Monday, January 18, 2010

BELI TANAH SESAMA.. UNTUNG SESAMA

Hari nii.. sebelah pagi aku lepak kat opis jee.. aku focus.. untuk siapkan quotation ngan tender

Belah tengah hari lak.. aku ada meeting ngan Wak S, Hj S dan Hj A kat Bangi.. kita orang bincang pasal projek lot bungalow.. tanah kat pinggir Putrajaya.. Hebat mereka nii.. jual 8 lot bungalow.. tak sampai seminggu.. semua sold out

Al-kisah ceritanya.. mereka nii baru beli 1.5 ekar kat pinggir Putrajaya.. pastu mereka suruh aku buat plan cadangan.. pecahkan tanah tuu kepada 8 plot… setiap plot luas dia lebih kurang 7200kp

Aku pun terhegeh-hegeh laa siapkan pelan mereka.. bisnes ngan group nii.. semua benda nak kena cepat.. nak kena efisyen.. kalo tak.. mereka marah tahap naga beb.. marah tahap telingan berapi.. hidung berasap.. he he he

Dapat jee plan dari aku.. group nii pun start buat sale.. mereka jual ngan kekawan kat masjid jee.. sungguh aku tak sangka.. bole sold out

Aku perhatikan.. trend sekarang nii.. pembeli suka beli tanah pertanian cam nii.. pastu tukar syarat sesame.. syer duit sesama.. pastu pecah geran sesame.. buat infra sesame

Jom kita kira.. berapa untung mereka

KOS
Beli tanah kat Pinggir Putrajaya : RM400K
Kos buat plan : RM500
Kos juruukur : RM3K
Kos lawyer : RM5K
TOTAL : RM408,500

JUAL
1 plot jual ngan harga RM80K
Kalo 8 plot : RM640K

UNTUNG
RM640,000 – RM408,500 : RM231,500 dalam tempoh 3 minggu.. pastu semua urusan tukar syarat, pindahmilik, pecah geran.. aku lak yang kena siapkan..

Pembeli lak untung gak.. bila semua urusan selesai.. bila masing-masing dah dapat geran individu.. nilai tanah tuu akan naik

NILAI TANAH
7200kp x RM27 : RM194,400

KOS TANAH
Beli tanah : RM80K
Urusan tukar syarat, pindah milik, pecah geran : RM5K
TOTAL : 85K

UNTUNG
Nilai tanah – kos tanah
RM194,400 – RM85,000 : RM109,400

Korang rasa.. main tanah nii best tak? Lu orang fikir laa sendiri.. he he he

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

25 comments:

2bz4money said...

Wowww..boleh tahan untung jual/beli tanah ni..fast profit ada jugak..

Patut ler abg ipar aku asyik memborong sakan tanah kelapa sawit kat Sabak Bernam..pantang jer ada org nak jual, cepat jer dia menyambar..cuma x nampak, bila dia nak untung!

Smiling MY said...

Kalau 80k kat area tu, aku rasa mmg ramai orang minat...

~tuah.rimbun~ said...

kos jurukur tu confirm masuk kat 'juru ukur' kita, betul tak?
belum lagi admin job dll..

congrate bro..
kami tgh kumpul capital lagi ni, masih merangkak2...

juruukur said...

2bz4money.. tul tuu.. sapa main tanah nii.. ayooo syook buat duit

smiling my.. tul tuu.. murah banget.. tapi nak kena bayar cash

tuah rimbun.. ala.. apa sangat laa kos ukur tuu.. berbanding untung tanah yang group nii dapat.. celah gigi dia orang jee.. he he he

LUKEMAN YUSOFF said...

:) sikit2 lama2 jadi bukit :) InshaAllah kita juga boleh sampai tahap camtu 1 hari nanti. Aku rasa diorg mesti dah >40an kan, we are still on the right track....jejak2 kejayaan mesti diikuti :)

juruukur said...

man.. aku setuju tuu.. bukan 40an.. tapi semua dah pencen-pencen..

apa pun.. kita kat track yang betoi.. sekarang nii kita belajar teknik mereka. pasni.. kita lak buat. he he h

jeguk said...

masyuknyee...bilela ek bleh main tanah tanih nih...

main tanah nie kalo kena "gayanya" memang big deal punya profit...

kalo nak on sorang2...boleh...tapi lambatlerr ..mungkin tunggu duit epf kot...kalo berjv..mungkin xperlu tunggu duit epf...emmm...

juruukur said...

jeguk.. tak pee.. pelan-pelan kayuh.. sekarang ni kita belajar dulu ngan otai-otai nii.. apa orang kata.. ambik pengalaman dulu..

nanti.. kalo kita dah ada modal.. kita buat cam dia orang gak..

wakata said...

juruukur,

sy teringin mau main itu cashflow sama awak.
bila nak buat lagi, mau join juga..

juruukur said...

wakata.. aku cadangkan kita main..hari jumaat malam sabtu.. kat opiz aku..

tarikh ngan masa tuu.. nanti aku update ko.. bole gitu?

kayzen said...

aku masih tertanya2.. apa jadi projek ebook?

ojah said...

huhu bestnyeee..... nak ikuttt.. tapi betuila kalu tak JV mmg takleh beli tanah sorang2.. mahal siutt.. tapi profit dia.. WOW!!!

alia said...

Salam

Nk minta pendapat, ada tanah sawah dan kampung. Nk jual tp geran banyak nama.

Macamana nk ukur or meminimakan kos krn mesti saya yg kena tanggung sorang2 pasal org lain buat derk ja.

TQ

azampenaga said...

salam..nak tanya,brapa anggaran kasar nak pecah lot?? tanah dalam 2 ekar.nak pecah kepada 3 lot

jidin said...

Nak tanya skit. Selama nie jadi silent reader jer.

1)Kalo ada tanah pulau 1.3 ekar biasanya value dia dikira based on what criteria?

2)Kalo nak sewakan pulau berapa rate yg sesuai? Adakah dikira atas harga pulau?

Diver said...

Bila la Hafizal nak ajak bersama beli tanah niih...
Kawan senarai menunggu yang ke berapa niih?..

wakata said...

oret juruukur, bagitau je pukul brp, akan ku sampai di opismu...

peruzz said...

besh tgk untung main tanah ni...
tapi kalo takat ade 30k.. 40k tuh.. duk diam jerk la kott... takleh buat ape kann??

sy mau join main cashflow boley ke??..tak puas lg nuntut sama sifu juruukur ni.. besh main cf101 ngan sifu fizalll..

ikhwankia said...

...kalu ade JV projek mcm ni...jangan lupa invite saya yerk..

juruukur said...

ikhwankia.. insyaallah.. kekawan blog akan diutamakan.. he he he

peruzz.. bole.. nanti aku set time..

diver.. yang pertama..

azampenaga.. nak kena semak geran dulu laa.. bole email@fax kat kami.. pastu kami nak kena semak zooning tanah kat majlis perbandaran @ daerah.. pastu nanti kita orang bagi advice n quotation.. bole gitu?

juruukur said...

kayzen.. he he he.. aku tak buat lagi laa.. apa pun tq ingat kan aku..

ojah.. pelan-pelan kayuh.. skrang nii.. kita dah tau teknik invest tanah.. nanti bila ada modal.. kita buat macam dia orang

alia.. ayooo.. kasi beli semua sekali laa.. jimat sikit.. tak yah ukur

jidin.. bab nilai nii.. aku cadangkan.. bagus rujuk ngan jurunilai.. aku tak tahu laa..

bird said...

waa.. sgt untung taktik ni.. tq sebab share..

insyallah, akan kita praktikkan dlm masa terdekat.. aku sgt berminat ni.. nanti perlu bantuan ko hafizal..

hm kalu ade kosong lagi, tringin gak aku join korang cashflow..

juruukur said...

bird.. bole.. no problemm

Abdullah said...

salam.

memang boleh untung tapi nak tahu juga masa yang diambil dari step 1 hingga step terakhir. Kalau kurang dari setahun, agak berbaloi la.

Tuan juruukur, berapa lama masa yang dia org amik ek?

Saya juga cari peluang JV hartanah ni. 01989empat0657.

nizaragorn said...

salam..
ada org mintak saya tulun jualkan tanah kat semenyih..
dulu tanah nie tanah pertaniah.. dah convert jadi tanah kediaman and dah pecah lot.. nama atas name developer ..and xde geran individu je.. total ada 17 lot..
camne sy nak jualkan tanah nie ek..
dan boleh saya tahu market price tanah nie..


wani

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP