Wednesday, September 30, 2009

PETUA BAYAR HUTANG RUMAH

Hari ni.. aku ada banyak meeting.. kejap kat KL, Shah Alam, Bangi, Balakong, Sg Long, Kajang, Puchong.. dan sebelah malam lak kat Subang Jaya.. wowowowo.. ni kira pusing dunia nii.. kalah drebar teksi.. hu hu hu..

Apa pun.. aku seronok sangat.. sebab boleh jumpa ngan semua klien-klien baru nii.. dan Insyaallah.. aku akan cuba buat yang terbaik untuk korang semua.. Insyallah

Ok laa.. berbalik cerita hari nii.. tengah aku seronok meeting kat Shah Alam tadi.. ngan Datin N.. tiba-tiba pihak CIMB Bank call aku..

Mereka bagi tau.. bulan lepas aku sudah terlupa bayar ansuran rumah.. dan mereka mintak.. aku buat bayaran tuu ngan kadar segera.. ayooo maaaluuunyaaa.. pas meeting tuu.. cepat-cepat aku gii bayar..

Bukan tuu jee.. geram punya pasal.. aku kasi bayar advance lagi.. advance bayar untuk 2 bulan yang ke depan.. nii kira formula 2+1 laa.. deposit 2 bulan dan bayar ansuran kat bank setiap bulan..

Ni semua.. raya punya pasal laa.. sibuk beli baju anak.. beli kuih raya.. beli tuu.. beli nii.. last-last terlupa bayar ansuran rumah

Pandai jee aku carik alasan.. he he he.. bukan salah raya laa.. tapi sebenarnya salah aku sendiri.. aku tak uruskan hutang bebaik.. tak bijak uruskan masa.. pastu tak guna petua orang kekaya

Apa pun.. Jangan sesekali.. kita pandang ringan bab bayar hutang nii.. dan jangan sampai lak.. bank senarai hitamkan nama kita.. kalo laa kena cam nii.. susah beb.. susah nak buat loan.. he he he

Setakad hari nii.. Aku pakai petua 2 + 1.. korang pakai petua apa lak ekkk? Jom kongsikan

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

21 comments:

Lukeman Yusoff said...

Salam, sebelum balik cuti raya hari tu aku dah gunakan petua 2+0 hehe....bayar 2 bulan sekali gus termasuk bulan raya (bulan ni) sbb aku dah agak cuti raya sure xingat nak bayar hutang....

KEOWN said...

ooo umah mana nie? heheheh umah kita semua dalam kawalan.... aku setiap kali hujung bulan bayar terus 5 bijik rumah tue.... dengan duit gaji.... awal bulan baru dapat duit dari tenant topup semula duit gaji....

aku tips aku akan ada alarm telefon every month 27th.. so then terus menunaikan pembayaran ....

mmm bagus gak guna tips nie kan.... so dalam reprt.. pembayaran boleh dikategori sebagai "terlebih baik" hehehhe

Anonymous said...

Aku pulak guna method reminder kat hp. Set kat kalender then sampai duenya dia remind kita.

MET said...

cimb ade redraw facilities jugak kan?buh je mana ade dalam tu..kang nak guna baru kuarkan..

em.kulo ade akaun cimb just transfer je..hee.leh tgok oustanding..interest and due date..semua akaun..

then catit juga semua due date yg ade dalam satu tempat..senang..refer satu tempat je papehal..

Anonymous said...

yaya.. boleh jugak guna cara reminder hp tuh...

saya plak catatkan kan tepi rokod perbelanjaan bulanan. hari apa kene bayar cc, kene bayar rumah..

mdizone said...

nak lagi senang, terus buat auto deduct from account. Kasi instruction kat bank. Senang cite. Kepala pun tak pening.

Tapi dengan syarat dalam akaun mesti mau ada duit la. hehe

Diver said...

Fizal..
kan ada cheque ASBOD tu..
guna jer la..
kasi PDC kat bank untuk next 12 bulan..
kompom tak kacau lagi..
.

sourplum said...

PDC tu ape ek?
btw. pkai Standing instruction (SI) pon ok jgk pe

Lukeman Yusoff said...

PDC = post dated check

kayzen said...

aku guna strategi cam keown gak.. bayar dulu installment guna od, pastu duit sewa masuk balik dalam od.. ulang gitu ler tiap2 bulan..

pie2020 said...

jurukurr ..

ko leh pakaii SI .. orr schedule payment ...PD cheque pun ok.....
tak de pun ko pakai secretari nyee... dia akan uruskann segala pembayarann loann ko .. heheheh ...

MattDemon said...

samala ngan bro Pie..saya guna SI kat cimbclicks, setkan setiap 30 hb, sbb gaji dapat 27hb. Pastu dapat duit sewa top up balik. Setakat nie Alhammdulllah ok.

digoil said...

kalau ada akaun dengan cimb, pakai je standing instruction dia. set untuk satu tahun ke.

sure tak lupa untuk satu tahun. tapi akaun tu kena ada duit la.

sepul_besut said...

kpd y pakai SI.. kene slalu jugak check akaun n loan.. tally ke x, jgn dlm akaun die potong.. tp loan status still overdue.. mmg ade slalu kes mcm nie.. sy ada sorg kawan y dok check data y tally xtally nie.. die ckp mmg byk kes mcm ni berlaku.. even y kes bayar secara manual pon ada berlaku.. kite dh byr.. tp status loan still overdue..xupdate sy penah kene ni.. hampir 2 minggu jugak bergaduh sama bank.. sy bwk sume bukti printscreen resit pembayaran n statement CA.. last2 saya menang.. hehe.. tp xtau lahh mende nih dh efek criss ke blom..

Abbas said...

wah, dh lama aku x bukak blok ko hafizal.. makin byk info kat sini.. rugi aku x bukak ko nyer blog. hurm.. ko ingat lg x kat aku??

wakata said...

aiyo..sudah bersawang ini blog..hehe

juruukur said...

he he he.. kasi sawang banyak sikit

lkc_lai said...

I pun kena warning letter dari bank Islam....mereka siap tulis lagi...berdosa berhutang dan tidak membayar sebagai muslim.....apalah...hanya short bayar 24 ringgit...mereka hantar surat warning letter...sekarang saya bayar dengan cek...tak payah...risau..amount tak cukup.

juruukur said...

tuu la nasib kita kan.. peminjam duit bank.. kalo tak bayar utang.. macam-macam kita kena..

sourplum said...

haha
lucu la part die tulis berdosa and all..
xsgka lak dunia korporat ni ade issue2 dosa :P

drmandangmichael@gmail.com said...

Sesungguhnya, semua ini telah kuperhatikan, semua ini telah kuperiksa, yakni bahwa orang-orang yang benar dan orang-orang yang berhikmat dan perbuatan-perbuatan mereka, baik kasih maupun kebencian, ada di tangan Allah; manusia tidak mengetahui apapun yang dihadapinya.
Segala sesuatu sama bagi sekalian; nasib orang sama: baik orang yang benar maupun orang yang fasik, orang yang baik maupun orang yang jahat, orang yang tahir maupun orang yang najis, orang yang mempersembahkan korban maupun yang tidak mempersembahkan korban. Sebagaimana orang yang baik, begitu pula orang yang berdosa; sebagaimana orang yang bersumpah, begitu pula orang yang takut untuk bersumpah.
Inilah yang celaka dalam segala sesuatu yang terjadi di bawah matahari; nasib semua orang sama. Hati anak-anak manusiapun penuh dengan kejahatan, dan kebebalan ada dalam hati mereka seumur hidup, dan kemudian mereka menuju alam orang mati.

Tetapi siapa yang termasuk orang hidup mempunyai harapan, karena anjing yang hidup lebih baik dari pada singa yang mati.
Karena orang-orang yang hidup tahu bahwa mereka akan mati, tetapi orang yang mati tak tahu apa-apa, tak ada upah lagi bagi mereka, bahkan kenangan kepada mereka sudah lenyap.
Baik kasih mereka, maupun kebencian dan kecemburuan mereka sudah lama hilang, dan untuk selama-lamanya tak ada lagi bahagian mereka dalam segala sesuatu yang terjadi di bawah matahari.
Mari, makanlah rotimu dengan sukaria, dan minumlah anggurmu dengan hati yang senang, karena Allah sudah lama berkenan akan perbuatanmu.
Biarlah selalu putih pakaianmu dan jangan tidak ada minyak di atas kepalamu.
Nikmatilah hidup dengan isteri yang kaukasihi seumur hidupmu yang sia-sia, yang dikaruniakan TUHAN kepadamu di bawah matahari, karena itulah bahagianmu dalam hidup dan dalam usaha yang engkau lakukan dengan jerih payah di bawah matahari.
Segala sesuatu yang dijumpai tanganmu untuk dikerjakan, kerjakanlah itu sekuat tenaga, karena tak ada pekerjaan, pertimbangan, pengetahuan dan hikmat dalam dunia orang mati, ke mana engkau akan pergi.
Lagi aku melihat di bawah matahari bahwa kemenangan perlombaan bukan untuk yang cepat, dan keunggulan perjuangan bukan untuk yang kuat, juga roti bukan untuk yang berhikmat, kekayaan bukan untuk yang cerdas, dan karunia bukan untuk yang cerdik cendekia, karena waktu dan nasib dialami mereka semua.
Karena manusia tidak mengetahui waktunya. Seperti ikan yang tertangkap dalam jala yang mencelakakan, dan seperti burung yang tertangkap dalam jerat, begitulah anak-anak manusia terjerat pada waktu yang malang, kalau hal itu menimpa mereka secara tiba-tiba.

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP