Thursday, June 12, 2008

KAJIAN : MACAM MANA NAK DAPATKAN SUMBER KEWANGAN?

Ni antara senarai ringkas yang boleh aku dapatkan modal untuk beli hartanah

1. Simpanan ASB (boleh diterima)

2. Keluarkan duit KWSP (boleh diterima)

3. Pinjam dari bank (idea semua orang tau)

4. Nilai tunai dari polisi insurans aku (baru je beli insurans)

5. Pinjaman dari kerajaan (aku bisnes sendiri daa)

6. Pinjaman dari majikan ( dah sah kena pakai duit aku sediri)

7. Re-mortgage rumah aku ( aku baru jee beli rumah)

8. Pinjaman dari ibu bapa ( boleh diterima)

9. Gadaijanji rumah mak (mau kena marah dengan family.. hehehe)

Aku kena tukar konsep, yang mana amalkan kemewahan tertunggak untuk mencapai matlamat aku dengan lebih cepat. Ayoo baru aku faham apa itu kreatif kewangan sekarang.. heheh

KENAPA PERLU OD?

Aku dapat idea ni dari PIE2020.com. Kreatif lah ko Pie

1. interest ikut BLR …. 6.75% per annum…. daily interest…

2. interest lebih rendah compare dgn credit card ….(18% per annum)

3. OD boleh apply dengan menggunakan sijil ASB…. setiap tahun kita still dapat dividend asb…….

4. Dividend ASB boleh digunakan semula untuk membayar interest yang dikenakan dari penggunaan OD.

5. Boleh grab peluang peluang yang ada…. kerana kita sentiasa ada duit…. contohnya…. kalau ada orang yang terdesak hendak jual rumah …. atau apa saja barang yg bernilai .. yang jauh lebih murahh…. kita boleh gunakan duit OD utk membeli barang tersebut…. dan menjual semula dengan mengambil keuntungan…

6. OD juga boleh digunakan untuk beli saham blue chip….kerana ianya stabil…. beli pada harga yg rendah. .. hold sekejap … dan juall pada harga yang tinggi …….keuntungan dari share jauh lebih banyak kalau hendak dibandingkan dengan dividen ASB

7. OD boleh digunakan untuk menambah asset…. contohnyaa… downpayment rumahh… atau pun beli rumah cash…. selepas itu finance rumah tersebut mengikut market price. Contoh… beli rumah RM50k ….menggunakan duit OD….then finance ikut market price RM70K…….kita boleh dapat extra cash RM20k … as long as rental cover installment di bank … kita tak perlu risau kerana setiap bulan tenant akan bayar kan installment tersebut…

8. Yang ini paling bestt ….dengan syarat ASB kita ada RM200k …. kita boleh beli kete or motor idaman dengan freee saja …. Contohnyee…. ada ASB RM200k … dan sijil asb tersebut dicagarkan ke bank untuk apply OD….. kita gunakan OD tersebutt untuk bayarr installment kete …..kata lah kita beli wish…..bulanan RM1200….dividend setiap tahun cukup untuk bayar installment kete… di samping OD ada stand by utk grab apa apa investment opportunity yg menjamin return yang berbaloii …

Pilihan terbaik yang aku ada, untuk invest dalam properties ni, aku akan gunakan duit simpanan ASB aku. Caranya aku ikut formula Pie2020. Buat OD.. OD.. ASB aku dalam bentuk buku, tukarkan simpanan aku dari bentuk buku kepada bentuk sijil. Boleh buat kat PNB. Dari sijil tu aku buat OD kat RHB Bank atau CIMB. RHB bagi BLR – 0, tapi CIMB bagi BLR – 1.0. Tak pee nanti aku bandingkan mana yang lebih bagus

5 comments:

Anonymous said...

Tahu tak bank yg mana utk buat OD dgn
mencagarkan tanah? Saya masih tak jumpa kalau ade pun yg bagi Koperasi
(pembiayaan tanah bukan OD)

juruukur said...

Sebenarnya.. aku pun tengah carik gak.. setakad nii .. tak jumpa lagi.. heheh.. kalu ko jumpa.. boleh kita syer infoo.. boleh gak OD kan tanah akuu.. heheh

Lukeman Yusoff said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Yоur сuгrent аrticlе
pгovіdеs veгified hеlpful to myself.
It’s reаlly useful anԁ you really are
obνіοusly eхtrеmеly
еducated in thiѕ field. Yοu havе popρeԁ mу fасe for you to variοus
opinion of this speсifiс subject matter along with intriguing аnd ѕtrong сontent mаterial.


Feel free to surf tо mу blog pоst :
: buy phentermine
Here is my blog post - buy phentermine

Anonymous said...

Your own post οffers confirmed beneficiаl to us.
Ιt’ѕ quite іnformative anԁ you're simply obviously really knowledgeable of this type. You possess exposed my personal face in order to varying views on this kind of subject using interesting and reliable content.

Look into my blog ADIPEX
Have a look at my blog post ; ADIPEX

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP