Friday, April 17, 2009

KENAL PASTI TEKNIK KITA BELAJAR

Jom kita kenal pasti.. cara paling berkesan kita belajar. Bagi aku… walaupun kita dah tua-tua ni.. dah lama tinggalkan alam university.. tapi sebenarnya.. ramai lagi masih teraba-raba. Masih lagi makan gaji.. pastu tak dee pasif income.. betul kee? nii cuma pandangan aku jee laa.. ha ha ha

Semua nii berlaku.. sebab kita gagal kenal pasti.. teknik paling efisyen kita belajar..

Bagi mereka yang dapat keputusan baik masa PMR, dapat 10A.. SPM pulak dapat 20A.. kat U pulak dapat CPA 4.0.. cara korang belajar.. korang mesti datang kelas.. baca buku.. berguru depan lecturer.. pastu jawab exam.. dan keputusan yang korang dapat tuu.. mesti superb..

Tapi bagi mereka yang suka main.. masa zaman sekolah.. wakil sekolah main badminton.. main bola tampar.. main bolasepak.. pastu ada yang cemerlang pulak.. sampai wakil negeri.... korang mesti mula ngan praktikal dulu..

Cara nya.. kalo korang minat hartanah.. korang boleh rujuk ngan sifu-sifu hartanah.. mula-mula baca sikit blog mereka.. pastu ajak lah sifu minum.. datang TT.. tanya lah apa-apa yang korang tak paham.. pastu dapatkan nasihat dari sifu... tuu jee.. sifu pun bukan sempurna.. mereka gak manusia.. banyak gak buat silap.. tapi bagus gak korang tahu.. pengalaman pahit sifu-sifu nii.. sebagai pengajaran

Pastu pulak.. korang dah boleh start melabur.. mungkin mula-mula tuu kita gagal.. tapi kita kenalpasti kenapa gagal.. pastu kita repair balik.. try balik. cara cam nii pasti korang boleh berjaya

Betul kee cara cam nii.. apa komen korang?

Layan lagi gambar-gambar site aku..





INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

7 comments:

Wida said...

Ayah aku suka kata.. kita memang boleh belajar dari pengalaman.. tp selalu belajar dari pengalaman ni menyakitkan..

Kita boleh tgk pengalaman hidup orang lain.. yang baik jadikan panduan.. yg buruk jadikan sempadan..

Tapi kita sebagai manusia biasa mesti akan ada buat silap.. yang penting jangan putus asa.. dan terus-terusan berusaha..

Kalau aku.. suka trial n error.. tp byk juga aku belajar dari membaca.. yg penting jgn takut mencuba.. Kalau setakat baca, tp xbuat.. xjadi jugak.. ye tak..

wakata said...

belajar berani gagal?

al_husni said...

bg aku..kita dpt pengalaman dr membaca, melaluinya sendiri dan mendengar dr pengalaman org lain..
bak kata Tan Sri G (boss aku)..10 thn pengalaman buat benda berlainan lebih berharga dr 10 thn pengalaman buat benda yg sama...renung2kan...

KEOWN said...

Aku lebih banyak belajar dari Try n error disamping menggunakan akal yang dibagi oleh Allah.... baca buku nie kurang paham.. kalau paham pun tak leh nak related kan dengan kehidupan.....

ayip said...

sifu...sy mau blajar dari sifu..
macam mana mau cepat belajar...cepat wat duit...hehehehe

ayip said...

sifu...sy mau blajar dari sifu..
macam mana mau cepat belajar...cepat wat duit...hehehehe

roslan said...

bagi aku lee... bagus belajar buat duit nih... walaupun kita kena keluar duit... proses belajar bagi aku kekadang duit banyak pun tak boleh dapat... ada gak orang dapat duit tapi tak belajar... orang yang dapat duit tanpa ada proses pembelajaran lebih rugi dari orang yang dapat pengajaran untuk dapat duit..
PPeeehhh!!! berbelit beb!!

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP