Monday, January 5, 2009

CARA BETULKAN EJAAN NAMA / NOMBOR IC DALAM GERAN?

Aku nak syer sikit.. pasal masalah klien aku sorang nii.. nama klien aku nii Mr Tan. Dia and kawan-kawan ada 10 ekar tanah.. dalam satu geran.. sebab dulu mereka beli syer-syer. Pastu dia lantik aku.. untuk bantu mohon pecah bahagian.. supaya masing-masing boleh dapat geran individu

Aku pun uruskan lah tanah dia tuu.. dari buat plan, hantar permohonan kat pejabat tanah.. buat lawatan tapak ngan SO.. sampai lah geran siap. Dan sekarang nii.. masing-masing dah boleh collect geran kat pejabat tanah

Selalunya.. proses ambik geran kat pejabat tanah nii.. aku lebih suka.. klien sendiri pergi ambik.. bukan apa.. masa ambik geran tuu.. klien boleh terus semak samada ejaan nama, no ic, alamat yang ada pada geran tuu.. betul atau sebaliknya..

Berbalik kes tanah Mr Tan nii.. dari 8 pemilik tanah yang dah ambik geran.. ada 3 tuan tanah nak kena buat pindaan ejaan nama dan IC. Sebab ejaan nama dan ic tu salah. Kesian kan.. Sorry lah Mr Tan.. bab nii bukan salah juruukur.. kami dah bagi maklumat betul.. tapi ni typing error kat pejabat tanah.. human error

Bagi kes macam nii.. nak selesaikan senang jee.. tuan tanah sendiri, mesti datang ke pejabat tanah.. bawak semua dokumen yang perlu.. macam geran original, resit cukai tahun terkini, salinan ic, nombor fail pecah bahagian sebelum nii.. pastu jumpa ngan pegawai yang terbabit. Mintak kat dorang.. borang pindaan ejaan nama atau ic.. sorry lah.. aku tak ingat apa nama borang tuu.. tapi kasi isi borang tu baik-baik.. pastu bawak gii pesuruhjaya sumpah.. mintak dia perakukan borang kita tadi.. dah dapat tuu.. hantar balik borang ngan dokumen yang perlu.. pada pejabat tanah.. pastu korang boleh balik.

Dalam tempoh 2 minggu sekali.. korang kasi follow up ekk.. kasi refresh orang-orang pejabat tanah tuu.. mintak tolong segerakan geran korang.. kalo tak.. lambat beb..

Cuma mereka yang pernah berurusan ngan pejabat tanah jee.. yang faham masalah lambat-lambat nii.. ok lah bye-bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

10 comments:

din said...

Hi,

masalah teknikal ni biasanya macam kena kat org2 cinalah, coz dorang ni kan suka tukar2 nama, ada nama kristian sekali lah.

juruukur said...

setuju.. setuju.. tapi ramai gak orang melayu yang kena.. terutama salah taip no ic

jadi sapa-sapa yang ada beli tanah, dah buat pindah milik tanah.. semak geran korang.. pastikan ejaan nama, no ic korang tuu betul ekk

KEOWN said...

Jurukur, boleh tak bagi guideline untuk pembelian tanah, samaada tanah lot atau tanah pertanian

juruukur said...

ok.. aku buat 1 topik khas untuk sifu keown.. pasal jual beli tanah nii..

din said...

haah juruukur,

aku setuju sangat pasal jual beli tanah ni..
buat topik barulah...
aku berminat tapi newbie lagi lah...
banyak nak menanya ni.. hehe..

juruukur said...

din.. juruukur lagi suka, kalau semua kawan2 banyak bertanya.. senang lah sikit juruukur nak menulis.. hahah

KEOWN said...

ok jurukur..
nanti banyak org boleh dapat ilmu....

dengar senang aje iaitu beli tanah.. tapi prosessnya bukan macam beli ayam di tesco.


banyak prosedur yang perlu kita tahu...

din said...

yeszzaaa,...

thanks juruukur...
hari2 aku masuk blog ko carik ilmu...

hehe.... kalau dapat update/artikel baru hari2 kan ke best tu.. :P

juruukur said...

keown.. ok.. akan juruukur usahakan

din.. ok.. kalo boleh.. memang juruukur nak up date setiap hari.. tapi jadual juruukur agak padat 2-3hari nii. juruukur mohon maaf lah

din said...

ok.. takpe yang penting ada update..

semua ilmu2 memang berguna... boleh dikongsi bersama...

Semoga bertambah pahala dan kebaikan pada juruukur ye.. :)

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP