Thursday, October 30, 2008

NASIHAT RAKAN SEPERJUANGAN

Semalam, awal-awal pagi lagi aku gi jogging. Lama gak aku pusing-pusing. Ada 30 minit. Rasa dah lama sangat tak jogging. Takut nanti kalau tak ada excercise nii... mau kolestrol aku naik.. hehehhh

Lepas jogging, aku siap-siap gerak gi Majlis Perbandaran Kajang. Sebab aku nak hantar permohonan pengesahan pelan untuk 2 client aku nii.. saudara Ridwan dan Mr. Puan. Dia orang nii nak mohon tukar syarat tanah dan pecah sempadan dari pertanian kepada bangunan kediaman. Alaaa.. mohon untuk buat lot-lot bungalow tuu.. dari lot besar pecah pecah jadi lot kecik kecik.. supaya boleh dapat geran asing-asing.. dah dapat geran nanti boleh jual.. heheh.. kayo kayo

Siap jee urusan kat MPKj, aku gi pulak Pejabat Tanah Bangi.. Mohonkan geran En Hazir. Kes dia agak komplikated sikit.. dia beli tanah kat Beranang, luas tanah tuu 2 ekar. Beli cash lagi. Bila dah siap pindah milik geran atas nama dia. Dia mintak aku tukarkan syarat tanah tu, dari kategori pertanian kepada bangunan kediaman. Pastu pindah milik pulak kepada nama anak-anak dia. Sekarang nii.. dalam proses mohon geran asing-asing, tujuannya supaya setiap anak dia boleh dapat geran masing-masing..

Pastu aku call Wak Sudir, nak jumpa dia.. nak bincang masalah tanah.. Turut hadir masa mesyuarat tuu En Rosli.. Borak punya borak... En Rosli suruh aku ukur tanah dia..heheh.. rezeki rezekiii.. heheh.. Aku cadang nak gi Shah Alam pas nii.. Tiba-tiba En Ridwan tipon aku.. ajak aku jumpa kat tanah dia. Kat Sepang.. Apa lagi.. bergegas aku kesana.. Dia mintak ukur kan tanah dia.. dapatkan info pasal tanah tuu, sebab tanah dia terlibat dengan pengambilan. Nanti bila urusan tanah dah selesai.. Dia cadang nak buat restoran..

Lama gak aku ngan dia, banyak nasihat aku dapat. Dia bagi tau kat aku.. bagus aku start invest sekarang, invest kat tanah.. sebab harga tanah tak ada limit.. tak ada syiling prize. Kalau rumah low kos harga max pun boleh gii 90K jee.. macam kes dia..20 tahun yang lepas.. dia beli tanah kat Sg Penchala 1 ekar.. harga masa tu 70K jee.. sekarang nii value tanah tuu dah 1.5M.. Dah jual pun.. memang best borak ngan otai otai nii.. Dia ada banyak properties, ada kat Perak, N9, tapi kebanyakkan nya kat Selangor lahhh..

Dia suka gak invest kat kedai.. misalnya dia beli kedai kat Bandar Baru Bangi. Masa tuu beli baru harga 350K jee, sekarang nii tingkat bawah sewa pd 7 Eleven RM5.5K, tingkat atas lak sewa ngan lawyer firm RM1.5. Boleh dapat pasif income 7K sebulan.. Kayoo kayoo.. Macam gaji profesor lah bang.. hehehhe..

Sebelah petang lak.. aku masuk KL, ada meeting ngan En Hanif.. apa lagi kalu tak pasal ukur mengukur.. Ngam ngam lepas meting.. abang Enal tipon.. nak jumpa aku... ajak jumpa kat Bangi Kopitiam.. Ayoo yoo jauhnya..

Best borak ngan abang Enal. Dulu sebelum aku start bisnes... dia banyak bg motivasi.. galakkan aku bisnes.. masa tuu aku bujang lagi.. Lepas 2 tahun operasi, masa tuu bisnes aku hampir nak jatuh.. hampir-hampir nak makan gaji balik.. Dia gak bagi sapport.. suruh aku bertahan.. Alhamdulilah.. sampai lah sekarang.. TQ bang Enal.. banyak bagi sappott..

Bila borak ngan bang Enal, kami banyak menyentuh pasal ketuhanan..Maha Pencipta. Macam mana nak hubungkaitkan agama dengan perniagaan.. aku cukup tersentuh bila abang Enal kata :

1. Zal, kalu ko nak lebih berjaya, bangun lah pukul 430 pagi, buat qimulail.. buat amalan sunat, solat tahajud, solat taubat, solat hajat, solat witir.. pastu ko rancang aktiviti ko.. catatkan dalam diary..
2. Jangan lupa solat dhuha.. solat dhuha nii pembuka pintu rezeki.. Zal..
3. Jaga mak ko kat kampung. Kalu ko mewah, pastikan mak ko lebih mewah dari ko.. Bahgiakan mak koo
4. Doa kan arwah bapak ko.. mintak ampun, mohon roh bapak ko ditempatkan bersama orang beriman

Dalam borak-borak ngan abang Enal tuu.. tiba-tiba En Nasir call.. nak jumpa aku.. pasal ada 4 site nak ukur katanya.. Aku ajak dia datang Bangi.. Tak sampai 15 minit.. dia sampai ngan abang YB Johan.. Aku pun start bg consult, abang Enal pun ada sekali.. heheh.. akhirnya.. closed deal.. alhamdulilah..dapat lagi jobbss

Tak semena mena Zul pulak tipon.. masa tuu dah pukul 1030 mlm dah... Nak jumpa aku pasal projek kat Pahang. Pastu nak bincang pasal tanah Sg Merab.. Dia tahu aku kat Bangi, cepat dia sampai. Zul nii orang kuat kerajaan Pahang.. heheh.. tahniah Zull.. dah jadi tokeh balak ko dah.. hehhe.. sampai lah pukul 1130.. kita orang pun balik..

Renungan hari nii : Biar miskin di dunia, jangan miskin kat akhirat..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR

6 comments:

topeq said...

insaf2....
ak pn slalu je mlawan kt mk aku...huhu..

juruukur said...

hehehe... yelah.. aku pun.. heheh

bling2 said...

btul3 (ipin) hehe

rekzi yg kt dpt ni pon dtg dr-Nya

sepul_besut said...

ya Allah.. tersentuh nyer aku bc bab igt org tua kt kg nie.. sedih2..

juruukur said...

hehehe..

Anonymous said...

wah...aku baru jer nak apply tanah..tapi kat pulau borneo la...kat sana tanah lagi luas..dan banyak yg kosong

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP