Wednesday, April 1, 2009

PERKEMBANGAN CPO

Hari nii.. aku nak ulas sikit pasal CPO.. bukan apa.. nak syer sikit pengalaman… pahit manis main CPO.. maklum lah sebelum nii.. aku cuma tahu pasal tanah, rumah, pecah-pecah geran jee. Jadi bagus gak .. cuba benda baru.. betul tak? Kalo tak cuba.. kita pun tak tau..

Bagi aku.. sapa-sapa nak main CPO nii.. syarat pertama.. korang mesti sihat tubuh badan.. tak de sakit jantung.. tak de migraine.. ha ha ha

Mula-mula trade tuu.. agak susah gak.. maklumlah kita tak paham term-term yang FBR nii pakai.. tapi dalam 5 kali trade.. pasti korang dah mahir dah.. simple jee sebenarnya.. konsep CPO nii cam main FOREX gak.. beli waktu murah jual waktu mahal, atau jual dulu waktu mahal pastu beli waktu murah

Aku mula-mula tu pun sama.. banyak benda tak paham.. tapi aku main hantam jee.. tibai jee.. dan alhamdulilah.. la nii.. dah paham dah

Best main CPO nii sebab..

Main CPO baik untuk latihan jantung.. sebab bila kita start order.. jantung kita akan berdegup kencang.. sentiasa berdebar-debar.. ternanti-nanti.. panggilan tipon dari broker.. samada untung atau rugi

Selain tuu.. baik untuk latihan menaip.. tapi menaip sms la.. ha ha ha.. bagi kes aku.. yang kerja luar nii.. kat mana-mana jee.. asyik nak sms jee… nak tanya pasal market. Yang jadi mangsa.. Faizura, Putra, Nogix.. ha ha ha.. kesian korang..

Pastu senang berubah wajah.. ada sekali tuu.. aku chair meeting.. mula-mula tuu happy jee.. siap buat lawak-lawak lagi.. tapi bila skali broker tipon.. bagi tau .. aku nya CPO rugi.. terus berubah wajah.. muram jee pastu.. he he he..

Main CPO nii.. senang untung… pastu lak senang rugi.. macam kes hari nii.. market agak gila.. tak tentu arah.. ramai teman-teman kita.. gigit jari.. termasuklah diri aku.. ha ha ha.. ramai yang rugi ribu ribu beb..

Wajah anak aku.. terperanjat ngan market CPO hari nii



Wajah juruukur.. mesti tengah rugi CPO nii..

Ni sikit kisah aku pasal CPO.. jadi sapa-sapa yang lom trade.. nak blaja trade CPO.. korang leh contact saudara Putra78.. di talian 012-3314327

Ok.. chow chin chow.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

18 comments:

KEOWN said...

gambar atas tue... nazar menang CPO ke?

hehehhe aku rasa tak leh lah involve now.. takut kang tak pasal2 student jadi mangsa.... hahhahaha

apa pun nie satu pengalaman yang sangat bagus...

sourplum said...

ni high rish investment nih
high risk high return =)

juruukur said...

keown.. betul betul .. nazar untung CPO tu.. ha ha ha

sourplum.. aku setuju tu.. high risk.. high return.. tapi kalo banding ngan properties.. hartanah lagi best.. untung lagi syok

juruukur said...

kawan-kawan.. ingat cpo.. ingat untuk minimise risiko..

ha ha ha

juruukur said...

kalo bandingkan CPO ngan hartanah.. bagi aku.. hartanah lagi best.. untung lagi masukkk..

setuju tak korang?

ayip said...

dasyat fizal...

brape dah keuntungan...dan dah brape dah rugi...!!!kalau untung lagik banyak..!!!wowww...dah expert dah tu..

juruukur said...

ayip.. lom untung lagi.. tengah keluar modal lagi. ha ha ha

al_husni said...

fizal..best kan perasaan tu..dup dap dup dap..aku dgn forex..
bak kata sorg kwn aku..lg syok dr sex..haha..waktu tu dia dh rugi us4k..pening aku tgk..
la nie aku slow down dulu..main rumah utk carik modal..

syada said...

errkkk...takot la plak dgr..xpe lah..aku bkn hi risk taker sgt..so lum masa nye lg..hee

p/s: dlu berkobar2 nk blaja..huhuh..tp..opss..aku modal pun xde..ade hati nk main cpo.so duk diam2 je dlu..aha

juruukur said...

al-husni.. main cpo nii,, baik untuk latihan jantung.. ha ha
tapi main rumah lagi best.. untung lagi banyak.. setakad 20K tuu senang senang jee.. tul tak?

syada.. aku try jee main CPO nii.. sekadar blaja..

Matt Azuri said...

jangan takut merempit...kalu merempit lam litar secara halal ngan full kit n accessories..:)

pie2020 said...

fizall ..
awakk bebaikk main CPO ....
nanti sakit jantungg... heheheh ..

juruukur said...

Matt.. bukan takut.. tapi kadang-kadang tu gayat gak.. ha ha

pie2020.. bukan sakit jantung.. baik untuk latihan jantung

wakata said...

mana lagi baik main..cpo ke hartanah?

hartanah
1/ sememangnya pasif income. mari kita lihat..modal 10k, mng rp 60k, monthly installment rm250 sewakan rm500/month. +CF rm250/month.
2/ beza rp and mv. rumah rp mng 60k, lepas lima tahun mv lets say 90k. so refinance or jual je rumah tu at 90k. so cash dpt 90-60 = 30k; plus lebih kurang 14k (reduced balance hutang bak,yg tenant dah bayo selama 5 tahun tu)..so total is 30+14 = 44k/5thn or RM733/month. ok plus lagi +cf korang, so 733+250 = RM 983/month!!!!wowowwiwiwiwwuwuwwowowo, payback 10 bln je. masyuk.

ok cpo pulak.
1/ dia dlm border pasif and active income. boleh je jdkan pasif kalu ko suh sesapa trade untuk ko..
2/ duit boleh kluar masuk, berbeza dgn beli rumah..so kalu emergency kluakan terus duit tu
3/berdasarkan experience cpo player, modal 10k/lot, boleh untung rm1000/month..which is lagi tinggi dr hartanah kat atas tu..tapi bole rugi 1000 jugek..hehe
4/ boleh boleh rolling modal cepat, cth: tiap2 bulan untung 1k, so setahun 12k. next yr boleh main 2 lot plak. 2nd yr untung 2k/2 lot = 24k..tambah lagi 2 lot, 3 yr 4 lot untung 48k, tambah lagi 4 lot, 4th yr 8 lot untung 72k, tambah lagi 7 lot, 5th yr main 15 lot untung 180k!!!! gilosss...

so dua2 ada kelebihan masing2, apakata kita combinekan kedua2 cara ni..lagi masyukkk!

Note: CPO still aku rasa active income..so its a tool for generate income supaya kita boleh invest for pasif income lepas ni..sekian

roslan said...

masa tengah cari duit nak kahwin dulu... aku main saham komoditi kopi... duit tak cukup.. pakat kongsi ngan player kat situ (Boyoak Spot apa benda tah).. yang hangin nyee... hari ni aku keluar RM5K DUIT nak kahwin tuh... esok mamat tu habis semua... mangkuk tul... tak sempat aku nak trade sendiri..
Itu lee pengalaman aku... last last tak jadi kahwin ngan girlfrend aku tuh.. aku cari girlfrend lain... no.2 terakhir sebelum bini aku sekarang...

Anonymous said...

I apologise, but, in my opinion, you are not right. Let's discuss it. Write to me in PM, we will communicate.

Anonymous said...

I am sorry, that has interfered... I understand this question. Write here or in PM.

Anonymous said...


I need to to thank you for this good read!! I absolutely loved every little bit of it. I have you saved as a favorite to look at new stuff you post…

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP