Tuesday, March 10, 2009

SISTEM FAIL UNTUK HARTANAH

Apa kata.. hari ni kita bincang-bincang pasal sistem fail..khasnya untuk hartanah kita.. bagi kes aku.. sebelum nii.. aku tak pernah pun ada file.. semua benda pasal rumah sewa ni.. aku main campak-campak jee.. kejap fail ni.. kejap fail tuu.. last last semua bercelaru.. bila nak carik info.. start lah pening.. selongkar habis semua beg.. ni yang berlaku kat aku

Jadi aku rasa.. bagus kita semua.. terutama bagi mereka yang dah terjebak ngan hartanah nii.. mesti ada system fail yang kemas, tersusun. Bukan apa.. Untuk mudahkan kita gak.. bila nak carik info.. carik jee kat fail yang kita sediakan.

Bukan susah pun.. mula-mula buat satu master file.. kat dalam master file tuu.. kita letakkan senarai semua hartanah yang kita ada.. letaklah misalnya nombor file, keterangan sikit, tarikh, dan sikit nota

Pastu pulak.. buat satu file berasingan.. untuk setiap hartanah yang kita ada.. bila dah ada file berasingan nii.. dah bolehlah kita sumbat semua benda, terutama info pasal hartanah kita.. misalnya POS, contract, bil-bil, surat bank, resit cukai, surat lawyer, perjanjian sewa.. dan semua benda lah.. kita sumbat jee dalam tu

Bila dah ada fail cam nii.. barulah semua dokumen kita tersusun sikit. Nak carik info dah senang

Tapi ada jugak, kawan-kawan kita, simpan semua info tuu dalam computer. Mereka scan semua dokumen tu.. pastu buat folder berasingan.. satu hartanah.. satu folder

Tak kisah lah.. samada kita nak pakai system mana pun... system konvensional boleh, computer pun boleh.. tapi yang penting.. mesti ada file. Bagi kes aku.. aku lebih suka pakai fail kertas jee..

Ye lah mana tau.. 5 -10 tahun akan datang.. koleksi rumah kita dah ada 200 bijik ke.. 500 bijik kee.. mungkin waktu tuu baru kita terasa.. betapa pentingnya file-file nii. ha ha ha ha

Oklah.. ni bagi kes aku.. korang simpan dokumen cam mana pulak? jom aaa kita bertukar teknik







INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

63 comments:

Jamkoleksi said...

Dah bertahun baru nak buka fail ke... Satu lagi nak tambah elok kalau beli peti besi dan simpan dalamnya. Selamat dah 100 tahun fail dan besi lagi mahal dari property tu, kalau tak caya selalu2 ke ke mana2 flea market, resit tahun 1940 lagi mahal dari jumlah bayaran yang tertulis dalam resit tu...

kumin_gonewiththewind said...

Bro,
aku baru jer buka satu fail khas utk segala pelaburan2(tanah,unit trust,bisnes2 dll) yg aku ade...heheheheh...

jamkoleksi,
idea peti besi tu pun ok gak..bole gak simpan "debu2" emas dan duit

Farid said...

Bro Hafizal br tunjuk satu dua je koleksi hartanah dia dalam master file tuu..:)..Agak2nya dah berapa yer hartanah yang dia ada???Mari2 kita teka brp umah,apartmnt,kondo Jurukur..
Aku pilih 10..

Anyway,idea pasal master file ni mmg aku sokong.Menjimatkn mase dan menyenangkan.Aku ada gak masterfile..tapi just wat simpan dokumen2 penting family jer mcm surat branak,policy insuran...Master file utk property...insyallah..pelan2 kayuh

KEOWN said...

sistem file penting.. untuk semakan jika ada apa2.. jungkin jika ada satu rumah dicampak2.. tapi bila dah ada 10 bijik rumah.. barulah diperlukan file yang tahan air supaya tidak hilang maklumat jika terkena air..

satu lagie kena ada sistem filing digital untuk tahu flow kewangan rumah sewa...

siapa yang dah bayar dan apa perbelanjaan yang telah dikeluarkan

juruukur said...

jamkoleksi.. ha ha ha.. orang lain dah lama bukak fail.. saya baru lah terhegeh hegeh.. ha ha ha

kumin.. tak pee.. asalkan ada fail.. letak jee semua benda dalam tuu.. kalo tak penin ooo..

farid.. ha ha ha.. bagus bagus..

keown.. bab fail digital tu.. aku setuju sangat.. senang kita nak semak.. mana penyewa baik.. mana pulak penyewa hampeh.. ha ha ha

ayip said...

juruukur..
sistem fail nie sebenarnya..sgt lar penting!!!penyusunan dan kemasukan perkara yang memerlukan kita merujuk balik!!!

mcm kes aku lar...ada perkara atau point yg aku terlepas pandang..jdk aku terpaksa mencaarik fail rujukan yang lama..utk proses tersebut..

ttp persoalan aku...SNP dan geran..hangpa simpan kat mana???dlm peti besi ke??atau dalam fail...!!!hehehe...fail aku simpan kat opis jer...tak selamat wooo....

note: fail peringkat rahsia rasmi...hahaha..berpalang merah..

juruukur said...

ayip.. bagi kes aku.. semua benda tuu.. cam geran, snp, aku letak dalam file buruk aku tuu.. pastu simpan dalam almari besi

kakct said...

TQ2 kerana sudi berkongsi idea.. mungkin masih ada yg belum praktikkn cara ni, jd bolehlah mula dari skrg, mmg memudahkn utk kita menyemak jika kita ada 1 sistem yg teratur.

hahaha...tak perlu la lg nak pening2 punggah sana sini

juruukur said...

kakct.. betoi tuu

bling2 said...

setakat ni 1 file lg cukup ko t bg aku (tu tandanya aku xbyk property lg. hehe)

tp... ade geran yg dah hilang dr pandangan aku.. katne erk?

korang tau x aku letak katne?

ade x korang kenal mane2 bomoh yg leh nmpk geran aku tuh dlm mangkuk ajaib dia? wakakaka

kakct said...

haii...ahli nujum yg bijak pandai.. ada nampak tak wa punya LO-OD... sudah lupa la wa letak mana (padan muka...letak lg merata)

shaiful said...

Jurukur, ni macam sistem fail client kat opis je he he he .....

juruukur said...

shaiful.. ha ha ha..

SS Twins said...

salam... failing memang penting...
aku rasa kalau sempat blh buat dua2.. satu hard copy satu soft copy... bukan aper kalau simpan soft copy dlm computer... sekali kena virus... selamat... kalau hard copy plk... kalau hilang ker... aper2 jadi ker pun susah gak...
aper2 pun memang susah nak mula tapi kena la mula dr prop msih skit... kalau dah banyak nanti jadi susah la plk...
bagi aku lebih senag buat fail satu2.. pakai jenis yg kilit keras tu... fail tu ko org blh tgk kat pjbt lawyr bnyk pakai... kat belah depan dia aku letak info ttg prop tu... mcm berapa bayr bulan... bank mana.. ctc no bank.. iwk.. cukai.. semua basic info la kiranya...

dukun melayu said...

pandangan saya(pengalaman sendiri)

saya buat 2 filing,sekarang 3:aset,hutang,dan cukai

dahulu hutang dan kenderaan,memang membantu,terutama bila saya ada pertikaian dengan bank rakyat pasal PL.

untuk menjadikannya sistem dan bukan a pile of papers,saya gunakan kertas doket bagi mencerakinkan 'episod-episod' yang dibawah satu jilid.contoh dalam file besar HUTANG,yang berkaiatan seperti bila saya transer balance,setiap urusan adalah dalam satu doket

contohnya lagi,kita perlu menyenaraikan/menyimpan 'kisah hidup' rumah yang kita beli,bermula dari developer,1st buyer sampai ke tanagan kita.setiap kisah tuan rumah adalah dalam satu doket.

setiap fail adalah dinomborkan dan diminit.

Anonymous said...

Somebody was trying to set a picture as the desktop background, but instead the picture they tried to set shows up as a smaller version of that picture in the right side of our desktop screen. How can I get it to go away? Picture of our desktop http://i752.photobucket.com/albums/xx168/kaitst/IMG_0981.jpg The guy SCUBAing is now set as our background and the small green picture of grass and sky on the right is the one that won't go away. Thanks!
__________________
[url=http://jail-break-ps3.blogspot.com/2010/12/jail-break-ps3.html]Jail break ps3[/url]

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online worldwide - buy tramadol without rx

Anonymous said...

xanax online long until xanax withdrawal - is generic xanax the same

Anonymous said...

buy tramadol online 10 50 mg tramadol - buy tramadol us

Anonymous said...

xanax online xanax generic blue - do you overdose xanax

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol no prescription overnight delivery - tramadol overdose do

Anonymous said...

xanax antidepressant xanax online eu - xanax yellow side effects

Anonymous said...

xanax online xanax vs vicodin - xanax overdose hospital

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol texas - tramadol hcl no prescription

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg for headaches - cheap tramadol free shipping

Anonymous said...

tramadol without prescription buy tramadol cod online - tramadol withdrawal 5-htp

Anonymous said...

buy carisoprodol dosage of carisoprodol - generic carisoprodol

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 mg effects - buy carisoprodol online

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol purchase online - carisoprodol sub for soma

Anonymous said...

buy cialis online buy cheap cialis online no prescription - cialis daily voucher

Anonymous said...

xanax online drug facts of xanax - online pharmacy canada xanax

Anonymous said...

buy cialis online cialis online no prescription canadian pharmacy - how to buy cialis in usa

Anonymous said...

cialis online generic cialis for daily use - cialis benefits reviews

Anonymous said...

cialis online cialis 10mg reviews - cialis 20mg price us

Anonymous said...

buy cialis online cialis online-versand - cialis daily use 10mg

Anonymous said...

cialis online generic cialis levitra - generic cialis kopen

Anonymous said...

buy cialis online cheapest cialis online us - buy cialis online prescription

Anonymous said...

buy cialis online safely buy cialis online in usa - buy cialis hong kong

Anonymous said...

cialis online buy cialis online usa pharmacy - cialis daily instructions

Anonymous said...

cialis online buy cialis with dapoxetine - generic cialis vs viagra

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#30896 tramadol overnight no prescription needed - buy tramadol free shipping

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#fda tramadol withdrawal tips - tramadol 50mg usa

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol ampules - buy tramadol online no prescription cheap

Anonymous said...

tramadol online tramadol to buy usa - buy tramadol with cod

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51438 buy tramadol in europe - tramadol dosage weight loss

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol online texas - tramadol online 180

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol where to buy tramadol in usa - tramadol online no prescription overnight delivery

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30807 tramadol hcl 50 mg generic - buy tramadol saturday delivery

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 tramadol hcl overdose - tramadol for dogs cancer

Anonymous said...

tramadol online tramadol apap 37.5 dosage - tramadol 100 mg high

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#63987 tramadol for dogs with aspirin - tramadol for purchase no prescription

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol buy tramadol with mastercard - order tramadol online prescription

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol for dogs used by humans - will get high tramadol

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online prescription - buy tramadol online pay cod

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#30416 where can i buy xanax bars online - xanax online canadian pharmacy

Anonymous said...

buy tramadol cod overnight tramadol overdose info - tramadol 50 mg medication

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg compared to percocet - what is tramadol the generic of

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 100 mg - tramadol and high

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol (ultram) shelf life - tramadol compared to vicodin

Anonymous said...

buy xanax online generic brand name xanax - do generic xanax pills look like

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#50238 buy alprazolam online with mastercard - xanax drug detection time

Anonymous said...

buy xanax online long will 1mg xanax last - side effects alprazolam 0.5 mg

Anonymous said...

xanax no rx generic xanax pills - cheap xanax bars

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP