Sunday, January 4, 2009

AKTIVITI HARI AHAD

Hari nii jadual aku agak padat. Seawal pagi aku dah pergi site visit kat Teras Jernang. Nak jumpa saudagar Jamal Hartawan.. heh ehhe.. aku panggil dia saudagar sebab banyak tanah kat Bangi nii dia beli.. pastu dia covert buat lot bungalow.. hebat kan.. tahniah Jamal

Balik pada cerita tadi.. aku pun bertolak dari rumah pukul 8.00am sampai Teras Jernang pukul 830am. Aku bawak lah semua plan yang dia nak. Sampai jee site.. dia dah tunggu aku.. mesti dia dah tak sabar nak tau, tanah mana yang nak jual tuu. Aku pun explain satu persatu.. tanah yang aku maksudkan nii sebenarnya nak jual murah jee.. lot bungalow, siap dah tukar syarat, ada gran individu, ada tiang elektrik, ada air, lot sebelah dah ada rumah.. harga 1kp tak sampai RM11.00.. kira murah sangat lah tuu kalau kat area tempat nii.. selalu nya orang lain jual pun dalam RM22 kp.. sapa beli memang bagus untuk investment. Aku memang berhajat nak beli.. tapi modal nak pakai untuk benda lain lah pulak.. So aku terpaksa lah offer ngan orang lain

Selain tuu.. kita orang bincang gak pasal tanah kat Sungai Buah, Dengkil yang bakal Jamal beli. Aku pun present lah pelan lay out tanah tuu.. Siap bagi tau lagi kalau pecahkan 54kaki x 116kaki dapat 20 lot, kalau pecah 50 kaki x 116 kaki dapat 22 lot.. kalau juruukur lain selalunya mana nak bagi service macam nii.. kalau dah lantik, dah bayar deposit, baru lah mereka buat kerja.. heh hehe.. aku bagi extra service pada klien.. sebab bukan susah pun buat plan tuu.. semua pakai computer.. tak sampai 10 minit boleh siap.. jadi klien pun happy.. cara macam nii, klien boleh rancang.. mereka boleh kira.. samada untung atau rugi beli tanah tu tadi. Selalunya klien akan lantik aku terus untuk buat projek dia.. tapi.. kalau klien tak jadi beli tanah tuu.. klien mesti rekomen ngan member dia yang lain..

Dah penat borak panjang kat site.. kami pun lepak kedai mamak kat sebelah masjid Teras Jernang. Bincang pasal investment lain pulak. Ada gak kami sentuh pasal homestay, pasal tanah pertanian, kedai tomyam, sumber income lain.. heh hehe.. pastu aku ajak dia layari blog pie2020.com.. jangan lupa masuk blog aku gak.. mintak di abagi komen.. sebab Jamal nii ada ada banyak pengalaman buat lot bungalow.. jadi boleh kongsi pengalaman ngan kawan-kawan lain..

Tengah-tengah borak tuu.. Keown call aku… nak comfirm pukul berapa Lokman (orang buat grill) nak datang rumah Bangi kami. So aku bagi tau lah, suruh Keown tunggu kat rumah Bangi tuu jam 1130am. Aku pun sambung borak ngan Jamal sampai pukul 1030am.. pastu kami gerak.. Si Jamal bawak aku.. kenalkan ngan kawan dia, kontraktor buat grill jugak..

Sebenarnya rumah Bangi nii, aku syer ngan Keown.. senang kalau beli syer nii.. sebab apa-apa keputusan yang kita buat, kita sama-sama bincang dulu.. jadi tak lah salah invest.

Jadi pagi nii.. ada 2 kontraktor buat grill akan bagi quotation kat kami.. tak pee lah, lagi ramai kontraktor bagi quotation, lagi bagus.. kita boleh bandingkan harga mereka..

Hazril (kontraktor kawan Jamal) datang dulu.. pastu dia bagi quotation.. harga dia RM750.00.. pastu dalam pukul 1130am Si Lokman pulak sampai.. ukur punya ukur.. Harga Si Lokman lepas nego pulak RM1,050.00. Bezanya mereka nii.. Si Lokman banyak bagi nasihat..dan nasihat tuu kami rasa berbaloi dengan harga dia.. walau pun harga Lokman mahal sikit tapi kami banyak belajar.. Jadi kami pun lantik Lokman.. mintak dia siapkan grill tuu cepat

Sebenarnya kami dah pun sewa rumah nii.. deposit dah ambik.. tapi grill tak siap lagii.. instalment kat bank tak bayar lagi pun.. heh hehe.. biasalah rezeki rumah lelong.. hehheh

Pastu jee.. kami gerak balik ofis aku.. sebab tengahhari nii ada sesi pertama main game Cashflow101. Antara yang hadir.. KEOWN, SAIFUL, SALMI AND JURUUKUR..

Ngam-ngam pukul 1.00pm kami pun start main.. mula-mula tuu sesi suai kenal lah.. kena lah aku bagi penerangan sikit.... sebab maklumlah dia orang nii baru first time main.. tak dee pengalaman.. heh hehe.. biasa lah malu-malu

Pastu dah masuk round yang kelima dan seterusnya.. mereka dah terror.. baru lah syok main.. Baling dadu, bukak kad, ada bukak small deal, ada bukak big deal, ada dapat doodad.. macam-macam lah.. Panas kepala beb.. asyik pikir macam mana nak dapat pasif income lebih tinggi dari expenses jeee. Macam-macam idea keluar.. masa nii lah kita kenal antara kawan-kawan, siapa yang hebat berfikir, yang jujur, yang setia kawan and macam-macam lah

Orang pertama keluar dari RAT RACE adalah SAIFUL.. tahniah Pul.. hebat koo.. tak sampai 1 jam dah boleh keluar RAT RACE.. tapi sebenarnya SAIFUL boleh keluar pun sebab dapat nasihat dari kami nii.. itu lah kalau kita sepakat, kalau kita kerjasama, benda susah macam nii pun kita boleh gak berjaya

Keown pulak keluar RAT RACE dalam pukul 510pm.. lama gak lah.. tapi aku and SALMI tak keluar-keluar.. he hehe.. luck tak berapa baik lah.. disebabkan kami nii kesuntukan masa.. kami pun tangguhkan main game nii pada jam 515pm.. pastu bincang-bincang sikit.. pastu masing-masing bersurai

Insyallah.. kami dah rancang.. dalam tempoh terdekat nii.. kami akan main game ni lagi.. bagi kami expert sikit.. pastu kami akan beli .. kasi tambah game ni lagi..

Untuk kawan-kawan kat luar sana.. jangan lah kecik hati.. jangan lah bimbang.. nanti kami jemput korang semua main game nii.. nii janji kami semua


Doakan kami ekk.. mudah-mudahan usaha kami.. nak buat kumpulan pasif income nii akan termakbul dengan kadar segera.. Tercapai gak azam 2009 aku yang pertama.. Insyaallah.. Amin

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

65 comments:

abuya said...

wahh...aku pung nak main gak cam nie...
apa nasihat y si Lokman nie bagi fizal?? grill murah pun ko tak nak nie?? cerita sikit.

Salmie said...

mekasih zal...coz sudi ajak aku walaupun aku nih masih newbie...yelah kan aku dah lantik ko jadik mentor aku kan(hehehe...jgn marah aaa)..mmg best game nih rupanya....aku ble blaja wat wat decision...apa yg bagus utk diinvest dulu, mana yg return lambat hold dulu..ada duit simpan. bila peluang baek sampai sapu, xyah garu2 nak carik modal. apa pun congrats to saiful. OKB for dis round. keown (pakar congak). Apapun yg best skali bila luck menyebelahi anda....tq guys...

Matt Azuri Zukainain said...

Bro Hafizal,

Kalu senang2 invite la aku anytime...aku ader kat Mesia sampai 24 januari 2009 nie je..aku kumpul koleksi buku Robert t Kiyosaki...cuma tak penah main game ni je...

Btw, keep up your advices in this blog...Alhamdulillah..banyak input ko Zal..

kayzen said...

ooo main cashflow x ajak... hehehe

KEOWN said...

best tul main game nie..
Agak paham gak perjalanan main game nie dan teknik utk cepat tamatkan rat race.. insyallah lain kali main aku nak applykan teknik lain..
Mula-mula main nie kurang paham.. tapi lama-lama dah paham macam mana permainan ini. apa pun sifoo hafizal banyak bagi penerangan pada player lain sehinggakan tugas sebagai bank kekadang tersilap bagi lebih duit pada org.. bukan apa- kekadang dia pun pening nak menilai peluang yang ada di depan mata..

apa-apa pun saiful.. luck cepat... lancar aje.. setelah bagi "sedekah" pada permulaan permainan.

bling2 said...

sape plg byk dpt doodad?
woww ramai anak...

sape dpt opportunity byk mmg besh la...

nk jual rumah or keep it..
haha.. mencabar
slh step mmg kene downsize lah.. haha

Diver said...

ishh..
tak berpeluang nak main niih..
lama tak asah bakat..
yang penting..kefahaman tu, dipraktikkan kat dunia nyata niih..

nak main lagi , ajak kawan noo..

Diver said...

Area Teras Jernang memang cantik sekarang niih..berbeza betul banding dulu...
Area Sg Buah,..dekat benar dengan Bukit Tunggul (nama asalnya..skarang dah jadi Golf Unggul pulak..) memang cantik area tu...jalan Jenderam ke Nilai pun ok...
kalau lah kawan dapat area Kg Limau Manis ke, Jenderam ke, Sg Buah, Sg Merab ke...> dulu ler, memang cunn..

KEOWN said...

bun, ada lagie ke tanah lot rm 11 sekaki tue...

kalau ada kasi tahu.. aku nak beli buat ternakan lalang dulu lah...

juruukur said...

abuya.. macam-macam dia bagi tau kami.. dia cadangkan supaya kami buat penghadang, buat grill keselamatan, ambik kira kualiti besi, ajar kami macam mana pencuri pecah gril and banyak lagi. Pastu dia janji grill siap cepat.. Nasihat mcm nii yang aku suka.. tapi kontraktor lain diam jee.. pastu terus bagi quotation.. tak best lah mcm nii.. walaupun kontraktor tu bagi harga murah..

shaiful said...

Tq, bro jurukur ! Aku memula blur gak tgk game tu. Anyway jurukur gak yg byk bagi tunjuk ajar (salmie & keown jugak) sampai aku kluar dari rat race tu.

juruukur said...

shaiful.. tima ksih lah joint juruukur main game nii.. banyak kita belajarkan... hahah haha

Anonymous said...

buy tramadol cash on delivery tramadol online pharmacy reviews - high dose of tramadol

Anonymous said...

generic xanax xanax 2 mg recreational use - pink xanax pills mg

Anonymous said...

buy tramadol online generic tramadol no prescription overnight - how to buy tramadol online

Anonymous said...

xanax online generic xanax pictures mg - xanax 2 mg street price

Anonymous said...

generic xanax xanax side effects user reviews - clonazepam vs xanax drug test

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage erowid - tramadol promethazine high

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online overnight shipping - online doctor prescription tramadol

Anonymous said...

buy carisoprodol can you abuse carisoprodol - buy vicodin online no prescription us

Anonymous said...

xanax online how much are xanax 1 mg worth - xanax effects nervous system

Anonymous said...

cheapest xanax xanax side effects long term - xanax online india

Anonymous said...

buy xanax online list generic names xanax - xanax versus generic xanax

Anonymous said...

carisoprodol soma can you abuse carisoprodol - buy vicodin online no prescription us

Anonymous said...

xanax online klonopin help xanax withdrawal - xanax side effects forum

Anonymous said...

buy tramadol no rx buy tramadol in europe - 200 mg tramadol high

Anonymous said...

buy carisoprodol vicodin online no prescription overnight - carisoprodol 350 mg drug interactions

Anonymous said...

xanax online prescription 5 htp xanax withdrawal - cheapest xanax online-no prescription

Anonymous said...

buy cialis online cialis coupon voucher - cialis benefits reviews

Anonymous said...

tramadol no prescription order tramadol 180 - tramadol 50 mg vs norco

Anonymous said...

cialis online cialis online cheapest - order cialis online reviews

Anonymous said...

buy cialis prescription online buy real cialis - buy generic cialis online in usa

Anonymous said...

cialis online buy cialis no prescription us - generic cialis 200mg

Anonymous said...

buy cialis online safely buy cialis blog - cialis daily once a day

Anonymous said...

cialis online generic cialis bangkok - cheap kamagra cialis

Anonymous said...

order tramadol online cod how much tramadol dosage - tramadol hydrochloride 50 mg addiction

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51438 ultram for dogs dosage - tramadol 50 mg in dogs

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol does generic tramadol look like - tramadol high get

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#23561 buy generic tramadol no prescription - tramadol online no prescription usa

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol 50 mg compared - tramadol vs norco

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol cheap - tramadol hydrochloride xr 100mg

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage humans weight - buy tramadol usa

Anonymous said...

tramadol online buy tramadol online without prescriptions - tramadol for dogs after neutering

Anonymous said...

order tramadol online overnight buy tramadol overnight cod - tramadol withdrawal cure

Anonymous said...

buy tramadol best site order tramadol - tramadol seizures

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#63102 buy tramadol online mastercard overnight - tramadol for dogs after neutering

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol for getting high - tramadol buy online usa

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol overdose treatment - tramadol dosage kids

Anonymous said...

buy tramadol tramadol for dogs panting - addiction potential of tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online illegal - buy tramadol in the usa

Anonymous said...

buy generic tramadol tramadol overdose emedicine - buy tramadol health solutions network

Anonymous said...

generic ativan ativan high blood pressure - lorazepam 1mg nhs

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol online credit card - tramadol for dogs used by humans

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol er - tramadol m t7

Anonymous said...

cheap generic ativan ativan 1 mg overdose - addiction 1 mg ativan

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan withdrawal caffeine - ativan high blood pressure

Anonymous said...

ways to buy ativan online lorazepam 1mg photos - ativan withdrawal depression

Anonymous said...

ways to buy ativan online how long does ativan high last - ativan vs xanax mri

Anonymous said...

buy xanax online xanax bars - xanax drug name

Anonymous said...

buy tramadol no rx tramadol dosage supplied - buy tramadol online cod only

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#93851 different types xanax pills - xanax 1 mg blue pill

Anonymous said...

online xanax xanax high blood pressure meds - drug interactions xanax birth control

Anonymous said...

http://staam.org/#92453 legal buy tramadol online usa - tramadol veterinary dosage chart

Anonymous said...

http://staam.org/#50589 tramadol vs vicodin - tramadol an 627 online

Anonymous said...

buy xanax online xanax medication - many xanax pills bar

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP