Thursday, February 4, 2010

SIAPA KORANG SEBENARNYA?

Semalam petang.. aku ada meeting kat KL.. ngan Miss B.. biasalah kalo bincang pasal ukur nnii.. kejap jee.. dan selebihnya merapu benda-benda lain

Salah satu topic yang kita orang bincangkan.. mengenai “kawan”.. menurut kata Miss B nii.. salah satu cara.. kita nak kenal diri kita.. ngan cara.. kita tengok sapa kawan-kawan kita..

Mula-mula tuu.. kita tengok.. sapa mak bapak kita.. samada mereka makan gaji, bekerja sendiri, buat bisnes atau investor?

Pastu lak.. kita tengok abang, kakak, adik kita.. samada mereka makan gaji, bekerja sendiri, buat bisnes besar atau pelabur..

Last sekali.. kita tengok sapa kawan rapat kita.. 6 orang kawan rapat kita.. mereka nii golongan cam mana.. samada mereka makan gaji, mereka kerja sendiri, buat bisnes besar atau pelabur

Dari situ kita bole nilai.. siapa diri kita.. cam aku.. ramai kekawan aku.. suka invest tanah ngan rumah.. mereka beli tanah pastu pecah lot dan jual balik.. atau mereka beli rumah.. repair bebaik.. cat balik.. pastu jual.. nii laa golongan kekawan aku.. he he he

Bila borak tuuu.. asyik bincang pasal rumah ngan tanah jee… ayoo.. pagi petang siang malam.. asyik tanah.. tanah.. tanah.. he he he

Jadi cam mana kekawan korang.. golongan cam mana? jom kita bincang-bincangkan..

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

14 comments:

treec00l said...

en hafizal,

saye ade beberapa jenis kawan:
a) kawan masa sek men rendah.
b) kawan masa sek men atas.
c) kawan masa kat IPTA.
d) kawan masa keje kat tempat lama.
e) kawan tempat keje sekarang.
f) kawan BJ.
g) kawan PMC.
h) kawan kpd wife saya, tp dah jadi kawan saya gak.


mcmane tu? sume minat dan background macam2.

anak orang kaya ada,
anak orang biasa ada,
orang kaya ada,
orang biasa ada,
orang makan gaji ada,
orang bisnes sendiri ada.

hehehehe.

famili pon mcm2 background.

pada saya, x kisah kawan dengan sape2. yang penting kita jgn jatuhkan kawan2 kite dan tolong menolong seboleh mungkin (ideal kes, realitinya belom tentu, huhuhu) :)

ojah said...

kawan keliling banyak keja makan gaji jek.. kawan di cyberspace manyak investors...

i loike.. best of both world :)

tapi kawan cyberspace ni la $$$$ savvy best skit ;)

2bz4money said...

Hafizal,

Aku ada kawan blogging..
- Jutawan Emas. syukur
- Jutawan Hartanah. pie2020
- Jutawan Internet. Irfan Khairi
- Minda Hartawan. Hafizal
- Jutawan Dunia Akhirat. Lukeman
- Pokli Emasss
& aku pulak 2bz4money..

So, siapa aku?..kena tengok rahsia tarikh lahir ke?

juruukur said...

wowowo.. best best

2bz4money.. he he he.. dah kira ok tuu..

rohaniah noor said...

kalau takde kawan macamana lak? hehehe

pie2020 said...

kawann aku ramai ... semua nye besst besttt...

juruukur said...

rohaniah.. tak dee kawann?.. carik kawann.. kat mana nak carik kawan? kat facebook.. he he he

pie2020.. wowowo.. sifu dah datang.. selamat datang sifu

sifu punya kawan.. semua power2.. he he he..

bird said...

kita patut berkawan dgn semua.. tanpa mengira kaya/miskin, berbisnes/bergaji, tua/muda, cun/takcun.. asalkan tak salah di sisi undang-undang dan agama.. hehe..

tapi biasala.. kala dlm otak kita ada 'kereta', kita selalu lepak dgn geng 'kereta'.. kalau dlm otak ada 'emas', kita selalu lepak dgn geng 'emas'..

juruukur said...

tul tuu bird..

actrometst said...

..rohaniah...kalu takde kawan dgn yang belum ade kawan, bleh kawan dgn yg dah ade kawan...heh3...tul tak tuan2 tanah,...tuan2 rumah & toke2 mas..sekelian

juruukur said...

oooo.. ulat bulu dah naik daun... he he he

Pokli.com said...

hehehehe
tahniah juru ukur punya ramai kawan
terima kasih sebab sudi datang ke teratak buruk pokli di seremban tempoh hari...:-)

juruukur said...

pokli.. sesama.. nanti nak datang lagi bolee? nak blaja buat marketing la.. ngan pokli..

Diver said...

Wow..hampir terlepas kawan dengan cerita nii...

Pernah dengar cerita 40 atau 44?..
tu la yang kawan sedang nak cari dan terus berkawan..
tak kira,..apa level dan bidangnya..
apa kurang dan lebihnya..
tua atau mudanya..
apa pengalaman dan pengetahuannya..
sebab semua orang ada kekurangan dan kelebihan yang tersembunyi...(yang terserlah selalunya orang tahu..)

Cuma ..peluang berkomunikasi akan menjadikan lebih luas peluang kita untuk meningkatkan kualiti diri..

So...kawan ni akan berkawan dengan semua..kecuali diaorang taknak berkawan...

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP