Tuesday, September 1, 2009

PETUA BELI RUMAH UNTUK TINGGAL

Semalam aku ke Hulu Langat.. meeting ngan pak Syed.. dia nii adalah abang kepada salah sorang pak menteri kita ..

Ceritanya.. pak Syed nii.. dia beli tanah geran kongsi.. jadi dia cadang nak pecah geran tu.. supaya masing-masing boleh dapat geran individu.. bila dah ada geran sendiri.. mudah nak jual.. nak pajak kee.. nak gadai.. nak pindahmilik, dan tak gaduh pasal sempadan lagi..

Kita orang borak pasal tanah nii.. kejap jee.. pastu kita orang bincang pasal politik dan jugak petua beli rumah

Banyak benda baru.. aku belajar dari pak Syed.. dan aku rasa.. bagus aku syer ngan korang.. yelaaa untuk tatapan bersama.. he he he

Nasihat pak syed.. kalo kita beli rumah.. benda yang paling penting.. pilih LOKASI yang cun.. mesti dekat ngan kemudahan, bersih dan lelain lagi.. sama macam nasihat Azizi Ali, Sifu Pie2020, Sifu Faridz.. sama jee

Selain benda tuu.. pak Syed cadangkan.. supaya kita semak jemaah kawasan tuu dulu.. Caranya kita solat jemaah kat surau atau masjid area tuu.. banyak kali.. pastu joint aktiviti mereka.. dan kita buat penilaian

Kalo kita rasa sesuai.. baru kita beli rumah area tuu.. kalo sebaliknya lebih baik jangan. Sebab jiran, kekawan dan jemaah yang baik sekeliling kita, menjamin kebahagian hidup

Bagi aku laa.. aku setuju sangat nasihat pak Syed tuu.. kita bukan carik wang semata-mata.. tapi lebih dari tuu

Kalo laa.. pak Syed sedia syer petua dia.. rasa-rasanya petua korang, cam mana pulak ekk? Oklaa.. fikir-fikirkan

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

25 comments:

KEOWN said...

kalau di penempatan atau perumahan baru macam mana plak tips nyer?

ylukeman said...

keown..jgn risau, penempatan baru yg bakal ko duduki insya'Allah mempunyai jamaah yg begitu prihatin terhadap masyarakat :)...Surau pun buat dgn duit sendiri (collection duit Taman), ada security lg, ada collection surau, ada hari keluarga, ada sambutan hari raya, majlis2 tahlil/doa selamat sentiasa meriah. Masuk dulu baru citer detail (ini pun dah detail sebenarnya) hehe..

ylukeman said...

location ke UKM (office) 3km saja, ke GMI & stesen komuter 1km sahaja, bank,tol@supermarket dlm 5km sahaja..apa lg mau...so cepat2lah masuk rumah baru anda :)

juruukur said...

Wowowo keown..cuba ko tengok komen lokeman.. best tempat tuu.. jemaah ko hebat..

dodi said...

Memang disunatkan (tak silap) untuk survey dulu persekitaran kalau nak beli rumah untuk duduk.. bukan apa, anak2 kita akan membesar dalam persekitaran tu.. itu pasal kena tahu jiran2 kita..

so far aku punya community perumahan aku best.. jiran2 boleh masuk kepala.. masjid pun 100 meter je dari rumah.. alhamdulillah.. harapnya semua ni kekal best sampai bila2..

PG said...

Memang best...

askrool said...

cari rumah jangan yg bertentangan dengan jalan contoh simpang tiga....kalau kereta terbabas masuk rumah...

Wida said...

Askrool.. tu macam petua orang Cina je..

juruukur said...

kalo orang cina.. elak beli rumah no 4, no 64, no 74.. mereka kata.. tak dee onggg.. luck kurang.. wang tak mariiii

jurukur said...

Dulu orang Cina tak suka beli rumah dekat masjid.. kononya bising, nilai property susah nak naik

tapi tuu dulu.. sekarang ni.. ramai orang Cina suka beli kat masjid.. sebab ramai Cina duduk sebelah masjid.. jadi kaya

selain tuu.. mereka rasa selamat, sebab waktu subuh ada orang, zuhur ada orang.. setiap masa ada orang

KEOWN said...

ok man... aku dah tengah appoit kontraktor pasang grill, KC nie.. tadi baru masuk ukur KC... maybe lepas raya aku masuk.. leh jemaah bersama nanti..

askrool said...

Wida said...

Askrool.. tu macam petua orang Cina je..

ye ke?? itu sbb agaknya aku dapat rumah 195k padahal mv 240k....bagus jugak ada petua2 yg pelik nie....buruk utk sesetengah org baik utk org lain....

Anonymous said...

lagi satu kalo beli rumah tu elakan dari jalan utama atau berpotensi jadi jalan utama...susah beb...
jalan sibuk/sesak...macam2 boleh berlaku depan rumah..keselamatan diri anak2 kenderaan dan lain2

shaiful said...

Petua beli rumah ni mcm2, depend on priority korang la. Harga? Lokasi? Komuniti? Free/Leasehold?

Alhamdullillah, decision aku 2 1/2 tahun lepas untuk beli rumah kat GLENPARK adalah tepat. Jiran2 ok sekepala & byk aktiviti(baik tahlil, doa slmt, kenduri-kendara, buka pose, family trip termasuk la yg laro karaoke & snuker) pasal semuanya sebaya ngan aku(30++)

Kemudahan lak semua dekat, tpt makan, giant, tesco, stadium, pasar tani, masjid, sekolah ren/men/tahfiz, airport etc.

Network jln/highway pun cun, kluar rumah skit dah boleh exit Federal H'way, Guthrie, NKVE, ELITE & KESAS

Pastu pulak appreciation harga kawasan ni boleh tahan, masa sign S&P dulu harga 280K. Baru2 ni ada sub-sale org beli 400K.

Jurukur, bila nak ronda2 shah alam ?

juruukur said...

shaiful.. uyoooo.. cam mana aku nak beli nii.. dah 400K.. mahaiii betoi laaa

yang murah2 tak dee ke pul..?

nanti kita ronda.. aku ambik ko.. kita pusing2 shah alam..

KEOWN said...

harga rumah sekarang nie macam tak masuk akal.. tapi hakikatnya adalah begitu..... duniawi semua ini hehhehhe

KEOWN said...

bun.... kat umah baru aku nie landlord dapat umah 33unit. 3 orang...

sebuah umah rm250k x 33 unit = 8.25 juta.... masyuk tul kan... dulu agaknya berapa aje dia beli kan?

shaiful said...

Jurukur, yg murah2 kalau ada pun kat TTDI Jaya. Dlm 240K-260K 20'x70' tp yg pernah kena banjir la. Masa aku survey2 harga kat area ni dulu 140K pun ada, harga pasca banjir !

Btw, area ni skrg ok x banjir dah. MBSA & JPS buat maintenance slalu kat rumah pam, bersihkan sungai & kolam takungan.

Kalau Bkt Jelutong harga sure lagi garang. Area Puncak Perdana & U10 masih boleh dpt bawah 300K coz area tu leasehold.

juruukur said...

keown & shaiful.. aku dok kat kaben jee laa cam nii.. satu kaben baru 2.5K jee.. kalo beli 10 kaben baru 25K.. besar tuu.. tak la mahal sangat

tp macam bangla lah pulak.. hu hu hu..

shaiful said...

Jurukur nak beli cabin! maksud tersiratnya banglo lot he..he..he..

Keown, tang harga rumah x masuk akal.. mmmg sifat property camtu akan terus naik, kalau mampu beli skrg kalau tunggu lagi dia naik. Nak harap harga turun ekonomi gawat pun maintain je harga rumah. Kalau turun pun pasal ada bencana alam je cam banjir (TTDI Jaya) / tanah runtuh (Bkt Antarabangsa) or kawasan tu dah xbest/xpanas/market xnak (Bkt Beruntung/Bkt Sentosa.

Btw, kpd yg dah beli/memiliki rumah, TAHNIAH (xspecially kpd aku sendiri he..he..he..) & enjoy the appreciation of your property. Bila sampai masa boleh refinance/caj kat bank wat modal investment/create passive income. Ambil peluang kat appreciation tu, kalau tengok je value rumah sendiri dah naik, tp x wat apa2.. tu syok sendiri namanya.

KEOWN said...

rasanya kabin lagie banyak kos maintainance.. sebab kena pasang aircond sentiasa.. kalau tak kepanasan....

umah tue la.. nasib baik aku dah beli utk duduk.. beli 240k (setelah menyewa 8 tahun).. rege masa dapat kunci/lanloard nak jual 320k... tapi semuanya atas kertas aje.........

erwan said...

kepada pakar2 tanah dalam blog ni,sy nak minta tolong n pendapat anda semua..harap sy dapatla feedback.
sebenanya sy ade plan nak beli tanah lot.
2 lot nak beli 1lot= 60.6 x 66.
1 lot rm48k..bole nego lagi
(klu bole nego,berape harus sy nego?)
kira2 rm12 sqft
kawasan kg merbau sempak/kubu gajah sg buluh.dekat sgt dgn hi-way guthrie

ok ke harganya?..
kemudahan 5 minit dari entrance guthrie corridor hiway.
pasar malam,masjid,kedai2 sume dekat..tap jarak 150-200mtr dari sungai..20 thn dulu selalu banjir..tap skang kerajaan dah baiki system sungai dgn buat jadi parit konkrit besarr..so,skang mmg tmpt ni xde banjir.

lepas tu,mane lagi bagus?..
buat pinjam peribadi b.rakyat atau pinjaman beli tanah di cimb?

kalu tanah tu sy beli dgn pinjaman belian tanah,bole ke saya jual balik?,semasa dalam installment??

saya tak tahu sangat dalam sektor hartanah,kurang 5 percent

harap ade yg bole bantu.

erwan - sextant_alt@yahoo.com
012 6533513

reen said...

tau tak ade sape2 nak jual rumah kat taman sentosa hulu langat (Batu 16)..

Jemaah2 kat sini ok gak.

Plz call kalau ade yg nak jual.

nak beli rumah
017-3545054

juruukur said...

wahai agent hartanah sekelian.. ada orang nak carik rumah.. kat taman sentosa Hulu Langat.. kasi tolong kawan kita nii

Anonymous said...

woodworking plans , http://woodworkingplans1.com/#elaviffuple woodworking projects

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP