Tuesday, November 24, 2009

KORANG ADA LAND BANK TAK?

Hari nii.. sebelah pagi aku ada 1 meeting kat KL.. pastu 1 meeting Bangi.. pastu 2 meeting kat Seremban.. pastu 2 meeting kat Sepang.. last sekali 1 meeting kat Nilai.. tapi apa pun.. alhamdulillah sangat… semua meeting aku.. berjalan lancar.. syukur sangat

Ok laa.. apa yang best hari nii.. aku berpeluang borak panjang ngan Mr. Z. Dia nii ada banyak tanah.. kat area Sepang… huyooo kayo kayo laa kekawan kita..

Ada banyak benda baru.. aku blaja ngan Mr Z hari nii.. Salah satu bab.. yang kita orang bincangkan.. pasal land bank..

Kalo mengikut pendapat Mr Z.. land banking nii.. tanah yang kita beli.. tapi bukan untuk kita gunakan.. tapi kita pegang dia.. ngan harapan suatu hari nanti.. nilai tanah tuu akan naik.. pastu kita kasi jual

Bak kata Mr Z tadi “Land is the basic of all wealth” pastu “The best investment on earth, is earth” huyooo bermadah madah lah pulak Mr Z kita.. he he he

Bagi aku laa.. best invest kat tanah nii.. sebab tanah tak dee harga syiling.. nilai dia sentiasa naik.. lagi lama kita pegang.. lagi laa mahal harga dia

Cuma main tanah nii.. modal nak kena banyak sikit.. tak boleh harap loan kat bank jee.. interest mahal bro..

Selain tuu.. tanah nii benda asas.. kita boleh upgradekan dia.. bole jadikan macam-macam.. bergantung pada zooning tanah tuu.. boleh bikin lot rumah.. lot kedai.. lot industri.. buat kebun.. buat resort.. memacam laa.. terpulang laa kat korang

Tapi invest tanah pun ada saat kecewa gak.. bila tanah yang kita ada.. kita kasi jual.. pastu pembeli baru tuu.. upgrade tanah tadi jadi cun gila.. sampai nilai tanah tuu naik gila-gila.. waktu tuu menyesal bro.. menyesal.. he he he..

Pesan aku.. kalo korang ada tanah.. pastu korang rasa nak jual.. bagus korang kasi upgrade tanah tuu dulu.. kasi buat cun-cun.. dapatkan nilai harga yang paling maksima.. pastu baru jual.. kalo tak.. korang menyesal tak sudah.. hu hu hu

Ok laa.. bye bye

INGAT TANAH, INGAT JURUUKUR, HAFIZAL 012-3193576

27 comments:

kerolazli said...

satu lagi nasihat berguna dari bro fizal..tq

juruukur said...

he he he.. sapa-sapa ada tanah jual kat area sungai merab.. jenderam.. yang nak jual..?

sila bagi tau aku.. sebab ada orang nak beli..

ochai said...

bro fizal,
count me in too..

PG said...

Salam Tuan Hafizal..
Best jugak idea ni.Kalau di Kelantan memang ramai dah praktikkan cara ni.

PG
-Dr.Hafizi Abdullah
20rejab.blogspot.com

kayzen said...

upgrade tanah dulu sblm jual.. kalau tak menyesal.. macam pengalaman sendirik jerk..

sourplum said...

btul la
modal kena besar
nk overdraft pon cket je bank bg

LUKEMAN YUSOFF said...

betul Zal & PG, ramai yg dah praktikkan cara ini & semoga bilangannya akan jadi makin bertambah ramai :)

treec00l said...

wah sifu juruukur, mmg brilliant idealah

cari tanah kat pekan2, tp 1st layer, rase2 boleh apply konsep ni x?

kalo area klang valley ni, mmg kawan x mampu lah gamaknye, harge tanah sekangkang kera kat area sg buloh pon org nak tolak ratus ribu. inikan pulak area bangi :D

Anonymous said...

bro, kena ingat start 2010 pelupusan aset kena CKHT minimum 5% tak kira pegang brapa tahun pun. Dulu betul coz after 5 years tak kena CKHT. (CKHT = Cukai Keuntungan Harta Tanah).
adios

Shaiful said...

Real Property Tax Gain (PRTG) mmg kena 5% based on harga jual. Yg menanggung ialah pihak yg menjual. Just my 2 cent, mark up that 5% from actual price. Buyer yg tanggung & jgn cakap kat dia la .... renung2 kan & slmt memanipulasi.

sourplum said...

xyh la ckp memanipulasi
cm jht jerk
:P

Shaiful said...

Bukan jahat tp nakal skit je bro, cara baik byr je la 5%. Kalau perasan ada developer bila jual rumah janji loan 100% but as we know loan max pun 90% je.

Anonymous said...

Bro memang le penjual kena CKHT, isu sekarang "Land Bank" kita tu, kan kita jadi penjual, so CKHT tu kena kat kita nie...
pembeli kena stampduty je...
adios

MattDemon said...

tanah kat beranang best gak bro fizal..simpan je dulu..suatu masa nanti jadi cam LBS..wa tak terkejut nanti..wowow.. :)

juruukur said...

mattdemon.. kayo pakcik nanti... he he he

hana said...

salam cik juruukur..sy hana,nk tanah..saya ade tanah ciket,tp x wat pape pom kat tanah tu.beli pom mase mule2 masok keje..nk wat harte la konon..tp tanah tu terbio aje mcm tu..so,nk tnya cik juruukur..cane hana nk buat duit gan tanah hana yg sekangkang kera tu..harap sgt dapat tunjuk ajar cik juruukur..pliss..pliss..;)

juruukur said...

hana.. tanah tuu kat mana? sebelah-sebelah tanah tuu.. ada apa?

hana said...

tanah hana tu kat ganu, dekat sgt dgn sekolah integrasi terengganu n institut petronas(INSTEP).tanah da ade jalan tar.tanah hana kat first corner n just satu lorong dari jalan besar.dekat kwasan berhampiran,ade org wat bangunan tinggi,bela burung..

peruzz said...

haa hana.. bagus la hang dah jumpe blog nih.. ni la blog pasal tanah.. tuan fizal ni pakar la bab2tanah.. nk tanya odkan tanah ke.. bank mane yg buat ke..ape2 pasal tanah hang tuh la.. sila tanya beliau.. insyaALLAH beliau leh jawab

peruzz said...

haa hana.. bagus la hang dah jumpe blog nih.. ni la blog pasal tanah.. tuan fizal ni pakar la bab2tanah.. nk tanya odkan tanah ke.. bank mane yg buat ke..ape2 pasal tanah hang tuh la.. sila tanya beliau.. insyaALLAH beliau leh jawab

juruukur said...

hana.. tanah tuu berapa besar? tanah pertanian kee?

hana said...

1099 m/persegi je..kat mane nk tgk pertanian ke ape tu ek..mcm xde je dlm geran hana..

nie ape yg ade kat dalam geran,
jenis & no hakmilik : PM 431
negeri:terengganu
daerah:kuala terengganu
bandar/pekan/mukim:mukim batu rakit
jenis hakmilik: pajakan mukim
no.lembaran:26-c-iii
no pelan diperakui:11-064697
no lot 13225
1099 meter persegi
bangunan
mengabang bakong

hana nk tnya jugak,ape maksud pajakan selama 60 tahun,tempoh beakhir 24 sept 2050.

juruukur said...

hana.. tanah tuu.. hana pajak ngan kerajaan negeri selama 60 tahun.. jadi atas tanah tuu hana bole buat rumah.. atau macam2 aktiviti

tapi bila habis tempoh 24 sept 2050.. tanah tuu jadi tanah kerajaan.. terpulang kpd kerajaan samada nak bagi pajak balik pd hana atau tak

jadi untuk elak dari benda nii berlaku.. bagus bila nak habis tempoh nanti.. kita mohon sambung pajakan..

hana said...

oowh..mcm tu..rugi la ek hana andai kate krajaan x bagi sambng pajakan tu nnti..alamak....silap percaturan ke beli tanah nie..agak2 nnti kalu nk jual balik ade ke org nk beli..adoiyai..

papepom..time kaseh byk2 ye.

juruukur said...

pengalaman saya.. setakad ni.. lom ada lagi tanah tapak rumah.. kerajaan negeri tak bagi sambung pajakan.. semua mereka luluskan

cuma masa sambung pajakan nanti.. kita kena bayar premium tambahan.. tu jee

kasi upgrade la tanah tuu.. buat rumah kee.. kasi sewa.. pastu mana tau penyewa tuu nak beli lak.. kita bole jual

legacy said...

tn jurukur,

kat mana boleh dptkan khidmat penilaian tanah? Nak tau berapa value tanah satu2 kawasan tu.

thanks

juruukur said...

bole semak ngan jurunilai..

  © Blogger template 'Fly Away' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP