Thursday, October 30, 2008

FAHAM KONSEP... MACAM MANA NAK KAYA?

Aku teringat lebih kurang 4 tahun lepas.. bila Hj Samuri tanya aku,

Hj Samuri : Zal, ko dah kaya dah??
Juruukur : Lom lagi Hj
Hj Samuri : Apa kaya bagi ko Zal?
Juruukur : Bila saya ada 500K.. saya kayalah..

Lepas tuu.. masa pun berlalu.. Aku selalu lah jumpa budak budak dia jee.. Uruskan hartanah Hj Samuri. Maklomlah orang kaya.. banyak tanah nak kena urus.. Sampai lah tahun lepas, masa tu kat Bangi Kopitiam..Hj Samuri tanya soalan yang sama..

Hj Samuri : Apa kaya bagi ko Zal?
Juruukur : Bila saya ada 1juta saya kaya lah.. Hj " heheh..
Hj samuri : Nanti, bila ko ada 1 juta pun .. ko kata ko pun tak kaya..

Bila dengar Hj cakap macam tuu.. aku pun pening-pening kejap. Dalam maksud kata kata Hj nii.. Malam tuu.. aku masih lagi pikir.. sampai nak tido pun, aku masih lagi teringat ingat kata kata Hj. Lama gak aku carik jawapan.. Aku carik dalam internet, borak ngan kawan kawan.. Semua jawapan macam hampeh jee.. Macam apa yang fikir jee.. Sampai lah aku jumpa buku RICH DAD POOR DAD.. Masa tu aku beli kat MPH, bahasa Melayu lagi.. heheh.. Aku pun baca lah buku tuu..

Dengan tekun aku baca.. Apa yang cantiknya.. semua soalan Hj tadi, ada jawapan dalam buku nii..
Dalam buku nii lah juga baru aku dengar konsep pasif income.. habis jee baca buku nii.. aku pun tipon Hj

Juruukur : Hj, dulu Hj ada tanya sy, Zal, apa kaya bagi ko. Kaya tuu.. bila pasif income saya lebih banyak dari perbelanjaan.. saya kaya lah Hj..betul kee??
Hj samuri : Betul Zal.. tahniah Zal.. ko dah dapat jawapan dia..
Juruukur : Tima kasih Hj.. ingat kan saya

Lepas tuu.. aku pun carik lah info pasal pasif income.. kebetulan masa tuu ada kursus CASHFLOW 101 anjuran Pak Di. Sebab dalam buku RDPD tuu ada bagi tau.. kalu nak paham pasal pasif income kena main game CASHFLOW 101 nii.. Jadi aku pun datang lah.. Kursus tuu buat kat kedai CC Pie2020, kat bandar Baru Bangi..heheh.. masa tuu aku tak kenal Pie lagi.. dia tak glamour macam sekarang nii.. heheh

Masa main game nii..pada sesi pagi aku kalah.. sebab aku betul betul jadi diri aku. Tak pandai uruskan duit.. tak tau teknik dapatkan pasif income. Bila sesi petang lak.. aku masih kalah lagi.. geram betul lah dibuatnya.. hari tuu kebetulan PIPIT jadi fasilitator. Aku bincang ngan PIPIT, apa perlu aku buat untuk aku paham pasal pasif income nii.. konsep and teknik dia. PIPIT syorkan aku baca balik buku RDPD, pas tu paham kan.. pastu datang balik main kali ke dua. Aku ikut lah nasihat PIPIT tuu..

Alhamdulilah.. kali kedua aku main, aku berjaya keluar dari RAT RACE, baik sebelah pagi mau pun petang.. Best lah.. Sambil main tuu.. kita orang pun borakk.. borak.. salah seorang peserta tuu bagi tau.. kalau nak belajar pasal financial.. layari blog pie2020.com.. sebab mamat tu hebat dalam financial planning.. heheh

Aku pun apa lagi.. start lah carik info.. datang lah TT Pie kat RJ. Kenal kenal lah.. Dari situ lah baru aku belajar OD, Auction, Od Rumah, pasif income.. CPO, share. Kalu tak selama nii dunia aku ukur jee.. Ada cara mudah buat duit.. tapi aku tak nampak.. Sebab tuu.. aku panggil Pie tuu sifu..banyak financial vocab aku tau.. heheh

Renungan hari nii : Fikirkan.. Apa usaha yang aku boleh buat sekali, boleh dapat pasif income selamanya..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

10 comments:

Anonymous said...

Hafizal,
Aku salah seorg peserta masa 2nd time ko main cf101. Tq aku ucapkan pasal ko yg syorkan pd aku beli buku poor dad rich dad. baru aku kenal apa itu invesment. kalu x kojo,kojo sampai mati. bila nak lepak kat bravo?

Azeman

juruukur said...

Azeman,,, Bolehh jee.. bila ko free.. calling calling.. malam nii bolehh??

Diver said...

Kawan pernah semeja dgn Hj Samuri awal 2000 dulu..lama dah...
Dengan orang sewaktunya dengannya..
mungkin Juruukur kenal..HjKhalid.. dari SURADA juga..
Kawan respek habis kedua-dua orang lama nii...
kata Hj Khalid:( yg dikenali sejak 1998),..saya ni hanya 10% jika dibanding Hj Samuri,..
Jawab Hj Samuri: saya ni apalah sangat,...semuanya untuk 'hidup' yang sekejap ni,..untuk anak cucu..tak banyak mana pun...
Jawab kawan: Uiks..kalau gitu,..saya dikira melukut ditepian gantang jer le..he..he

Apa jawab Hj Samuri:..Ko ni masih muda..jika kerja,..cari elemen kemahiran tertentu,..bina diri,.. cari dan grap peluang...sebaiknya start berniaga/melabur n terus belajar...InsyaAllah,..kita boleh duduk separas nantinya..syaratnya..BERNIAGA/MELABUR..

Gitula..pengalaman sekejap dgn Hj Samuri n Hj Khalid..lama dahh..

Tapi, kawan jadikan contoh gerak kerja dan plan mereka untuk ke hadapan,..sebagai cabaran dan ukuran tahap usaha dan pencapaian kawan...then,,,4 tahun kemudian,..
jumpa RDPD.

al_husni said...

abg diver pun kira byk pengalaman gak ni, saya cukup seronok klu dpt sembang dgn kengkawan yg byk ilmu cmni, otak jd cargas.. ada je nnt idea yg kluar..

pie2020 said...

wwwoww .. diver duk semejaa dgn haji samurii . bilaa nakk bukaa business divverr . hehehe ..

fizalll bykk sgtt pujii aku ... hahahah .. apa lah sgtt aku niee .. masih dlmm process belajaarr .. ramaii lagii kawann kita yg hebat hebat ...

juruukur said...

Diver... bestkan borak ngan Hj Samurii.. asyik bincang pasal bisness jee kann

Al Husni... kita orang muda.. kena lah carik pengalaman ngan orang otai nii

Pie.. dah kenyataan pun.. aku banyak belajar ngan koo.. tanpa koo tak tau lah apa terjadi ngan aku.. hehehhe

Anonymous said...

http://www.vemmabuilder.com/23370023

cuba intai-intai website ni...mana tau boleh menjana pendapatan lumayah...

tak rugi kalau mencuba...

good luck!

Anonymous said...

Remаrkablе iѕsueѕ hеre.
Ӏ am veгу satisfied to peеr
your pοѕt. Thаnk you so much аnd I am having а loοk forωard to cоntact you.
Will you pleаsе droρ mе а mail?


my web-ѕite: rocket spanish review

Anonymous said...

I’m nοt that much οf а online
readeг to be honеst but youг blοgѕ
rеally nice, keep it up! Ӏ'll go ahead and bookmark your site to come back down the road. Many thanks

My homepage :: boat rental connecticut

Anonymous said...

Asking questions are truly fastidious thing іf you aге not undеrstanding anything fully,
however thіѕ paгagгaph
ρroνideѕ pleaѕant undеrstanding even.


Fеel fгeе to surf tο my blоg post: www.hhh.jp.net

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP