Tuesday, February 2, 2010

BUNGALOW HIJAU

Aku perhatikan sekarang nii.. ramai gak orang-orang kaya laa nii.. yang sukakan green concept..

Kalo kita tengok kat majalah kee.. kat internet kee.. green konsep nii.. lebih kurang.. kita buat rumah.. kita kekalkan pokok-pokok yang ada.. pastu topografi tanah tuu.. kita tak kacau.. Mudahnya.. macam rumah kat kampong laa..

Mana la tau.. korang nak buat projek.. ala-ala konsep macam nii.. mungkin korang boleh mulakan ngan tanah yang kecik-kecik dulu

Tanah sekar.. korang boleh pecahkan geran kepada 3 lot.. pastu korang buat 3 tapak rumah.. selebihnya.. jadikan kawasan hijau.. mesti best.. nyaman jeeee.. macam resort tuu..

Dari segi kos.. tak mahal pun.. sebab tak yah nak sodok tanah (earthwork) dan lelain..

Ok laa.. fikir-fikirkan

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL AHLAN

15 comments:

KEOWN said...

memang bagus untuk kehidupan yang sihat.. anak2 pun boleh main di laman ...

hujung minggu kutip buah.. uhhh best nyer

wakata said...

jom cari tanah, pastu wat landskap hijau. ada sungai lagi..dusun pun ada...wallah...
kalu ada betol2 mcm ni kat kl/selangor, aku pun nak gak..he he he

kayzen said...

nampaknya juruukur akan membeli sebuah banglo besaaaaarrrr tak lama lagi.. hahahaha

juruukur said...

kazye.. aku dok rumah biasa2 cukup laa.. hu hu hu

Lukeman Yusoff said...

area Rincing pun menarik tu..

juruukur said...

jauh sangat tuu broo...

2bz4money said...

Syoknyer hijau..kalu rumput, jadi golf course bersama risiko bola berterbangan. kalu lalang, bole bela lembu/kambing bersama bau-bauannya..
kalu dusun, meriah sdr mara makan buah2 tempatan..
Mcm2 jenis konsep Hijau..

juruukur said...

lagu hijau pun ada gak.. huak huak huak

lan said...

rumah biase-biase ajer... tapi
saving nyer kot luar biasa.. tak gitu pak fizal..

juruukur said...

ngak pak... gue biasa saja.. harapan gue.. biar kawan gue yang kaya.. gue biasa saja

zora said...

Salam juruukur saya baru first timer baca blog saudara ni, biasanya slalu duk baca blog bro pie2020, Thanks atas ilmu yg dikongsikn dlm blog ni. saya nk tanya sket pendpt saudara juruukur saya ada sebidang tanah pertanian 2ekar berhampiran bandar kuantan phg dan ada plan nk pecah lot. utk 2 ekar sesuai pecah kpd 10lot atau 12lot?

juruukur said...

zora.. no problem.. mana2 yang baik dalam blog nii ambik laa.. yang buruk tuu.. ko letak tepi.. he he he

pasal tanah tuu.. bergantung ngan bentuk tanah,mungkin sesuai pecah 10.. atau sesuai pecah 12..

benda nii bagus rujuk ngan jururancang bandar.. mereka nii pakar design utk pecah-pecah tanah nii..

juruukur said...

zora.. no problem.. mana2 yang baik dalam blog nii ambik laa.. yang buruk tuu.. ko letak tepi.. he he he

pasal tanah tuu.. bergantung ngan bentuk tanah,mungkin sesuai pecah 10.. atau sesuai pecah 12..

benda nii bagus rujuk ngan jururancang bandar.. mereka nii pakar design utk pecah-pecah tanah nii..

zora said...

salam jurukur saya nk tanya sket brapa total cost kalau nk pecahkn tanah 2 ekar tu kpd 10lot, dan u ada tk branch kt kuantan?

juruukur said...

kalo tanah kat kuantan.. saya syorkan.. bagus rujuk ngan jurukur kat sana.. pastu rujuk ngan town planner kat sana gak.. dia orang lagi paham urusan tanah kat pahang

kita orang dak dee branch kat sana laa..

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP