

kesian

Yazid said...

Salam, mcm mn aku nak applykan kemahiran GIS aku nih dlm tanah.. Ko ada idea x? kot2 ko ada perlukan khidmat aku pun boleh jugak.. hehehe..

juruukur said...

yazid.. bole gak.. nanti ada keja.. aku ello ko

Anonymous said...

salam tuan juruukur, kawe cdg nak beli tanah ni di bangi..lah, dari segi proses secara am tu tahu...lah,,,kan..tapi maseh confuse dgn bende2 ni:
- penilaian ni memang perlu buat ke? berapae kos ? ade cdgn firm mane tak?
- kalu kawe nak buat rumah..lah atas tanah tu, biasenye amende dokumen yg perlu submit? atau tanye je majlis bandaran ? kalu bleh explain secara detail sket , kawe hargai sgt2..

TQ tuan juruukur,,firm di mane?

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP